Actuala coaliție de guvernare a mărit salariile bugetarilor cu procente care pot merge și până la 50% pentru funcționarii care lucrează cu fonduri externe rambursabile, dar a avut grijă și de o categorie apropiată ei: funcționarii publici din Parlament.
Modificarea adusă legii statutului funcționarilor publici parlamentari prevede că aceștia își pot suspenda, la cerere, contractul de muncă timp de 7 ani (cumulat) din diverse motive, inclusiv „concedii fără plată pentru studii sau pentru alte interese personale”.
Ce sunt aceste „interese personale”, legea nu precizează, așa cum nu precizează de altfel nici Codul Muncii, unde figurează o prevedere similară.
„Rezervare din interese personale” pe timp nelimitat vs 7 ani
Legea actuală nu stabilește un interval de timp pentru o suspendare a contractului de muncă și, implicit, o rezervare a postului deținut.
Acesta este motivul pentru care anumiți funcționari publici parlamentari își luau astfel de suspendări pe termen nelimitat, existând cazuri în care „întreaga carieră și-o desfășurau în suspendări”, spune șeful Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, Adrian Solomon ( PSD).
„Cei din aparatul propriu al parlamentului mi-au ridicat această problemă, mi-au sesizat că există astfel de cazuri. Atunci am venit cu ideea să introduc acest amendament ca să poată fi limitată rezonabil suspendarea, sper că nu ajungă nimeni să stea 7 ani suspendat”, spune Adrian Solomon pentru Europa Liberă.
Deputatul PSD recunoaște că „interesul personal” ar trebui limitat la anumite „interese”, dar problema este una generală, care vizează toți funcționarii publici, nu doar pe cei parlamentari, ba chiar pe toți bugetarii.
Posturi blocate sine die
Problema este că pe timpul suspendării raporturilor de muncă, postul respectiv rămâne blocat și pe el nu se mai pot face alte angajări cu contract, ci doar unele pe durată determinată.
Așa se face că în ministere, companii ale statului, în administrația publică sau în învățământ sunt multe astfel de posturi „rezervate”.
Un exemplu de notorietate este cel al președintelui Klaus Iohannis al cărui post de profesor la Sibiu este „rezervat” pe perioada mandatului. În locul lui predă un suplinitor.
În cazul funcționarilor publici parlamentari, pe lângă suspendarea la cererea angajatului a contractului de muncă, acesta mai poate fi suspendat și de drept în două situații:
- „este numit sau ales pe durată determinată într-o altă funcţie în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice; perioada de exercitare a acelei funcţii se consideră vechime în funcţia publică parlamentară, precum şi vechime în specialitate”
- „este încadrat la cabinetul unui demnitar”
Actualele prevederi ale Legii funcționarului public parlamentar permit astfel ca un parlamentar sau o persoană numită într-o funcție publică, dar care nu mai obține un nou mandat sau o nouă numire, să poată deveni funcționari public parlamentar (post ce se obține prin concurs).
Aceasta este regula, ne explică o sursă din parlament, care cunoaște bine procedura. Există cazuri în care acești funcționari sunt apoi numiți în alte funcții dar postul lor la parlament rămâne „rezervat” cu anii.
Liber la mediul privat
Mai nou, prin modificarea făcută legii, funcționarii publici parlamentari au posibilitatea să lucreze inclusiv în mediul privat, la firme. Adrian Solomon spune că, în general, e vorba de angajarea „într-un proiect european pentru un an, doi, trei, cât ține proiectul, fie în privat, fie la stat.”
„Respectivii funcționari se pot duce și într-o firmă privată, dar trebuie să nu fie în conflict de interese și aici legea definește destul de clar”.
Regimul incompatibilităților și al conflictelor de interese este reglementat de legea 161/2003, dar și în legea funcționarului public parlamentar.
„Este o prevedere periculoasă, ne spune sursa menționată, se pot strecura printre aceste incompatibilități sau conflicte de interese ca să lucreze în privat în timp ce postul lor rămâne rezervat la parlament sau în altă parte. Le merge între timp vechimea aici și implicit dreptul la pensia specială”.
Adrian Solomon spune că și alte categorii de funcționari își pot rezerva postul „inclusiv cei cu statul special pot să-și suspende raporturile de muncă, până și magistrații pot să iasă la pensie și apoi să se întoarcă iar în magistatură. Până nu vom lua o decizie la nivel general, nu cred că merită să pedepsim pe cei care beneficiază de Legea 7”.
De precizat că aceste suspendări ale contractului de muncă nu se pot face decât cu acordul șefilor.
Dacă modificările la lege vor trece de Camera Deputaților, funcționarii publici parlamentari vor fi, totuși, singurii care vor avea o limitare a suspendării raporturilor de muncă, spre deosebire de ceilalți funcționari publici, asta deoarece Codul Muncii nu prevede o astfel de limitare.
„Rezervarea” în privat, un vis prea frumos ca să fie adevărat
Pentru mediul privat o astfel de situație în care un salariat să-și suspende contractul de muncă pentru un timp atât de îndelungat este de domeniul fanteziei.
Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România, spune pentru Europa Liberă că în mediul privat nu există astfel de cazuri și că patronii nu-și permit să „rezerve” posturi.
„În mediul privat nu există astfel de cazuri, cum adică să-ți suspenzi contractul? Nu am auzit de așa ceva, când ai un post bun ții de el, pentru că altfel îl pierzi, nu te duci într-o sinecură că nu ți-l rezervă nimeni. Evident că patronii nu ar accepta așa ceva, nu fac ca la stat să angajeze toată ziua bună ziua, ei se uită la fiecare post și la fiecare salariu pe care îl plătesc. Numai statul nu se uită la lucrurile astea”, ne spune Cristian Pârvan.
Suspendarea contractului la cererea angajatului în Codul Muncii
Contractul individual de muncă poate fi suspendat din inițiativa salariatului, în următoarele situații:
a) concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
b) concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
c) concediu paternal;
d) concediu pentru formare profesională;
e) exercitarea unor funcții elective în cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toată durata mandatului;
f) participarea la grevă.
g) concediu de acomodare.
(Codul Muncii, articolul 52)