Linkuri accesibilitate

O demisie așteptată. Gafele care l-au dat jos pe ministrul Florin Roman


Florin Roman și-a început mandatul în 25 noiembrie 2021.
Florin Roman și-a început mandatul în 25 noiembrie 2021.

Fostul ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Florin Roman, ar fi adăugat în CV studii pe care nu le-a efectuat. Este al treilea incident care îl implică pe demnitar: lucrarea de masterat i-ar fi plagiată, iar cartea semnată de el este „dispărută”. Roman a demisionat.

Conform CV-ului apărut pe pagina Camerei Deputaților, Roman a urmat, în perioada 1992-1996, cursurile Facultății de Știine Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj - Napoca(UBB), specializarea Contabilitate si Gestiune Financiară. Doisprezece ani mai târziu, fostul ministru s-a înscris la Universitatea „Athenaeum” Bucureşti, instituție privată, unde ar fi urmat o specializare asemănătoare, Contabilitatea şi Informatica de Gestiune.

La cererea Libertății, UBB a transmis că Roman a studiat timp de trei ani la un colegiu neacreditat - Colegiul Universitar Economic și de Muzeologie aparținând Universității „1 Decembrie” Alba Iulia o formă de învățământ de scurtă durată, iar la Cluj a dat doar un examen de absolvire al colegiului, care nu echivalează cu o diplomă de licență.

„Domnul Florin Roman nu a urmat cursurile și nu a luat licență la noi, la Babeș-Bolyai. A dat la noi un examen de absolvire a unui colegiu urmat în Alba Iulia. Mesajele mele sunt două: trebuie corectat rapid în CV și în mesajul public. Și, fiind vorba de o persoană publică, dar oricine ar fi fost, trebuie să dea explicații pentru cei care sunt interesați. Atât pot spune acum”, a declarat Daniel David, rectorul UBB, pentru Libertatea.

Colegiul universitar este unitatea funcţională subordonată instituţiei de învăţământ superior sau facultăţii - articolul 85 din Legea Învățământului, în vigoare la momentul în care politicianul și-ar fi făcut studiile.

În cazul unităților neacreditată de Ministeriul Educației, studenții trebuiau să-și susțină examenele de finalizare a studiilor la școli acreditate. La vremea respectivă, Universitatea din Alba Iulia ers, de asemenea, neacreditată; prin urmare, Roman a susținut examenele la Cluj.

El nu a prezentat o lucrăre de licență, nici nu a dat un examen de licență propriu-zis, ci un „examen de colegiu”, notează Libertatea.

În urmă cu scurt timp, Florin Roman a demisionat din funcția pe care a ocupat-o: „Am înaintat azi demisia din funcția de ministru, mulțumind premierului și echipei guvernamentale [...]. Plec din funcția de ministru cu fruntea sus! Așa sa îmi ajute Dumnezeu!”, a declarat acesta pe Facebook.

În postare se observă diploma de absolvire a UBB, nu și diploma de licență.

Indicentul legat de studiile apărute în CV-ul lui Florin Roman face parte dintr-o serie ce conține două întâmplări similare:

  • Acuzația de plagiere a disertației: Politicianul a trimis Libertății zece pagini ale lucrării de masterat din 2012. Procentajul de plagiere este de 100% și se aseamănă cu teza profesorului Constantin-Dan Dumitrescu, de la Universitatea Politehnică Timișoara.
  • Singura carte scrisă, dispărută: Intitulată „Teoria sistemelor informaționale”, Florin Roman pretinde că nu mai găsește unica lucrare pe care a redactat-o și care are legătură cu domeniul pe care îl conducea.

Florin Roman - parcurs profesional

Conform CV-ului, și-a început activitatea în 1997, ca șef de secție în cadrul unei agenții de presă. A ocupat funcția de consilier al cabinetului Președintelui de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul gazelor naturale în perioada 2005-2006, după care devine membru al Consiliului de Administraţie în cadrul E-on Distribuție.

Până în 2012, când primește funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Alba, lucrează în domeniul bancar, al energiei și al construcțiilor de automobile. Între 2017-2019, este preşedinte al Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, urmând ca, între 2019-2020, să fie liderul grupării parlamentare al PNL. În toamna acestui an, Roman a fost investit ca vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor și preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor.

  • 16x9 Image

    Norbert Nemeș

    A absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în 2021, iar în prezent urmează masteratul de Jurnalism și Comunicare Politică din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. A colaborat cu Radio Cluj și Factual. În octombrie 2021 a devenit stagiar al Europei Libere, iar din ianuarie 2022 este freelancer.

    nemesn-fl@rferl.org

XS
SM
MD
LG