Linkuri accesibilitate

FMI: România, a doua cea mai mare creștere din UE în 2021. Florin Cîțu: Am reușit să stabilizăm economia


U.S. -- An exterior view of the building of the International Monetary Fund (IMF), with the IMG logo, is seen in Washington, March 27, 2020
U.S. -- An exterior view of the building of the International Monetary Fund (IMF), with the IMG logo, is seen in Washington, March 27, 2020

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti.

Economia României ar urma să înregistreze în acest an un avans de 6%, iar în Europa va fi devansată doar de Spania, care va înregistra o creştere economică de 6,4%, arată cel mai nou raport „World Economic Outlook", publicat marţi de instituţia financiară internaţională.

Produsul Intern Brut al României va creşte cu 6% în acest an, spune FMI, contrazicându-și propriile pognoze din octombrie trecut când estima că România va înregistra în 2021 o creştere de 4,6%.

În 2022, România ar putea avea o creştere economică de 4,8%, spun specialiștii FMI, faţă de 3,9% cât prognoza în luna octombrie a anului trecut.

Conform acestor estimări, performanţele economiei româneşti vor fi, atât în 2021 cât şi în 2022, peste media europeană de 4,5% în acest an şi de 3,9% anul viitor.

Preţurile de consum în România ar urma să aibă creşteri de 2,8% în 2021 şi 2,1% în 2022, în timp ce deficitul bugetar, care a fost de 5,1% în 2020, ar urma să fie de 5,0% în 2021 şi 4,7% în 2022.

Și Uniunea Europeană are perspective de creştere economică, potrivit prognozelor FMI. Potrivit noilor estimări, la nivel mondial, creşterea economică ar urma să fie de 6,0% în 2021 şi de 4,4% în 2022, în creştere uşoară faţă de estimările anunţate în ianuarie.

Zona euro ar urma să aibă o creştere economică de 4,4% în 2021 şi de 3,8% în 2022, în timp ce la nivelul întregii Uniuni Europene valoarea PIB-ului ar urma să înregistreze o creştere de 4,4% în 2021 şi 3,9% în 2022.

Autorităţile române au construit bugetul de stat pentru anul în curs mizând pe o creştere a economiei de 4,31%.

La finalul lunii martie, şi Banca Mondială a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti, indicând un avans al PIB de 4,3% pentru acest an, faţă de estimările anterioare, publicate în ianuarie, care mizau pe o creştere de 3,5% în 2021.

În ceea ce priveşte inflaţia, FMI a revizuit în sus estimările, arătând că România ar urma să înregistreze o creştere medie anuală a preţurilor de 2,8% în 2021, faţă de un avans de 2,5% cât prognoza în toamnă, pentru a se reduce la 2,1% în 2022.

De asemenea, în ceea ce priveşte deficitul de cont curent al României, dacă în toamnă FMI miza pe o diminuare a acestuia până la 4,5% din PIB în 2021, în prezent instituţia financiară internaţională estimează că acest deficit se va reduce foarte puţin, până la 5% din PIB în 2021 de la 5,1% din PIB în 2020, urmând ca în 2022 să se reducă la 4,7% din PIB.

La nivel global, după o contracţie de 3,3% în 2020, FMI se aşteaptă ca economia mondială să înregistreze un avans de 6% în 2021 şi unul 4,4% în 2022.

„Contracţia din 2020 este cu 1,1 puncte procentuale mai mică decât ceea ce estimam în raportul WEO din luna octombrie, graţie unor creşteri peste aşteptări în a doua jumătate a anului în majoritatea regiunilor, după ce restricţiile au fost relaxate iar economiile s-au adaptat la noile condiţii de lucru. De asemenea, estimările pentru 2021 şi 2022 au fost revizuite în sus cu 0,8 puncte procentuale, respectiv 0,2 puncte procentuale comparativ cu cele din luna octombrie, graţie noilor măsuri de sprijin fiscal dintr-o serie de mari economii şi revenirea susţinută de vaccinuri din a doua jumătate a acestui an", subliniază instituţia financiară internaţională, citată de Agerpres.

În perioada 5-11 aprilie 2021 au loc reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Băncii Mondiale (BM), evenimente care se desfăşoară în format virtual din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Şi în 2020 reuniunile de primăvară şi de toamnă ale celor două organizaţii s-au desfăşurat online, pe fondul măsurilor de izolare adoptate pentru limitarea pandemiei.

În mod obişnuit, la aceste reuniuni de la Washington participă aproximativ 10.000 de oficiali guvernamentali, jurnalişti, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai societăţii civile din întreaga lume.

Florin Cîțu: Am reușit să stabilizăm economia

Prognoza FMI a fost întâmpinată cu bucurie de premierul Florin Cîțu, care spune că analiza experților dovedește că guvernul ia cele mai bune măsuri pentru economie.

„Vești fantastice pentru toți românii! FMI are încredere în Guvernul României și estimează o creștere economică semnificativă mai mare pentru România. Previziunile FMI arată o creștere economică substanțială de 6% a PIB în 2021, a doua cea mai mare creștere din Uniunea Europeană. Luăm cele mai bune măsuri pentru economie și acest lucru se vede. Am reușit să stabilizăm economia și să reducem la maximum impactul crizei asupra economiei noastre. Economia României se află pe o direcție de creștere economică sustenabilă și nimeni, niciodată, nu va mai putea să schimbe acest lucru”, a scris premierul Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG