Whelan, în vârstă de 54 de ani, a fost arestat la Moscova în decembrie 2018 pentru acuzația de spionaj. El a fost condamnat la 16 ani de închisoare în mai 2020, în urma unui proces care a fost catalogat de Statele Unite ca o „bătaie de joc a justiției”.
După 2.000 de zile de detenție în Rusia, Whelan a declarat, pe 21 iunie, pentru CNN, prin telefon, din închisoare, că guvernul american ar trebui să ia măsuri mai hotărâte pentru a asigura eliberarea lui și a lui Gershkovich, eventual într-un schimb de prizonieri.
„SUA trebuie să iasă și să facă ceva, să umple Golful Guantanamo [unitatea de detenție] cu oficiali ruși, să aresteze spioni ruși – să facă ceva care să facă Kremlinul să se ridice și să spună: „OK, da, corect. Acum. este timpul să-i aducem înapoi pe Evan [Gershkovich] și Paul și apoi vrem înapoi ceea ce aveți la noi”, a declarat Whelan pentru CNN.
Gershkovich a devenit primul jurnalist american arestat sub acuzația de spionaj în Rusia după Războiul Rece. El a fost reținut în martie 2023 și acuzat că a încercat să obțină secrete militare.
El și angajatorul său au negat vehement acuzațiile ca fiind motivate politic. Gershkovich, care, la fel ca Whelan, a fost desemnat de guvernul SUA ca „deținut pe nedrept”, este ținut în arest preventiv și urmează să fie judecat pe 26 iunie.
Gershkovich este unul dintre cei doi reporteri americani deținuți în prezent de autoritățile ruse. Celălalt este Alsu Kurmasheva, jurnalist RFE/RL care deține dublă cetățenie ruso-americană.
Kurmasheva, în vârstă de 47 de ani, a fost arestată la Kazan în octombrie și acuzată că nu s-a înregistrat ca „agent străin” în temeiul unei legi punitive ruse care vizează jurnaliștii, activiștii societății civile și alții.
Ea a fost, de asemenea, acuzată de răspândirea de informații false despre armata rusă și riscă până la 10 ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată.
RFE/RL și guvernul SUA spun că acuzațiile sunt represalii pentru munca ei ca jurnalist. Spre deosebire de Whelan și Gershkovich, Kurmasheva nu a fost încă desemnată drept „deținută pe nedrept”.
O astfel de desemnare ar asigura că cazul ei va fi repartizat biroului trimisului special pentru afacerile ostaticilor din Departamentul de Stat al SUA, ridicând profilul politic al situației ei și permițând administrației Biden să aloce mai multe resurse pentru a-i asigura eliberarea.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.