Linkuri accesibilitate

Frankfurt, orașul cărților


Frenezia cumpărăturilor la Târgul de carte de la Frankfurt
Frenezia cumpărăturilor la Târgul de carte de la Frankfurt

Metrouri pline, trafic infernal. Tineri costumați în personaje din cărți cu benzi desenate alături de adulți la costum colorează peisajul Frankfurtului. Toți se îndreaptă spre Buchmesse, cel mai mare Târg de Carte din lume, care își închide astăzi porțile.

Pavilionul Norvegiei, invitatul de onoare
Pavilionul Norvegiei, invitatul de onoare

Dacă primele zile sunt rezervate editurilor, agențiilor, autorilor și presei, ultima zi este rezervată cumpărăturilor și evenimentelor pentru public. Fiecare țară își expune cele mai recente titluri apărute, încercând să capteze atenția tuturor. Norvegia, invitatul de onoare din acest an, susține „lupta pentru libertatea de exprimare”. Pavilionul lor atrage atenția prin designul simplu și futurist, unde un DJ mixează în permanență în fundal, încurajând publicul să discute pe seama cărților expuse. Letonia se prezintă cu #suntintrovertit un slogan dezvoltat pentru a-i scuti pe autori de vorbitul de engleză și a permite cititorilor să descopere singuri semnificațiile cărților prezentate. Standurile editurilor din țările Anglo-Saxone și Germania sunt impozante, iar titlurile autorilor politici sunt expuse în față pentru a stârni dialogul. Câteva impresii:

Fantoma târgului

Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură 2019, Peter Handke a fost absent de la Târgul de Carte. Poza lui tronează la standurile editurilor care i-au publicat opera, acesta fiind însă dezbătut îndelung pe podiumuri. În cadrul târgului, criticii literari au făcut apel la toleranță și au discutat dacă se poate separa literatura de politică. Saša Stanišić, câștigătorul Premiului German de Carte 2019, l-a criticat pe Handke pentru negarea genocidului bosniac.

Standul României, greu de găsit

Standul României nu a avut niciun slogan
Standul României nu a avut niciun slogan

Ministerul Culturii și Identității Naționale a organizat standul României la târg. Acesta a fost aerisit și luminos, prezentând peste 400 de titluri autohtone și câteva traduceri. România nu a avut un slogan, ci numele țării cu o grafică modernă. Acest aspect a fost însă criticat de unii vizitatori, care au avut dificultăți să găsească standul. Nora Iuga și Mircea Cărtărescu au fost printre autorii prezenți, care au atras un public numeros și divers.

Politica și cărțile

Olga Tokarczuk, distinsă cu Premiul Nobel
Olga Tokarczuk, distinsă cu Premiul Nobel

Discuția principală a târgului a fost controversa dintre Peter Handke și Saša Stanišić, dar politica a fost tema centrală a târgul de carte din acest an. Jurnalistul Deniz Yücel, care a fost încarcerat timp de un an într-o închisoare turcă sub acuzația de ”propagandă pentru o organizaţie teroristă”, și-a prezentat anticipatul roman „Agentterrorist” și a stârnit o discuție despre importanța libertății și a democrației. Romanciera Elif Shafak, a afirmat de asemenea că nu este optimistă în ceea ce privește libertatea de exprimare în Turcia.

Nora Iuga și Ernest Wichner
Nora Iuga și Ernest Wichner

Și la standul României s-a discutat politică, scriitoarea Nora Iuga elogiind prezența germanilor în țară, clasificând-o drept salvatoare. Olga Tokarczuk, un critic al conducerii din Polonia, și-a exprimat temerile privind izbucnirea unui „război al culturii și al autocenzurării” în țara natală.

#Bücherfrauen

„Femei și cărți” este o rețea care sprijină femeile editor, agent, traducător sau scriitor. În cadrul târgului a fost premiată Sandra Uschtrin pentru lupta ei pentru egalitate și munca de promovare a femeilor în literatură.

Titluri și autori de urmărit

Noul roman al canadiencei Margaret Atwood-The Testaments se bucură deja de un succes fulminant, vizitatorii așteptând la cozi interminabile pentru a-l putea cumpăra la târg. Olga Tokarczuk discută în romanul Scripturile lui Iacob despre moștenirea evreiască din Polonia. Romanul Lapte sovietic de Nora Ikstena, un bestseller în Letonia, tratează relația femeii cu statul comunist. Invitatul de onoare a fost Norvegia, care a prezentat și noua carte a „fenomenul” Karl Ove Knausgård, cu noul său roman despre Edward Munch și operele sale. Romanul Nadinei SchneiderDrei Kilometer - spune povestea unei iubiri în ultimele zile ale regimului Ceaușescu, bazată pe poveștile tatălui ei.

În seara aceasta se încheie Târgul de Carte din Frankfurt. Invitatul de onoare de anul viitor va fi Canada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG