Președintele SUA, Donald Trump, l-a primit pe 11 februarie la Casa Albă pe profesorul american eliberat de Moscova, Marc Fogel, după ce acesta a aterizat pe teritoriul american. Trump a declarat că rușii au fost „foarte corecți” acceptând eliberarea sa și a indicat că Rusia ar urma să mai elibereze un alt american pe 12 februarie, scrie RFE/RL.
Trump a afirmat că revenirea lui Marc Fogel, după trei ani și jumătate într-o închisoare rusească, este un semn al „bunăvoinței” Rusiei în ceea ce privește războiul din Ucraina.
„Cred că acest lucru ar putea fi un element foarte important, o parte esențială în oprirea războiului”, a spus Trump, stând alături de Fogel, care avea un steag american pe umeri.
„Mă simt cel mai norocos om de pe Pământ”, a declarat Fogel.
„Vreau să știți că nu sunt deloc un erou în această poveste. Președintele Trump este un erou. Oamenii din serviciul diplomatic care au venit să mă ia sunt eroi”, a spus Fogel. „Iubesc țara noastră și sunt fericit să fiu aici”.
Fogel a adăugat că președintele rus Vladimir Putin „a fost foarte generos și demn de un om de stat” prin acordarea grațierii sale.
De asemenea, i-a mulțumit lui Steve Witkoff, un emisar special al lui Trump, care a călătorit în Rusia pe 11 februarie, s-a întâlnit cu Putin și l-a însoțit pe Fogel în drumul său de întoarcere în țară.
Trump nu a oferit detalii despre cine urma să fie eliberat pe 12 februarie sau dacă era vorba despre cineva deținut în prezent în Rusia. El a spus doar că persoana respectivă este „foarte specială” și cunoscută de mass-media.
Fogel fusese condamnat la 14 ani de închisoare în Rusia, după ce a fost reținut de poliția rusă în 2021 pentru posesie de marijuana medicinală, pe care a afirmat că o avea prescrisă în urma unei operații la spate. A fost condamnat un an mai târziu.
„Președintele Trump, Steve Witkoff și consilierii săi au negociat un schimb care demonstrează bunăvoința rușilor și arată că ne îndreptăm în direcția corectă pentru a pune capăt războiului brutal și teribil din Ucraina”, se arată într-o declarație a consilierului pentru securitate națională, Mike Waltz.
Casa Albă a descris eliberarea sa ca parte a unui „schimb”, dar nu a menționat ce a oferit SUA în schimb.
Întrebat de un jurnalist ce a primit Rusia în schimb, Trump a răspuns: „nu prea mult”. „Am fost tratați foarte bine de către ruși”, a spus el. „De fapt, sper că acesta este începutul unei relații care să ducă la încetarea războiului”, a adăugat președintele SUA.
Fogel, care preda la Școala Anglo-Americană din capitala Rusiei, a fost omis până acum din schimburile anterioare de prizonieri dintre SUA și Rusia.
El a fost unul dintre americanii arestați în Rusia în ultimii ani pentru acuzații considerate nefondate și condamnați la pedepse severe.
Washingtonul i-a catalogat pe mulți dintre aceștia drept „ostatici” ai Kremlinului, folosiți ca monede de schimb pentru rușii încarcerați în Occident pentru infracțiuni grave.
Familia lui Fogel din Pennsylvania, inclusiv mama sa de 95 de ani, a făcut presiuni pentru eliberarea sa, mai ales după ce a fost exclus până acum din schimburile de prizonieri negociate de administrația Biden.
Printre acestea se numără eliberarea, în decembrie 2022, a vedetei WNBA Brittney Griner în schimbul traficantului de arme Viktor Bout și schimbul fostului pușcaș marin american Trevor Reed cu traficantul de droguri Konstantin Iaroșcenko, în aprilie același an.
Un schimb mult mai amplu a avut loc în august 2024, când Rusia a eliberat 16 persoane, inclusiv jurnalista RFE/RL Alsu Kurmasheva, reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich și directorul de securitate corporativă Paul Whelan. Opt ruși au fost returnați Moscovei în acel schimb, cel mai mare de la sfârșitul Războiului Rece.
În afara lui Fogel, acel schimb a lăsat încă mulți americani încarcerați în Rusia, printre care muzicianul Michael Travis Leake, sergentul Gordon Black și balerina ruso-americană Ksenia Karelina.
În timpul audierii sale de confirmare luna trecută, secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a declarat că îmbunătățirea relațiilor SUA-Rusia ar fi imposibilă fără eliberarea lui Fogel.
Eliberarea lui Fogel „este minimul pe care te-ai aștepta să-l vezi de la cineva care dorește cu adevărat să îmbunătățească relațiile, mai ales dacă vrem să aducem situația din Ucraina la o soluție pașnică”, a spus Rubio.
Rubio a adăugat că Trump le-a promis familiei lui Fogel că „îl va aduce acasă” și a reiterat angajamentul lui Trump de a-i aduce pe toți cetățenii americani deținuți în Rusia înapoi în SUA.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.