Linkuri accesibilitate

Ucraina construieşte fortificaţii la graniţa cu Republica Moldova în dreptul Transnistriei


Oficialii de la Kiev au anunțat că Ucraina înăspreşte controlul la frontiera cu Transnistria, unde armata ucraineană a început să ridice o reţea de fortificaţii.
Oficialii de la Kiev au anunțat că Ucraina înăspreşte controlul la frontiera cu Transnistria, unde armata ucraineană a început să ridice o reţea de fortificaţii.

Ucraina înăspreşte controlul la frontiera cu Transnistria, unde armata ucraineană a început să ridice o reţea de fortificaţii, relatează marţi publicaţia ucraineană RBC.ua, preluată de Agerpres.

Publicația îl citează pe purtătorul de cuvânt al Serviciului pentru graniţa de stat, Andrei Demcenko, care a spus că din cauza „perfidiei inamicului", Ucraina trebuie să fie pregătită pentru orice fel de provocări, iar în acest sens frontierele cu Belarus şi Republica Moldova necesită o atenţie sporită.

„La frontiera cu Republica Moldova există un astfel de segment ca Transnistria. De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, forţele de apărare ucrainene au consolidat această direcţie. Nu doar că se întăreşte controlul, ci şi se construieşte o reţea de fortificaţii", a declarat Demcenko într-o intervenţie la televiziunea ucraineană.

Declarațiile vin în contextul în care săptămâna trecută purtătoarea de cuvânt a Comandamentului operativ Sud al forţelor ucrainene, Natalia Gumeniuk, a declarat cu câteva zile în urmă că Rusia nu are posibilitatea de a efectua o operaţiune de debarcare în Transnistria. În schimb, Rusia a acuzat joia trecută Ucraina că plănuieşte să invadeze în viitorul apropiat Transnistria, după o operaţiune sub steag fals.

Ministerul Apărării al Republicii Moldova a denunţat aceste informaţii ca fiind false, destinate să creeze panică şi confuzie în rândul oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Autorităţile de la Chişinău au îndemnat cetăţenii la calm şi să se informeze doar din surse oficiale, potrivit Deschide.md.

Rusia dispune în Transnistria de un contingent de aproximativ 2.000 de militari: în jur de 500 de militari în cadrul forţei de menţinere a păcii, iar restul de circa 1.500 în Grupul Operaţional al Trupelor Ruse (GOTR), urmaşul al Armatei a 14-a de gardă sovietică.

XS
SM
MD
LG