Linkuri accesibilitate

Franța înaintează o nouă propunere de comisar european: Thierry Breton, CEO al companiei Atos, fost ministru de finanțe


Thierry Breton, noua propunere a Franței pentru funcția de comisar european
Thierry Breton, noua propunere a Franței pentru funcția de comisar european

La două săptămâni după ce parlamentarii europeni au respins prima variantă înaintată de Paris, Sylvie Goulard, Franța propune un nou candidat pentru portofoliul de comisar pentru politică industrială. În acest moment, paritatea de gen a Comisiei Europene nu mai există.

Președintele Macron a făcut nominalizarea „în deplin acord cu președinta Comisiei Europene și va gestiona același portofoliu care îi fusese atribuit și precedentului candidat”, a anunțat Palatul Elysée.

Franța a primkit în viitoarea Comisie Europeană un vast portofoliu, ce cuprinde piaţa internă, dar şi economia digitală, politica industrială a Uniunii Europene şi noul directorat pentru industria de apărare şi spaţială.

De remarcat că noua propunere a Franței este un bărbat, ceea ce, în condițiile în care Ursula von der Leyen vrea paritate în Comisia Europeană, înseamnă că presiunea ca România să propună o femeie este mai mare acum.

Thierry Breton, ministru de finanțe pe timpul președinției lui Jacques Chirac, este director al Atos din 2009.

„Este un om de acțiune, care cunoaște pe de rost problemele industriale și care, deși este familiarizat cu instituțiile de la Bruxelles, nu va avea o abordare birocratică a chestiunilor europene, lucru important pentru președinte”, a spus un oficial de la Elysee, citat de Reuters.

Breton este privit ca un politician de dreapta, de școală veche, iar cariera sa de om de afaceri se va afla sub observația membrilor PE în timpul procesului de validare a candidaturii sale în cadrul Parlamentjului European, remarcă politico.eu

Parlamentul european a respins, recent, varianta Sylvie Goulard, provocând mânia Parisului, care a dat vina pe conservatorii germani din PE. Președintele francez, dornic să păstreze portofoliul negociat cu președinta Comisiei Europene, vrea să lase în urmă ”criza politică” declanșată de respingerea lui Goulard și a cerut asigurări că noul candidat va fi aprobat.


Deputaţii europeni au respins-o din motive etice pe candidata franceză, vizată de o anchetă judiciară în Franţa. Macron a susținut că „vulnerabilităţile" lui Sylvie Goulard „au fost utilizate în scopuri politice".

Însă Thierry Breton ar putea să fie acuzat de conflict de interese în cazul în care ar deveni comisar, întrucât acesta este directorul general al unei companii din domeniul pe care l-ar coordona la nivel european, potrivit Le Figaro.

Avertismentul a fost lansat joi de către mai mulți politicieni francezi, atât de stânga, cât și de dreapta, după ce Administrația Prezidențială de la Paris a anunțat că Breton este noua propunere a Franței pentru funcția de comisar european pentru piața unică, industrie, digitalizare, apărare, spațiu, audiovizual și cultură. Politicienii avertizează că și această propunere a Franței ar putea fi respinsă de către Parlamentul European.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG