Linkuri accesibilitate

Forțele rusești avansează spre orașul Ceasov Iar. Drone ucrainene ar fi lovit cu succes o bază militară aeriană din Rusia


Un soldat ucrainean lângă o clădire distrusă din orașul Ceasov Iar. Martie 2023
Un soldat ucrainean lângă o clădire distrusă din orașul Ceasov Iar. Martie 2023

Forțele ruse ar fi intrat în regiunile periferice ale orașului Ceasov Iar, în regiunea Donețk. În același timp, zeci de drone ucrainene au vizat regiuni din vestul Rusiei, inclusiv o bază aeriană rusească care găzduiește o escadrilă de bombardiere de luptă Suhoi.

Forțele ruse continuă să avanseze și vizează acum orașul Ceasov Iar, scrie RFE/RL, după ce au reușit să împingă frontul din orașul Avdiivka, pe care l-au capturat la jumătatea lunii februarie.

Cucerirea Ceasov Iar, care se află pe un teren relativ înalt, ar permite forțelor ruse să amenințe un alt oraș feroviar, Kostiantinivka, și ar putea deschide drumul Rusiei către orașe mai mari și mai importante din punct de vedere strategic cum ar fi Kramatorsk sau Sloviansk.

Armata ucraineană recunoaște că se dau lupte grele în apropiere de Ceasov Iar, dar neagă că armata rusă a ajuns în suburbii.

Forțele ucrainene au construit în ultimele săptămâni tranșee și fortificații pentru a încetini avansul rusesc spre vest. Observatorii ucraineni și occidentali spun că forțele ruse suferă pierderi majore de trupe și echipamente, dar continuă să atace unități ucrainene tot mai mici și mai epuizate.

Armata ucraineană se confruntă cu lipsa muniției, mai ales din cauza livrărilor insuficiente de armament din SUA, unde un pachet de sprijin militar pentru Ucraina trenează de câteva luni, în mijlocul unor dispute politice interne.

În timpul unui briefing online din 3 aprilie, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a cerut din nou livrări urgente de sisteme de apărare aeriană, despre care a spus că sunt cruciale pentru ca Ucraina să reziste atacurilor rusești.

„Particularitatea atacurilor rusești actuale este utilizarea intensivă a rachetelor balistice care pot atinge ținte la viteze extrem de mari, lăsând puțin timp oamenilor să se adăpostească și provocând distrugeri semnificative”, a spus ministrul ucrainean de Externe.

„Patriot și alte sisteme similare sunt defensive prin definiție. Ele sunt concepute pentru a proteja vieți, nu pentru a le lua”, a spus el.

Comandantul forțelor terestre ucrainene a avertizat săptămâna trecută că Rusia construiește un grup de peste 100.000 de soldați înaintea a ceea ce ar putea fi o ofensivă majoră în această vară.

Mai mult, Ucraina a declarat că Moscova a lansat peste noapte 13 drone asupra unor regiuni din sudul Ucrainei, dar susține că toate au fost doborâte.

Oficialii din al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, au raportat noi explozii la începutul zilei de 5 aprilie, care au avariat patru mașini și un bloc de apartamente. Primele relatări nu menționează victime.

În acest timp, salvatorii și lucrătorii municipali au continuat să curețe resturile unui atac rusesc cu dronă cu o zi mai devreme, care a ucis cel puțin trei lucrători de urgență care interveniseră după un atac anterior.

Două atacuri cu drone rusești au ucis civili și salvatori în Harkov
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:05 0:00

Atac ucrainean asupra unei baze aeriene rusești

La rândul ei, Ucraina a organizat un atac major asupra bazei aeriene militare ruse Morozovsk, scriu Reuters și AFP, care citează surse din serviciile de informații de la Kiev.

Astfel, ar fi fost distruse șase avioane de război rusești, în timp ce alte opt ar fi fost avariate.

Sursele au declarat că de la baza aeriană Morozovsk au decolat în trecut bombardiere tactice rusești, cum ar fi Suhoi Su-24 și Su-24M, care au lansat bombe ghidate asupra armatei ucrainene și asupra orașelor din apropierea frontierei.

Potrivit Reuters, care citează RIA Novosti, Ministerul rus al Apărării a declarat că apărarea aeriană rusă a doborât 53 de drone ucrainene peste noapte, majoritatea deasupra regiunii Rostov.

În regiunea rusească vestică Kursk, cel puțin patru clădiri au fost avariate de drone, dar nu au fost raportate victime, a anunțat guvernatorul regional într-o postare pe Telegram.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG