Linkuri accesibilitate

Acțiunile deținute de Gabriel Resources în compania de la Roșia Montană au fost puse sub sechestru de ANAF


Gabriel Resources a plănuit de la finalul anilor '90 un proiect minier de extragere a aurului și argintului de la Roșia Montană, în județul Alba. Tehnica propusă, cianurarea, a atras opoziție masivă din partea societății civile.
Gabriel Resources a plănuit de la finalul anilor '90 un proiect minier de extragere a aurului și argintului de la Roșia Montană, în județul Alba. Tehnica propusă, cianurarea, a atras opoziție masivă din partea societății civile.

Direcția Alba a Administrației Naționale a Finanțelor (ANAF) a pus sechestru pe acțiunile deținute de compania Gabriel Resources, printr-o firmă din Marea Britanie, la Roșia Montană Gold Corporation (RMGC). România are de recuperat de la Gabriel Resources aproape 10 milioane de dolari.

În 8 martie 2024, Tribunalul de arbitraj a litigiilor comerciale de la Washington a decis că firma canadiană Gabriel Resources și Gabriel Resources Jersey (firmă înregistrată în Marea Britanie) trebuie să plătească României cheltuieli de judecată în valoare de 9,3 milioane de dolari.

Asta după ce instanța de arbitraj a respins acuzațiile companiei în procesul deschis de aceasta în 2015, în care învinuia statul român că a blocat proiectul minier pe care îl dorea în localitatea Roșia Montană, din județul Alba.

Deciziile tribunalelor de arbitraj au titlu executoriu, inclusiv în ceea ce privește cheltuielile de judecată.

Pe de altă parte, compania are posibilitatea de a face apel la decizia instanței, lucru pe care a transmis că îl analizează.

Direcția Județeană Alba a Administrației Finanțelor Publice a înregistrat pe 29 martie un „sechestru asigurator bunuri mobile”, valabil de joi, 4 aprilie 2024, cu privire la „acțiuni/părți sociale/valori mobiliare/alte instrumente financiare” ale companiei Gabriel Resources (Jersey) Ltd.

Conform documentului, consultat de Europa Liberă, este vorba de acțiunile deținute de Gabriel Resources la Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), prin intermediul firmei Gabriel Resources Jersey (înregistrată în Marea Britanie), mai exact 80,69% din capitalul social al acesteia.

Europa Liberă a solicitat un punct de vedere de la Gabriel Resources, însă nu am primit un răspuns până la publicarea acestui articol.

În RMGC SA, companie aflată pe pierdere de câțiva ani și care mai are active (terenuri, imobile) în valoare de sub 1 milion de lei, statul român este acționar, prin Minvest Roșia Montană, cu 19,3% din acțiuni.

Documentul ANAF nu oferă detalii cu privire la motivul sechestrului, dar vine la mai puțin de o lună de la decizia Tribunalului de Arbitraj de la Washington, care stabilește că Gabriel Resources și Gabriel Resources Jersey trebuie să plătească României cheltuieli de judecată în sumă totală de 9,3 milioane de dolari.

Gabriel Resources: Acțiunile statului român sunt premature

Într-un comunicat transmis joi, 4 aprilie, Bursei din Toronto, unde este listată, compania canadiană Gabriel Resources spune că Guvernul i-a solicitat, la fel ca și Gabriel Jersey, să plătească cheltuielile de judecată, menționând că va lua măsurile necesare pentru a face acest lucru.

Compania canadiană adaugă că, din „date publice” reiese că statul român pare să fie luat măsuri asiguratorii în România pentru a impune restricții privind vânzarea sau transferul acțiunilor deținute de Gabriel Jersey la filiala sa din România, Roșia Montană Gold Corporation S.A., în așteptarea soluționării Ordinului de plată.

„Compania consideră că aceste acțiuni sunt premature și suferă de «infirmități procedurale». Gabriel își va apăra cu fermitate drepturile și interesele în România și în alte părți”, a transmis compania Bursei din Toronto.

Firma își menține părerea că decizia Tribunalului de la Washington este „profund eronată” și că evaluează în continuare posibilitatea deschiderii unei acțiuni în anulare a deciziei, pe care o poate iniția în termen de patru luni de la hotărâre (adică până pe 8 iulie).

Totodată, Gabriel Resources a informat că fondurile sale bănești disponibile în prezent sunt de aproximativ 2 milioane de dolari canadieni, adică 1,5 milioane de dolari americani, și se așteaptă ca soldul să fie epuizat până în mai.

Compania este în discuții cu investitorii existenți și cu alte părți interesate pentru a obține fonduri suplimentare pentru a-și finanța obiectivele strategice viitoare (care pot include, după caz, costurile oricărei proceduri potențiale de anulare) și pentru scopuri generale de capital de lucru.

Dacă nu va strânge fondurile necesare, însăși funcționarea în continuare a companiei ar putea fi sub semnul întrebării, mai menționează comunicatul.

Pe 5 aprilie, acțiunile Gabriel Resources la Bursa din Toronto erau cotate la 0,02 dolari canadieni/ acțiune, după ce în 7 martie, înainte de publicarea deciziei de la Washington ajunseseră la 0,87 dolari canadieni.

Despre posibila legătură între declarații ale politicienilor români, care dădeau de înțeles că România va pierde procesul de la Washington și evoluția acțiunilor Gabriel Resources Europa Liberă a scris pe larg, pe 13 martie.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG