Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au pus în mișcare acțiunea penală, ceea ce denotă un stadiu avansat al anchetei penale care premerge alcătuirii rechizitoriului împotriva Marianei Cotoi, fost director general al Societății Naționale „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” SA.
Cotoi este acuzată de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată și a fost reținută pentru 24 de ore, transmite DNA într-un comunicat remis presei joi.
Alte trei persoane fizice, cărora procurorii nu le fac publice identitățile, ci doar inițialele, PO, MVA și NCE, administratori ai unor societăți comerciale, sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.
Procurorii îi impută lui Cotoi că, în perioada ianuarie - decembrie 2023 „prin încălcarea dispozițiilor legale, nu ar fi realizat o bună gestiune financiară pentru asigurarea legalității, regularității, economicității, eficacității și eficienței în derularea operațiunilor, exercitându-și cu rea-credință mandatul de director general, contrar intereselor societății și în lipsa oricărei prudențe și diligențe specifice unui bun administrator în ceea ce privește încheierea contractelor și derularea operațiunilor” dintre Casa Unirea și mai multe societăți comerciale.
Ei spun despre Mariana Cotoi că ar fi folosit de fapt Casa Unirea ca intermediar între societăți care acționau ca vânzător/cumpărător pentru a crea un circuit financiar fictiv prin care societatea comercială de stat ar fi fost păgubită cu 45.000.000 lei.
Procurorii dau ca exemplu una din tranzacții, în care o societate comercială ar fi lansat o ofertă prin intermediul Casei Unirea pentru cumpărarea unei cantități de 116.250 de bidoane de ulei floarea soarelui de un litru.
Oferta a fost acceptată de societatea comercială administrată de MVA, care s-a oferit să vândă de 23.250 sticle de ulei floarea soarelui de un litru.
Pe 14 august 2023, Cotoi a aprobat tranzacțiile și ar fi indicat să se practice un adaos comercial de 4%.
Astfel, MVA ar fi emis două facturi către Casa Unirea în valoare totală de 315.315 lei și având ca obiect cantitatea de 23.250 sticle de ulei floarea soarelui 1L, precum și avizele de însoțire a mărfurilor, deși societatea furnizoare nu deținea aceste mărfuri și nu făcuse livrările care au făcut obiectul celor două avize de însoțire a mărfurilor.
Deși niciun reprezentant al Casei Unirea nu ar fi recepționat mărfurile și nici măcar nu le-a văzut pentru a se asigura cu privire la realitatea operațiunii, Cotoi ar fi confirmat operațiunile prin semnarea celor două facturi și a avizelor de însoțire a mărfurilor aferente, și chiar ar fi emis două declarații de conformitate privind salubritatea produselor.
În cauză, procurorii efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Joi, pe 10 octombrie, atât Cotoi cât și MVA și NCE au fost prezentați judecătorilor de la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Ancheta procurorilor anticorupție beneficiază de sprijinul Direcției Generale Anticorupție și Direcției Generale Antifraudă Fiscală.
„Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, spune DNA.