Linkuri accesibilitate

Frații Tate - Milionari la televizor, faliți în evidențele Fiscului. Ce afaceri au cei doi în România


Frații Tate au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, decizia fiind luată atât de tribunal cât și de Curtea de Apel București.
Frații Tate au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, decizia fiind luată atât de tribunal cât și de Curtea de Apel București.

Frații Andrew și Tristan Tate, arestați la propunerea procurorilor DIICOT sub acuzațiile de constituire de grup infracțional organizat și trafic de persoane, au înregistrate în România patru firme, dintre care trei nu mai au activitate. A patra e pe pierdere.

Una dintre societățile fraților Tate este Talisman Enterprises SRL, care are ca activitate declarată „activităţi ale portalurilor web”. În 2021, firma cu sediul în localitatea Tărlungeni, județul Brașov și cu doi salariați, a raportat o cifră de afaceri de 2,2 milioane de lei și pierderi de 781.000 de lei.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, ea este deținută în proporție de 95% de Tristan Tate și 5% de fratele acestuia, Andrew Emory.

War Room Vegas SRL este o altă firmă unde Andrew Tate este acționar. Societatea este inactivă fiscal, iar obiectul declarat de activitate este închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau în leasing.

Firma este administrată de un anume Alexander Jacob Kozac, un american de 36 de ani născut în Scanton, Pennsylvania. El deține 45% din societate. Andrew Tate are 45%, iar o altă firmă, Royalty Sport Management SRL din Brașov, alte 10 procente. La rândul ei, cea din urmă societate este administrată de Grigore Sebastian Vieru.

Consultanță în tehnologia informației

Altă firmă este Emory Andrew Tate and Sons SRL, înființată în martie 2021, cu sediul social în comuna Voluntari, Ilfov. Nu are depuse bilanțuri fiscale, domeniul de activitate al societății fiind „activităţi ale portalurilor web”. Este administrată de Tristan Tate care deține 95%. Fratele său are celelalte 5 procente din firmă.

Spirit House Enterprisess SRL este a patra firmă din România a celor doi frați. Înființată în 2018 în localitatea Săcele, Brașov, societatea este în prezent inactivă fiscal. Domeniul declarat al societății era „activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei”. Firma aparține lui Tristan Tate și unui polonez, Thomas Nicholas Francis, născut în Middleburg.

Amendați pentru viteză

În țară, frații sunt cunoscuți pentru problemele pe care le au cu poliția rutieră, fiind amendați de mai multe ori pentru depășirea vitezei legale.

În aprilie 2021, Andrew Tate a fost oprit de poliția Argeș deoarece circula cu viteza de 138 km /h prin localitate, fiind la volanul unui autoturism Porsche. I s-a reținut permisul pentru 90 de zile și a fost amendat cu 1.305 lei. Tate a susținut că se deplasa în afara localității, iar la proces a propus-o ca martor pe iubita lui, Georgiana Naghel. A pierdut disputa cu poliția rutieră pe 15 martie 2022.

Pe 29 aprilie 2021, Tate pierdea un alt proces, cu poliția Brașov de această dată. A fost prins când circula în localitate cu viteza de 124 km/h, cu 74 km/h peste limita legală. De data asta, Tate era la volanul unui Lamborghini. A susținut la proces că nu știa împrejurimile, fiind într-o țară străină. A fost amendat cu 1.350 de lei și i s-a suspendat permisul pentru 90 de zile.

În aprilie 2020, Andrew Tate a fost amendat de polițiști germani cu 112,4 euro pentru depășirea vitezei legale. Amenda a venit în țară, prin intermediul Judecătoriei Buftea, care a recunoscut sancțiunea aplicată de polițiștii germani. În octombrie 2021, judecătorii l-au obligat pe Tate să plătească 556 de lei.

15 mașini confiscate

Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a anunțat că, din dispoziția procurorilor DIICOT, a preluat în administrare 29 autovehicule şi ceasuri de lux, precum şi mai multe sume de bani, în lei, euro, lire sterline şi dolari SUA de la frații Tate. Valoarea totală a bunurilor preluate în administrare de către ANABI, în acest caz, este estimată la aproximativ 18 milioane lei, adică 3.636.000 de euro.

ANABI a confiscat de la frații Tate 15 autoturisme și 14 ceasuri de lux
ANABI a confiscat de la frații Tate 15 autoturisme și 14 ceasuri de lux

Mai exact, este vorba de 15 autoturisme de lux și 14 ceasuri scumpe. Potrivit legii, ANABI gestionează banii indisponibilizați în proceduri penale şi administrează bunuri mobile cu valori de peste 15.000 Euro. De asemenea, pe întreaga durată a procesului penal, cu acordul sau la cererea proprietarilor ori cu încuviințarea instanței, agenția poate valorifica bunurile indisponibilizate, prin licitaţii publice online.

Recrutate prin metoda „Loverboy”

Pe 30 decembrie anul trecut, Tribunalul București decidea arestarea preventivă a patru persoane în acest caz. Este vorba de frații Tate și două femei complice, Luana Radu, o fostă polițistă și Georgiana Naghel, iubita lui Andrew.

Potrivit procurorilor, până în prezent au fost identificate 6 victime care au fost exploatate sexual de grupul infracţional organizat. Ele erau recrutate prin metoda „Loverboy” și obligate să lucreze în sistem videochat pentru cei patru.

Potrivit motivării instanței, una dintre fete „a fost recrutată prin inducere în eroare cu privire la intenția de a pune bazele unei relații de căsătorie sau concubinaj și existența unor false sentimente ale inculpatului față de persoana vătămată”.

Ce spune judecătorul

Victima a declarat că atunci când a fost așteptată la aeroport de una dintre complicele fraților Tate „i-a spus că va locui cu niște fete care lucrează pentru Andrew și fratele său, acestea având conturi pe ... și împărțind câștigurile cu cei doi. A menționat persoana vătămată că i s-a părut ciudat ceea ce îi spunea inculpata, dar era deja în România și nu mai avea ce face, gândindu-se că în momentul în care Andrew va reveni în România, vor locui împreună, așa cum îi promisese”, se arată în motivarea tribunalului.

Interceptați fiind, anchetatorii au reușit să stabilească ierarhia și rolul fiecărui membru în grupul infracțional, aceștia „având rolul de a recruta persoane, care erau transportate și adăpostite în locuințe din România, iar inculpatele Naghe și Radu, rolul de a supraveghea și coordona întreaga activitate de exploatare”.

DIICOT îl acuză pe Andrew Tate și de viol. Față de acest aspect, instanța spune că se impune strângerea de probe suplimentare pentru această acuzație.

Desconsiderare față de femei

Cei doi frați au fost arestați pentru 30 de zile și pentru faptul că „sunt persoane cunoscute la nivel internațional, având parte de o expunere deosebită atât în presă, cât și pe platformele de socializare, iar faptele de care sunt acuzați sunt de o gravitate deosebită, astfel încât se poate aprecia în mod rezonabil că lăsarea acestora în libertare ar fi de natură să tulbure în mod real ordinea publică”.

Judecătorul face și o caracterizare a activității desfășurate de Andrew Tate. „Rezultă fără putință de tăgadă profunda lipsă de respect pentru normele legale și totala indiferența față de valorile sociale ocrotite de care dă dovadă inculpatul, dar și atitudinea de desconsiderare față de femei în general, pe care le percepe doar ca un mijloc de a obține câștiguri mari în mod facil”.

Un alt motiv al arestării preventive este posibilitatea ca membrii grupului să dispară din țară. „Nu poate fi ignorată posibilitatea ca aceștia să se sustragă de la cercetări, să părăsească România și să se stabilească în țări care nu permit extrădarea, având în vedere posibilitățile financiare ale acestora, dar și declarațiile publice în această privință”, se mai arată în motivarea tribunalului.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG