Linkuri accesibilitate

Iohannis: Să nu aruncăm vina pe Guvern. Putin este vinovat pentru inflație și creșterea prețurilor


Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că nu Guvernul este de vină pentru inflația record de aproape 14%
Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că nu Guvernul este de vină pentru inflația record de aproape 14%

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că pentru inflaţia crescută din România este vinovat Vladimir Putin și războiul pe care acesta l-a ordonat împotriva Ucrainei, iar impactul este unul global.

Klaus Iohannis a luat apărarea Guvernului României, spunând că Executivul a luat şi va lua măsuri în continuare pentru a ameliora efectele inflaţiei. El a mai sfătuit oamenii să îşi cheltuie banii chibzuit. Declarațiile au fost făcute la vizita făcută la Spitalul Colentina din Capitală cu prilejul Zilei Internaţionale a Asistentului Medical.

„Daţi-mi voie să răspund într-un cadru mai larg. Inflaţia e un factor şi am toată încrederea că Guvernul va lua măsurile care se impun. Dar haideţi să vedem de ce am ajuns aici, inflaţia, preţurile la energie, asta s-a întâmplat nu pentru că nu şi-a făcut cineva treaba. Vor fi aceste probleme în plan global. Toate acestea au o singură cauză şi ea e războiul lui Putin împtriva Ucrainei”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat despre inflaţia record de 13,8 anunţată miercuri de către INS.

Guvernul României poate să amelioreze impactul acestei crize şi să ajute consumatorul vulnerabil, persoanele cu venituri mici. Problema e una globală. Și în SUA, inflaţia se apropie de 10% şi în ţări din Europa.
Klaus Iohannis

Președintele a spus că a discutat cu premierul despre inflație și Nicolae Ciucă i-a prezentat măsurile pe care le planifică ei.

„Trebuie să fim foarte realişti, crizele nu se vor termina mâine, iar situaţia se va complica. Se găsesc anumite soluţii, dar nu e cazul să încercăm să aruncăm vina asupra Guvernului, Parlamentului sau clasei politice. Vinovat este Putin, care a declanşat acest război împotriva Ucrainei”, a continuat Klaus Iohannis.

Întrebat cum resimte efectele creşterii inflaţiei şi dacă cheltuie mai puţini bani, şeful statului a răspuns: „Eu cred că e o încercare grea prin care trecem. Cred că toată lumea va resimţi. Gândiţi-vă că plătim mai mult pentru benzină, motorină şi trebuie să fim mai atenţi cum cheltuim şi ce cheltuim”.

Remintim că rata anuală a inflaţiei a urcat la 13,8% în luna aprilie a acestui an, de la 10,2% în luna martie, potrivit datelor publicate miercuri de INS.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat, joi, că din iulie 2021 s-a înregistrat o creştere extrem de rapidă a preţurilor, menţionând că în spatele acestei creşteri se află cele legate de costurile de producţie, în special a costurilor cu energia.

„România nu mai este pe locul 1 la inflaţie în Uniunea Europeană, avem vreo 7-8 ţări înaintea noastră, inclusiv ţări din zona euro”, a spus Mugur Isărescu, precizând că România are o economie deschisă, iar creşterile de preţuri se resimt.

„Dacă vrei să protejezi cu subvenţii trebuie să ai o situaţie fiscală solidă. Nu este cazul României. Avem o problemă fiscală de ani buni, fiscal bugetară, şi nu avem de unde să mai reducem impozite sau să acordăm ajutoare şi sprijinul acestora, schemele de compensare s-au făcut cu anumite costuri”, a adăugat Mugur Isărescu.

Ceaiul de tei de la BNR

De asemenea, referindu-se la creșterea ratei dobânzilor, guvernatorul BNR a îndemnat populația să rămână calmă.

„Nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația e caracteristică perioadelor de criză. E de înțeles. Autoritățile asta trebuie să transmită: mai calm. Am înțeles și eu mesajul. Mai bem un ceai de tei”, a spus Isărescu.

Întrebat despre sfatul acestuia, președintele Iohannis a răspuns: „Probabil acolo (la BNR, n.r.) sunt mai mulți tei în parc și se bea mai mult.”

„Se discută despre anumite compensări la pensii şi salarii, însă trebuie să fim conştienţi de faptul că acest război va crea crize, în perioade de criză e bine să judeci de două ori ce faci şi cum cheltui banii”, a completat șeful statului.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG