Procurorul general al Floridei, James Uthmeier, a declarat că anchetatorii au emis mandate de percheziție și citații ca parte a anchetei.
„Am ordonat biroului meu să lucreze cu partenerii noștri de aplicare a legii pentru a face o anchetă preliminară asupra lui Andrew și Tristan Tate”, a spus Uthmeier.
„Pe baza unei analize amănunțite a dovezilor, am ordonat Biroului de Urmărire Penală la nivel de stat să execute mandate de percheziție și să emită citații în ancheta penală acum activă asupra fraților Tate”, a mai spus procurorul.
Ancheta vine după ce guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, a declarat, atunci când frații Tate au ajuns în SUA, că aceștia nu sunt bineveniți și că îi va cere pe procurorul general să verifice dacă statul are jurisdicție asupra presupuselor lor infracțiuni.
Avocatul fraților Tate, Joseph McBride, a spus despre comentariile procurorului general că sunt „inflamatorii” și „părtinitoare”.
În SUA, frații sunt implicați și într-un proces intentat de o femeie care susține că au constrâns-o să lucreze în industria pentru adulți. Ulterior, aceștia ar fi defăimat-o după ce a depus mărturie în fața autorităților române. Andrew și Tristan Tate neagă toate acuzațiile care li se aduc.
Ca urmare a anchetei deschise împotriva lor, frații Tate au publicat mai multe mesaje pe X în care îl critică pe guvernatorul statuui Florida, Ron DeSantis.
„Ron DeSantis mă atacă pentru că era îngrijorat că îl voi sprijini pe Byron Donalds în detrimentul soției sale, știind că am o greutate politică monumentală și că am încredere deplină în recomandările comandantului și șefului nostru, președintele Trump”, a scris Andrew Tate.
El a mai scris că este „superdezamăgit” de SUA după cele cinci zile în care s-a întors în State, pe care nu le mai recunoaște și unde este „un comunism absolut”.
Pe lângă dosarele penale din România, Andrew, în vârstă de 38 de ani, și fratele său Tristan, în vârstă de 36 de ani, se confruntă cu acuzații asemănătoare, viol și trafic de persoane, și în Marea Britanie. Ei neagă și aceste acuzații.
Frații Tate au fost reținuți pentru prima dată în România în decembrie 2022, Andrew fiind acuzat de viol și trafic de persoane, iar Tristan – suspectat de trafic de persoane.
Amândoi au negat acuzațiile, dar au petrecut câteva luni în arest la domiciliu. Un an mai târziu, în august 2024, au apărut noi acuzații împotriva lor – pe care cei doi le neagă – inclusiv sex cu un minor și trafic de minori.
Potrivit condițiilor impuse de controlul judiciar din România, frații Tate sunt obligați de lege să se întoarcă în țară la solicitarea procurorilor.
La scurt timp după ce frații Tate au plecat din România, o instanță a ridicat sechestrul asupra celei mai mari părți a averii lor - cinci proprietăți și o cotă parțială dintr-o altă proprietate, șase mașini scumpe, precum și sechestrul asupra tuturor conturilor bancare personale și ale celor două firme pe care le au.
Plecare controversată
Plecarea din România a fraților Tate s-a petrecut după ce Financial Times a scris că administrația americană ar face presiuni asupra autorităților de la București pentru a le permite celor doi frați să plece din țară.
Subiectul ar fi fost discutat mai întâi de oficialii americani într-o convorbire telefonică cu guvernul român. Ulterior, cazul a fost adus în discuție de Richard Grenell, trimisul special al lui Donald Trump, în timpul unei întâlniri cu ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu, la Conferința de Securitate de la München.
Informația că autoritățile SUA ar fi făcut presiuni legate de frații Tate a fost negată de premierul Marcel Ciolacu.
„SUA nu au făcut nicio solicitare către România cu privire la situația juridică a cunoscuților influenceri străini investigați de autoritățile române”, a spus Ciolacu pe 18 februarie.
La rândul lui, ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu a confirmat că Richard Grenell i-a spus că este „interesat de soarta fraților Tate”. Ministrul a negat însă că acest lucru este echivalent cu o presiune din partea americană.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.