Linkuri accesibilitate

Fâșia Gaza | Două nopți consecutive de atacuri aeriene israeliene


Exploziile din Gaza, în timpul primei nopți de bombardament.
Exploziile din Gaza, în timpul primei nopți de bombardament.

Pentru a doua noapte consecutivă, Israelul a condus atacuri aeriene asupra Fâșiei Gaza - la doar câteva săptămâni după acordul precar de încetare a focului. Nicio persoană nu a fost rănită.

Reprezentanții Hamas au numit aceste atacuri „un spectacol demonstrativ al noului guvern israelian”. Armata israeliană a declarat că va „continua să distrugă capacitățile militare ale Hamasului”, trăgând înspre clădiri pe care le suspectează a fi strategice pentru Hamas.

De trei zile, militanții Hamas lansează baloane incendiare către Israel - dispozitive rudimentare, care încearcă să dea foc terenurilor agricole și vegetației din jurul Fâșiei Gaza. Cel puțin opt incendii au fost raportate în Israel de la începutul lansării baloanelor.

Acțiunile palestiniene au venit ca răspuns la aprobarea marșului naționaliștilor de dreapta de către noul guvern din Israel. Unii dintre ei, demonstrând prin cartierele palestiniene din Ierusalim, au strigat “moarte arabilor”. Poliția israeliană a tras cu gloanțe de cauciuc în palestinienii care protestau împotriva demonstrației naționaliste israeliene.

În filmările de supraveghere obținute de presă, se văd focuri de mitralieră în cerul de deasupra Gazei, posibil o încercare a militanților de a doborî avioanele israeliene.

Schimbul de focuri nu a declanșat deocamdată o reaprindere a conflictului din mai, însă arată natura fragilă a păcii dintre Israel și palestinieni. Noul guvern israelian, o coaliție extrem de diversă condusă de naționalistul Naftali Bennet, este prins între dorința de a se dovedi puternic și promisiunea că va evita probleme dificile precum aceasta. Coaliția intenționează să se ocupe, mai degrabă, cu probleme mai tehnocrate.

Fâșia Gaza este la începutul efortului de reconstrucție în urma conflictului de 11 zile de luna trecută, care s-a soldat cu sute de victime, majoritatea de partea palestiniană. Israelul blochează o mare parte din ajutoarele internaționale către Gaza.

XS
SM
MD
LG