Linkuri accesibilitate

Optimismul lui Cîțu după Standard&Poor’s și rădăcinile problemelor economice


Florin Cîțu

România va reveni la perspectiva "stabil'' cât mai curând, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, după ce Agenția de rating Standard&Poor’s a reconfirmat ratingul României la BBB-/A-3, iar perspectiva rămâne negativă.

Potrivit Standard&Poor’s și-a argumentat verdictul precizând că „perspectiva este negativă pentru că vedem riscuri în ceea ce privește balanțele fiscală și externă în următoarele 18 luni dacă factorii de decizie nu stabilizează și nu consolidează poziția bugetară după recesiunea indusă de COVID-19".

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu a încercat să-și apere sâmbătă guvernul și să explice că nu e responsabilitatea acestui cabinet și că ar fi vorba doar despre moștenirea lăsată de guvernele PSD:

„Toate agenţiile de rating - şi am să citez din rapoartele acestor agenţii de rating - au spus foarte clar de unde vine această perspectivă negativă. Atunci când s-a întâmplat, S&P ne spunea: 'Finanţele României au fost administrate îngrozitor de prost în ultimii ani de guvernele socialiste' - cred că socialiste am adăugat eu -, dar de 'guvernele anterioare'. Creşterea nesustenabilă a cheltuielilor din ultimii 3 ani - asta spune Fitch - în ciuda eforturilor administraţiei actuale de a îmbunătăţi managementul finanţelor publice. Deci, această perspectivă negativă nu este responsabilitatea acestui Guvern, dar ce vă garantez eu: aşa cum am reuşit să oprim această retrogradare prin acţiunile acestui Guvern, vom reveni la perspectiva 'stabil' cât mai curând. ”

În opinia şefului de la Finanţe, motivul principal pentru care agenţia Standard & Poor's (S&P) a păstrat ratingul de ţară a fost încrederea în Guvernul actual.

Pe de altă parte, potrivit S&P ar putea continua să descalifice România dacă (1) dezechilibrele fiscale și externe rămân ridicate pentru o perioadă mai lungă, în absența consolidării fiscale și dacă (2) va continua să crească volatilitatea cursului de schimb, cu repercusiuni potențial negative asupra balanțelor publice și private

Pronosticul S&P prevede o contracție economică de 5,5% în 2020. În plus experții agenției internaționale se așteaptă la majorarea pensiilor și subliniază că alegerile parlamentare vor fi esențiale pentru determinarea traiectoriei fiscale.

Menționarea scrutinului parlamentar de către S&P este un avertisment pentru eventualitatea degradării țării la ratingul „junk”, în vreme ce măsurile de redresare economică anunțate de guvern sunt privite ca insuficiente. Ministrul de Finanțe nu a contrazis argumentele experțitor de la S&P și nici nu a lansat un mesaj din care să rezulte că economia se va însănătoși curând. Dincolo de deficiențele economice, principalele probleme care rămân au rădăcini politce.

Florin Cîţu a mai declarat că în perioada următoare toată lumea va fi atentă la măsurile ce vor fi luate de Executiv, în condiţiile în care 2020 este an electoral în România și a vorbit despre importanța ratingurilor de țară:

.„De ce este atât de important acest rating de ţară? Pentru că sunt beneficii importante nu doar pentru Guvernul României. Sunt beneficii pentru toţi cetăţenii României. Da, este important, ratingul de ţară permite României să se împrumute de pe pieţele internaţionale. Nu este vorba numai de cost. Reducerea de rating ar fi însemnat că am fi fost eliminaţi de pe pieţele internaţionale indiferent de cost. Acest Guvern a reuşit - şi este o premieră în ultimii 30 de ani pentru România, dar şi când ne uităm la nivel global - să finanţeze un deficit bugetar estimat de 6,7% fără ajutorul unei instituţii internaţionale, doar din piaţă. Revenim, beneficiile: da, scad costurile pentru Ministerul Finanţelor Publice şi implicit pentru toţi cetăţenii României. Da, Ministerul Finanţelor Publice poate să se împrumute de pe pieţele internaţionale, rămânem acolo. În acelaşi timp, băncile din România, toate instituţiile care vor să se finanţeze au acces la finanţare mai ieftină, de aceea este important acest rating, nu este doar în legătură cu ceea ce face Guvernul. Efectele sunt pentru toţi românii, pentru toţi cetăţenii, toţi cei care astăzi încearcă să ia un împrumut prin IMM Invest, încearcă să ia un credit pentru o casă, o companie care încearcă să ia un împrumut să se finanţeze. O retrogradare a ratingului ar fi însemnat ca toate aceste proiecte să fie oprite, pentru că aceste costuri de finanţare ar fi crescut, iar băncile nu ar mai fi avut acces la finanţare. De aceea, este foarte important să înţelegem că ceea ce facem când ne judecă cei de afară nu are implicaţii doar pentru noi, cei din Guvern. Are implicaţii reale pentru toţi românii"

Florin Cîțu este optimist și crede că investitorii străini vor fi intersați de România în perioada următoare și că lucrurile nu stau chiar atât de rău cum par.

Standard & Poor's (S&P) a confirmat vineri ratingul României la "BBB-/A-3" pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală şi a menţinut perspectiva negativă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Deşi agenţia se aşteaptă ca efectele economice şi fiscale negative provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19) să ducă la majorarea datoriei guvernamentale nete a României la 43% din PIB în 2020, estimează că vor avea loc măsuri semnificative de consolidare după alegerile generale din 2020.

Perspectiva ratingului României rămâne negativă deoarece agenţia vede riscuri la adresa balanţei de plăţi externe şi a echilibrului bugetar în următoarele 18 luni, dacă factorii de decizie politică nu pot stabiliza şi consolida orientarea bugetară după această recesiune indusă de pandemie.

S&P ar putea revizui la stabilă perspectiva ratingului României dacă Guvernul face progrese în ancorarea consolidării fiscale, ceea ce va duce la stabilizarea finanţelor publice ale ţării şi a poziţiei externe.

Ratingul României a fost confirmat de S&P ţinând cont de nivelul redus al datoriei externe. S&P crede că România va avea capacitatea de a absorbi nivelul deteriorării pe care o aşteaptă agenţia în 2020.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG