Printre ei se află și Florin Duduianu, aflat pe lista Most Wanted a Poliției Române, și care a mai fost arestat de autoritățile americane, la Los Angeles, în luna august a anului trecut.
Anchetatorii din Orange County spun că rețeaua a devalizat anul trecut carduri sociale în valoare de 108 milioane de dolari.
Cardurile erau destinate unor familii cu venituri reduse sau mame care-și cresc singure copiii și erau destinate cumpărării de produse de bază, scutece sau lapte praf.
„Printre cei arestați se numără și Florin Duduianu, unul dintre cei mai căutați infractori ai României, care de atunci a fost inculpat de un mare juriu federal pentru accesare frauduloasă a fondurilor de asistență guvernamentală”, a anunțat luni procurorul districtual al comitatului Orange, Todd Spitzer, într-o conferință de presă.
Anchetatorii americani nu au explicat cum anume a fost eliberat Duduianu, arestat și în luna august a anului trecut la Los Angeles.
„Fondurile furnizate pe cardurile de transfer electronic de beneficii, sau EBT, îi sprijină pe rezidenții noștri cei mai vulnerabili. Pierderea acelor bani înseamnă că clienții noștri ar putea să nu poată cumpăra alimente pentru familiile lor sau să plătească chirie, facturi de utilități sau costuri medicale”, a declarat An Tran, directorul Agenției pentru Servicii Sociale Orange.
Suspecții ar fi instalat dispozitive de skimming în magazine pentru a fura datele de pe cardurile sociale ale utilizatorilor.
Cu cardurile clonate, suspecții au cumpărat în special lapte praf și băuturi energizante, pe care apoi le-au revândut în Mexic, iar banii au fost redirecționați către familiile din România.
California a pierdut peste 108 milioane USD în beneficiile CalWORKs (ajutor în numerar pentru familiile dependente) în 2023. Rețeaua acționa în special în primele cinci zile ale fiecărei luni, când hoții vizau beneficiile de ajutor în numerar CalWORKs administrate californienilor prin conturi de transfer Electronic Benefit.
„Acestea nu sunt crime fără victime. Victimele sunt mame singure care se străduiesc să asigure un acoperiș deasupra capului copiilor lor și mâncare pe masă și oameni harnici care au nevoie de o mână de ajutor, care se trezesc la casă cu coșurile pline cu alimente de bază umiliți când constată că nu mai au niciun ban în cont pentru că un hoț le-a furat totul pe furiș”, a spus procurorul districtual Orange County Todd Spitzer.
„Între timp, hoții folosesc acești bani pentru a finanța crima organizată, pentru a cumpăra mașini de lux în valoare de sute de mii de dolari și pentru a duce o viață de lux la care adevărații destinatari nu pot decât să viseze. Sunt incredibil de mândru de echipa mea de la Procuratură și de colaborarea pe care am avut-o cu agențiile aliate de aplicare a legii din comitatul nostru pentru a reduce semnificativ furtul de fonduri publice”, a mai spus Spitzer.
Cardurile sunt destinate locuitorilor din California cu venituri mici și pentru cei cu copii dar cu venituri redusei și sunt destinate achiziționării de alimente sau pentru ajutor în numerar, destinat cheltuielilor curente, inclusiv pentru plata utilităților, locuinței sau îngrijirii medicale.
Odată ce un rezident este calificat pentru CalFresh sau CalWorks, Departamentul de Servicii Sociale din California emite un card EBT destinatarului care poate fi utilizat pentru a accesa contul EBT al destinatarului prin ATM-uri sau pentru a face achiziții la punctul de vânzare prin tranzacții de debit folosind o identificare personală. Fondurile EBT sunt, în general, depuse în conturi EBT în primele cinci zile ale fiecărei luni.
Suspecții sunt acuzați că au participat la un efort de crimă organizată care implică instalarea de dispozitive de skimming, adesea de dimensiuni reduse, cu capacitatea de a înregistra, stoca sau transmite date, adesea prin tehnologia bluetooth.
Unele dintre aceste dispozitive ar putea fi instalate în afara vederii clienților în terminalele POS, cum ar fi o pompă de benzină sau un bancomat și sunt concepute pentru a intercepta datele de pe cardurile de acces care au fost trecute prin glisare.
De asemenea, la unele bancomate este atașată o cameră foarte mică pentru a înregistra clienții care introduc numărul lor de identificare personală (PIN) pe tastatura numerică.
Informațiile recuperate de la sau transmise de un dispozitiv de skimming ar putea fi apoi utilizate singure sau împreună cu un alt dispozitiv de acces pentru a retrage fonduri din contul victimei fără consimțământul, cunoștințele sau autorizația victimei, spun anchetatorii americani.
S-a stabilit că mulți dintre suspecți au intrat ilegal în SUA, iar lipsa unui istoric penal precis a făcut dificil pentru procurori să ceară o cauțiune mai mare.
Doar în primele cinci zile din iunie 2023, beneficiarilor EBT din California le-au fost furați 8.040.975,93 de dolari din conturile sociale, ca urmare a tranzacțiilor care au implicat 14.975 de carduri EBT clonate.
În comitatul Orange, beneficiarii EBT au fost victimele unor retrageri ilicite de 659.161,50 dolari americani, hoții folosind 1.420 de carduri EBT clonate pentru a goli conturile bancare ale destinatarilor.
Hoții au furat, de asemenea, fondurile din timbrele alimentare CalFresh pentru formule de hrană pentru bebeluși și băuturi energizante pentru a le revinde în Mexic și a redirecționa apoi banii către familiile din România ale membrilor rețelei.
„A-i viza pe californienii vulnerabili care încearcă să asigure nevoile de bază pentru ei înșiși și familiile lor este o crimă odioasă”, a spus procurorul general Rob Bonta.
Anchetatorii americani spun că cei mai mulți dintre suspecți au făcut postări pe rețelele de socializare din România lăudându-se la volanul unor mașini de lux în valoare de sute de mii de dolari, etalând ceasuri Rolex și purtând haine și pantofi de designer.
Câteva dintre persoanele arestate sunt minori sub vârsta de 14 ani. Codul de bunăstare și instituții §827 interzice dezvăluirea de informații suplimentare cu privire la suspecții minori.
La Operațiunea EBT Integrity au participat Divizia de asistență publică a biroului procurorului districtual Orange County, Departamentul șerifului Orange County și departamentele de poliție din 20 de localități și regiuni, precum și Divizia de Investigații pentru Securitatea Internațională (HSI) și Biroul Federal de Investigații (FBI), care au asistat la identificarea suspecților.
Acuzați și limite de pedeapsă
Cristinel Dumitru, 31 de ani, din Huntington Beach, și Lorenzo Zarafu, 19 ani, din Rowland Heights - Cazul # 23NF1925
- Acuzat de 41 de infracțiuni, inclusiv o acuzație de efracție de gradul doi, o acuzație de accesare a unui card fără consimțământ, 30 de acuzații de obținere a accesului la un card folosind nume diferite, o acuzație de furt major, opt capete de acuzare de utilizare neautorizată a informațiilor personale de identificare, și o infracțiune de conducere fără permis de conducere valabil.
- Pedeapsa maximă de 28 de ani și 4 luni dacă este condamnat pentru toate acuzațiile.
Gani Iancu, 24 de ani din Anaheim – Dosar #23NF2179
- Acuzat de 51 de infracțiuni, inclusiv o acuzație de furt major, trei capete de acuzare de furt de identitate, 44 de acuzații de obținere a informațiilor privind contul de card de acces, o infracțiune de deținere de echipament de contrafacere a cardului de acces, două infracțiuni de deținere de documente falsificate și două infracțiuni, inclusiv una numărul de posesie a unui dispozitiv de scanare utilizat pentru a accesa informații codificate de pe cardurile de plată, un număr de reprezentare falsă la un ofițer de pace și o infracțiune pentru conducere fără permis valabil.
- Posesia de 29.920 USD în numerar la momentul arestării.
- Pedeapsa maximă de 35 de ani dacă este condamnat pentru toate acuzațiile
Alex Miclescu, 20 (fără adresă cunoscută) – Dosar #23NF1932
- Acuzat de 50 de infracțiuni, inclusiv o acuzație de furt major, cinci capete de acuzare de furt de identitate, 43 de acuzații de obținere a informațiilor despre contul cardului de acces și un număr de furt de identitate, păstrarea informațiilor a 10 sau mai multe victime cu intenția de a frauda
- Posesia a aproximativ 27.000 USD în numerar la momentul arestării
- Pedeapsa maximă de 34 de ani și 4 luni dacă va fi găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Mihai Olaru, 36 de ani din Beverly Hills – Caz #23WF2336
- Acuzat de 64 de infracțiuni, inclusiv 1 acuzație de furt major, 3 capete de acuzare de furt de identitate, 1 acuzație de furt de identitate, reținere de informații a 10 sau mai multe victime cu intenția de a frauda, 59 de acuzații de obținere a informațiilor din contul cardului de acces și 1 infracțiune de rezistență și împiedicarea unui ofițer în exercitarea atribuțiilor sale
- Posesia a 34.210 USD în numerar la momentul arestării
- Pedeapsa maximă de 34 de ani și 4 luni dacă va fi găsit vinovat pentru toate acuzațiile.
Pe numele lui Florin Duduianu a fost emis un mandat internațional de arestare în 2020 pentru şantaj, tâlhărie si tâlhărie calificată, într-un dosar în care victimele erau cântăreţi de manele.
El a fost arestat de polițiștii din Los Angeles în august anul trecut iar anunțul arestării a fost făcut de IGPR. De atunci, autoritățile române nu au mai făcut public niciun demers pentru eventuala extrădare a lui Duduianu.
„În perioada octombrie 2017 – iulie 2020, inculpaţii, cunoscuţi în spaţiul social având ca preocupare săvârşirea de fapte cu violenţă, profitând de reputaţia conferită de apartenenţa la o anumită familie, prin violenţe şi ameninţare cu acte de violenţă, au constrâns persoanele vătămate, care îşi desfăşoară activitatea în domeniul muzical, să le remită sume importante de bani, imediat sau în viitor şi să participe în mod gratuit la anumite evenimente viitoare”, anunţau, în 2020, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.
Dosarul a fost înscris pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 al Capitalei, iar printre inculpaţi se află Florin Duduianu şi Ştefan Duduianu.