Linkuri accesibilitate

Florin Cîțu: Nu vom condiționa accesul în hoteluri și restaurante de vaccinare


România- Întâlnirea premierului Florin Cîțu cu Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România
România- Întâlnirea premierului Florin Cîțu cu Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România

Guvernul nu intenționează să condiționeze accesul românilor la industria ospitalității, HoReCa - hoteluri, restaurante, cafenele - de vaccinarea cetățenilor, a spus marți premierul Florin Cîțu după o întâlnire cu reprezentanții industriei de profil.

Totodată, România va respecta regulile UE privind condiționarea deplasării de certificatul verde, care atestă vaccinarea posesorilor.

„Nu avem în vedere condiționarea accesului cetățenilor la serviciile industriei ospitalității și hoteliere de dovada vaccinării. Nu vrem să discriminăm pe nimeni și nu sunt adeptul ideii de a diviza populația în ”vaccinați” și ”nevaccinați”. În nici un caz nu vrem să limităm călătoriile românilor în țară pe baza acestui criteriu. De asemenea, vom respecta deciziile care vor fi luate la nivelul Uniunii Europene privind certificatul verde în privința deplasărilor internaționale. Cetățenii României trebuie să se bucure de toate drepturile și libertățile europene”, a scris premierul Florin Cîțu, marți pe pagina sa de Facebook după o întâlnire cu reprezentanții Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România.

El a dat asigurări că la întâlnire s-au căutat soluții pentru deschiderea, în condiții de siguranță sanitară a locațiilor din industria ospitalității, vaccinarea și respectarea măsurilor sanitare fiind singurele soluții sigure în perspectiva deschiderii lor, pentru ca românii să-și poată petrece concediul în țară.

„Vrem să găsim împreună soluții pentru a redeschide, în condiții de siguranță sanitară, industria ospitalității și toți românii să aibă acces la aceste servicii, să-și poată petrece concediul în țară. Vaccinarea și respectarea măsurilor sanitare rămân soluțiile sigure în perspectiva redeschiderii acestui sector, așa cum ne-am propus, după 1 iunie.”

El a avertizat că România nu va putea reveni la viața dinainte de pandemie fără un anumit grad de imunizare a populației.

„Sper ca oamenii să aibă încredere și să înțeleagă că vom putea reveni la viața de dinainte de pandemie doar atingând un anumit prag de imunizare a populației, iar vaccinarea ne oferă această șansă. Bineînțeles, este nevoie să respectăm în continuare măsurile de prevenire a răspândirii virusului.”

Consultările cu reprezentanții operatorilor din domeniu vor continua atât la nivelul comitetului interministerial, „care are rolul să pregătească revenirea la normalitate începând cu 1 iunie 2021, cât și în ceea ce privește aplicarea măsurilor de sprijin destinate operatorilor HORECA afectați de pandemie, prelungirea unora dintre ele sau, după caz, introducerea unor măsuri noi”, a mai scris premierul.

În urmă cu o zi, Florin Cîţu a declarat că e posibil ca de la 1 iunie România să poată reveni la normal dacă tot mai mulți români se vor vaccina.

În ciuda apariției valului trei, autoritățile române au evitat să declare carantină în orașele mari. Indicatorii pentru carantină au fost modificați, fără să mai conteze incidența la mia care altădată ar fi plasat un oraș în carantină la un indice de peste 6 la mie.

Față de majoritatea statelor europene, românii pot sta pe terase, pot vizita marile centre comerciale și chiar pot participa la evenimente la care se creează aglomerație, precum cozile de pe pârtiile de schi.

Și oficialii europeni fac prognoze optimiste privind imunizarea colectivă și revenirea la normal, pe care o prognozează pentru vara aceastui an.

Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a spus că până la jumătatea lunii iulie populaţia UE va putea fi imunizată cu toate vaccinurile care vor fi livrate statelor membre.

Inclusiv fondatorul BioNTech, Ugur Sahin, unul dintre dezvoltatorii vaccinului împotriva Covid-19 produs în colaborare cu Pfizer, a spus că virusul va fi pus sub control în mai toate țările europene până la sfârșitul verii acestui an și că se va termina cu lockdown-urile.

Numai că optimismul lor nu este împărtășit nici de ECDC și nici de OMS.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC)a criticat UE și spune că nu a reușit să vaccineze împotriva noului coronavirus 80% dintre lucrătorii din domeniul sănătății și persoanele cu vârsta de peste 80 de ani până la sfârșitul lunii martie, țintă stabilită de puterea executivă a blocului comunitar. Cifrele publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) arată că nicio țară din UE nu a atins acest obiectiv.

Și specialiștii Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au criticat ritmul în care se desfășoară vaccinarea în Europa, despre care directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, a spus că este „inacceptabil de lentă”.

De asemenea, spune OMS, situația în regiune este mai îngrijorătoare decât în urmă cu câteva luni, în condițiile în care campaniile de vaccinare din majoritatea țărilor europene au fost afectate de întârzieri în livrarea vaccinului iar numărul infecțiilor este în creștere.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG