Linkuri accesibilitate

Ministrul Gorghiu: România a cheltuit peste 10 milioane lei în 2023 pentru aducerea în țară a fugarilor


Între 55.000 de lei și 82.000 de lei poate costa aducerea în țară a fiecărui fugar care s-a sustras executării unei sentințe, dar 10 milioane de lei a dat statul român anul trecut pentru readucerea în țară a celor care s-au sustras executării pedepsei primite în România.

Ministerul Justiţiei a iniţiat un proiect legislativ, aflat în dezbatere, prin care fugarul trebuie să suporte costurile aducerii sale sale în ţară.

„Lucrăm acum la foc continuu la combaterea fenomenului fugarilor, sunt acele persoane care se sustrag executării pedepselor în România şi sigur că sunt o moştenire grea, cu care nu ne mândrim dar pe care va trebui să o rezolvăm”, a spus ministrul Justiției Alina Gorghiu, citată de News.ro.

Aducerea din Brazilia a două persoane a costat statul român 82.000 de lei, a spus ministrul Gorghiu, vineri, la Timiș.

„Anul trecut, în 2023, statul român a cheltuit peste 10 milioane de lei ca să aducem în ţară persoanele urmărite internaţional. Faceţi socoteala şi vă daţi seama cam cât înseamnă acest impact şi o să vă dau doar 3 cazuri ca să realizaţi care ar fi cheltuiala statului român cu unele dintre cele mai scumpe misiuni pe care le-am realizat, cu cheltuieli suportate de stat. De exemplu, am adus din Brazilia, 2 persoane, doi fugari şi doar faptul că a trebuit să-i aducem înapoi să-i băgăm în sistem sistemul penitenciar românesc, ca să îşi execute pedeapsa, ne-a costat 82.000 de lei”, a afirmat Gorghiu.

Alt fugar, în Republica Dominicană, a costat statul român peste 50.000 de lei. Cam tot atât a plătit și pentru unul care a fugit în Costa Rica.

„Ca să-l aducem pe Baicu Cristian, statul român a scos din buget 57.173 lei şi am mai adus un alt fugar (..) pe care îl cheamă Mitroi Octavian din Costa Rica 54.300 lei. De aceea, vă rog să sprijiniţi adoptarea unei legislaţii sănătoase şi dacă aveţi propuneri de îmbunătăţire vă rog să le faceţi, pentru că problema aceasta trebuie rezolvată de statul român şi mă bazez pe suportul dumneavoastră”, a spus Gorghiu.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG