Linkuri accesibilitate

Agenția Fitch înrăutățește ratingul României invocând instabilitatea politică și deficitul bugetar


Agenția de rating Fitch a revizuit la negativă perspectiva ratingului de țară al României. Motivele invocate de agenția de rating sunt instabilitatea politică, deficitul bugetar mare și creșterea susținută a datoriei țării.

Ratingul acordat marți de agenția Fitch României este de este BBB-, cel mai nefavorabil rating din zona acceptabilă a riscului financiar pentru investitori. Ratingul arată că România este o țară cu vulnerabilități financiare importante chiar dacă are totuși un risc scăzut de insovabilitate.

Principalele motive invocate de agenție pentru retrogradarea ratingului României sunt de natură politică și fiscal-bugetară.

„Incertitudinea politică a crescul la niveluri ridicate, iar evaluarea noastră este că va avea probabil un efect negativ semnficativ asupra consolidării fiscale. Procesul alegerilor a fost anulat de Curtea Constituțională după victoria suprinzătoare din primul tur al candidatului ultranaționalist Călin Georgescu din cauza presupuselor ingerințe electorale străină/ruse”, arată un comunicat Fitch.

De asemenea, agenția de rating se așteaptă la dificultăți de formare a unui guvern stabil în condițiile în care alegerile parlamentare au dus la un legislativ divizat, în care a crescut ponderea partidelor de extremă dreapta.

Ratingul Fitch în scădere ia în considerare și deficitul bugetar mare al României, pe care îl prognozează la 8,2% din PIB în 2024.

„Deteriorarea fiscală mai mare decât se preconiza reflectă în principal creșterea rapidă a cheltuielilor, inclusiv salariile din sectorul public și creșterile preelectorale nesustenabile ale pensiilor. Impactul întregului an al creșterii pensiilor din septembrie 2024 se va adăuga la presiunile fiscale de anul viitor”, transmite Fitch.

Reducerea deficitului bugetar ar urma să se facă printr-o consolidare fiscală, însă agenția se așteaptă ca măsurile din domeniul taxelor și impozitelor, care ar trebui să fie luate în 2025, vor fi dificile.

Acestea ar putea încetini și mai mult creșterea economică deja modestă și ar putea duce la o și mai mare instabilitate financiară.

Și nu în ultimul rând, agenția menționează, ca element esențial al înrăutățirii ratingului, creșterea susținută a datoriei țării. Prognoza Fitch este că datoria suverană a României va ajunge la aproximativ 70% din PIB până în 2028, de la 49% cât a fost în 2023.

La începutul ședinței de Guvern de miercuri, premierul Marcel Ciolacu a recunscut că România suferă din cauza instabilității politice și anulării alegerilor prezidenţiale.

„Numai împreună vom opri aceste incertitudini prin crearea unei majorităţi pro-europene şi a unui nou Guvern care să deruleze reformele şi investiţiile din PNRR şi Planul bugetar structural, angajate la nivel european”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a adăugat că România are capacitatea de a mobiliza resursele pentru a reveni pe un „drum stabil”.

Ce înseamnă ratingului BBB- pentru o țară:

Țara poate ajunge să plătească dobânzi mai mari în comparație cu țările cu rating mai bun, din cauza riscului perceput crescut.
Acest nivel al ratingul este un semnal de alarmă pentru investitori. Cu toate că este considerat totuși acceptabil, este ultima treaptă înainte ca țara să fie considerată riscantă.
Țara cu rating BBB- trebuie să depună eforturi pentru a-și menține stabilitatea financiară. O nouă retrogradare poate duce la scăderea încrederii investitorilor și la costuri mai mari ale împrumuturilor.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG