Linkuri accesibilitate

Zelenski: Rusia pregătește o nouă ofensivă majoră în Ucraina. Noi atacuri rusești fac victime în Harkov


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că Rusia pregătește o ofensivă majoră în Ucraina.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că Rusia pregătește o ofensivă majoră în Ucraina.

Preşedintele Volodimir Zelenski afirmă că Rusia pregăteşte o nouă ofensivă majoră împotriva Ucrainei. El avertizează partenerii Kievului că e nevoie de pregătiri rapide pentru a-i face față. Cinci persoane au fost ucise într-un atac aerian rusesc în Harkov.

Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat miercuri că Rusia planifică o nouă ofensivă majoră împotriva Ucrainei și a avertizat partenerii Kievului că trebuie făcute pregătiri rapide pentru a o contracara.

„Trebuie să câştigăm acest război. Aceasta este şansa istorică a Ucrainei de a rupe revanşismul rusesc şi trebuie să profităm de ea, pentru o securitate de încredere construită pentru copiii noştri”, a declarat Zelenski în discursul sau zilnic.

Președintele Ucrainean a mai spus ieri, în timpul zilei, că Rusia mobilizează o armată de 300.000 de oameni. Afirmația a fost dezmințită de Kremlin. Vladimir Putin a respins încă din luna decembrie ideea că Rusia ar avea nevoie de un nou val de mobilizare.

Într-un interviu acordat postului american CBS News săptămâna trecută, Volodimir Zelenski a spus că se așteaptă ca ofensiva rusească să aibă loc spre sfârșitul lunii mai sau în luna iunie.

Comentariile președintelui vin după ce Volodimir Zelenski a promulgat o lege care reduce vârsta de încorporare de la 27 de ani la 25 de ani, extinzând astfel numărul de persoane care ar putea fi recrutate în armată.

Miercuri, 3 aprilie, ministerul rus al Apărării a anunțat că peste 100.000 de persoane au semnat contracte cu armata de la începutul anului, dintre care 16.000 numai în ultimele 10 zile, după atentatul asupra săli de concerte Crocus din apropierea Moscovei.

Kremlinul susține, fără a oferi dovezi, că Ucraina ar fi jucat un rol în atacul armat de la sala de concerte Crocus, din 22 martie. Atacul a dus la moartea a 144 de persoane și a fost revendicat prompt de organizația Stat Islamic (ISIS).

Cinci morţi într-un atac rusesc în Harkov

Cinci persoane au murit în noaptea de miercuri spre joi în noi atacuri ruseşti asupra Harkovului, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, au anunţat autorităţile lovale citate de AFP.

Patru persoane au murit, dintre care trei salvatori, şi cinci au fost rănite într-o a doua lovitură asupra unui loc care tocmai fusese bombardat într-un cartier dens populat din Harkov, a anunţat primarul Igor Terehov.

În plus, o lovitură într-o altă zonă rezidențială ar fi ucis o a cincea persoană, a precizat primarul pe Telegram.

Polițiști în apropierea unui crater produs de un atac rusesc cu drone asupra Harkovului.
Polițiști în apropierea unui crater produs de un atac rusesc cu drone asupra Harkovului.

Şeful regiunii militare din Harkov, Oleg Sinegubov, a raportat cel puţin patru atacuri asupra oraşului în cursul nopţii. De asemenea, primarul Igor Terehov a afirmat că în atacuri au fost folosite drone Shahed de fabricaţie iraniană.

Oraşele ucrainene sunt ţinta loviturilor ruseşti aproape în fiecare noapte. Oraşul Harkov, situat în apropierea frontierei în nord-estul ţării este una dintre localitățile cel mai frecvent vizate.

Cel mai recent atac aerian rusesc asupra Harkovului a fost săptămâna trecută când o persoană a murit. Un atac cu rachete asupra unei zone industriale la începutul lunii a ucis cinci persoane.

Primarul Igor Terehov a declarat că unele cartiere ale orașului ar putea fi afectate de întreruperi de curent în urma atacurilor.

Rețeaua energetică a Ucrainei a fost intens bombardată în ultimele săptămâni producând avarii grave la centralele energetice și provocând pene extinse de curent.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG