Linkuri accesibilitate

Franța: Édouard Philippe, anchetat pentru felul în care a gestionat criza din sănătate


 Ex French Prime Minister Edouard Philippe
Ex French Prime Minister Edouard Philippe

Abia demisionat împreună cu propriul cabinet, fostul premier francez Édouard Philippe este vizat de o anchetă a Curții de Justiție a Republicii (CJR), alături de doi foști miniștri ai Sănătății, Olivier Véran și Agnès Buzyn, cu privire la gestionarea crizei de sănătate în Franța, a anunțat procurorul general François Molins, citat de Le Monde.

Comisia de anchetă, care funcționează ca un filtru, a admis nouă plângeri împotriva acestor foști membri ai guvernului.

La finalul procedurii, Molins este solicitat să sesizeze comisia de investigare a CJR, care va acționa ca un judecător de instrucție și va conduce anchetele.

90 de reclamații primite

CJR - singurul organism împuternicit să-i ancheteze pe membrii guvernului pentru fapte săvârșite în exercitarea funcțiilor lor - a primit nouăzeci de plângeri, iar 53 dintre acestea au fost examinate, 34 fiind declarate inadmisibile.

Alte zece, care îi vizează în special pe foștii miniștri Nicole Belloubet (justiție), Jean-Yves Le Drian (afaceri externe), Christophe Castaner (interne), au fost clasificate fără rezultat.

Cele nouă plângeri rămase au fost trimise comisiei de anchetă, împotriva doamnei Buzyn și lui Philippe și Véran, potrivit comunicatului de presă al procurorului general.

Buzyn a ocupat postul de ministru al sănătății până la jumătatea lunii februarie, înainte de a pleca să candidezea la primăria Parisului, unde a obținut doar 16% din voturi.

XS
SM
MD
LG