Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în primul trimestru din acest an cu 2,4%, serie brută, comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar faţă de trimestrul anterior creşterea este de 0,3%, conform datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică.
În plus, în primele trei luni ale acestui an, PIB a avut un avans de 2,7% comparativ cu perioada similară din 2019.
Datele prezentate de INS au fost salutate de către ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, care a arătat că astfel probabilitatea este foarte mare ca România să evite recesiune tehnică prin evitarea a două trimeste cu o contracție economică.
„INS CONFIRMĂ estimările mele!
Măsurile implementate de noi au avut efect și economia a crescut în termeni reali în primul trimestru din acest an. În ciuda tuturor piedicilor și a scenariilor apocaliptice venite de la PSD și de la trompetele lor din spațiul public. V-am spus că facem lucruri fantastice!
Bineînțeles că în 2020 nu mai putem avea creșterea economica estimată la începutul anului. Bineînțeles că vom avea un deficit mai mare. Dar am promis că facem totul pentru a limita efectele negative ale acestei crize pentru romani.
Măsurile luate de noi, guvernul liberal, împreună cu cifrele pentru primul trimestru, îmi dau încrederea că economia începe să și revină din trimestrul trei și vom avea o dinamica în V.
Există probabilitatea foarte mare să nu avem două trimestre consecutive de contracție a economiei. Adică să evităm recesiunea tehnică", a scris Florin Cîțu pe Facebook.
Cu toate acestea, INS preciează că estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă.
„Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a afecta, cât mai puţin posibil, calitatea indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei", se arată în comunicatul INS.
Cel mai recent raport al Băncii Europene de Recontrucție și Dezvoltare (BERD) arată că economia României ar urma să înregistreze anul acesta o scădere de 4%, faţă de un avans de 3,2% previzionat în noiembrie 2019, arată cel mai recent raport publicat miercuri de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Pentru 2021, BERD se aşteaptă o revenire economică care va duce la o expansiune de 4% a PIB-ului României.
Şi Comisia Europeană şi-a înrăutăţit estimările privind economia românească în acest an şi a previzionat că România va înregistra o scădere semnificativă, de 6%, după mai mulţi ani de creştere robustă, în timp ce deficitul guvernamental este preconizat să ajungă până la 9,2% din PIB în acest an. Potrivit previziunilor economice de primăvară, publicate pe 6 mai de Comisia Europeană (CE), pentru 2021, economia României îşi va reveni, chiar dacă nu la nivelul de dinaintea crizei, graţie unui avans de 4,2%.
La rândul său, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere semnificativă estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, în contextul pandemiei de coronavirus, arată cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat la jumătatea lunii aprilie de instituţia financiară internaţională.
Dacă în luna octombrie a anului trecut FMI estima că România va înregistra în 2020 un avans de 3,5%, conform noilor previziuni instituţia financiară internaţională se aşteaptă ca economia românească să înregistreze o contracţie de 5% în 2020, urmând să îşi revină în 2021, când va înregistra un avans de 3,9%.
Noile estimări ale FMI sunt mult mai pesimiste decât cele ale Băncii Mondiale, care, cu o săptămână înainte, prognoza că România va înregistra o creştere economică de 0,3% în 2020, faţă de un avans de 3,8% cât estima în urmă cu trei luni. Banca Mondială mizează şi ea pe o revenire până la 4,4% în 2021.
Citește și: