Linkuri accesibilitate

România va deveni cel mai mare producător de gaze din UE. Neptun Deep, un proiect de 100 de miliarde de metri cubi


OMV Petrom și Romgaz au anunțat joi dezvoltarea celui mai mare proiect de gaze naturale din Marea Neagră românească, Neptun Deep, care va furniza un volum total de 100 de miliarde de metri cubi de gaz și a cărui producție va începe în 2027.

Planul urmează să fie depus la Agenția Națională pentru Resurse Minerale pentru confirmare. OMV Petrom este operatorul, fiecare dintre companii având o participație în proiect de 50%.

OMV Petrom și Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului.

Producția este echivalentă cu cererea anuală curentă de gaze naturale a 4,3 milioane de gospodării multiplicată de 30 de ori, spune directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere într-un comunicat remis presei joi.

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud include 10 sonde, 3 sisteme de producție submarine și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor.

Platforma își generează propria energie electrică iar întreaga infrastructură va fi operată de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin).

Acesta permite optimizarea proceselor și va contribui la îmbunătățirea performantei de mediu, prin eficientizarea consumului energetic și reducerea emisiilor.

Prima producție este estimată în 2027. Producția la platou va fi de aproximativ 8 miliarde metri cubi anual (140,000 bep/zi), timp de circa 10 ani.

Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 kilometri pătrați și se află la o distanță de 160 de kilometri de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri.

Explorarea perimetrului a fost accelerată în 2008 și a inclus două campanii de achiziție 3D și două campanii de foraj de exploare. Prima descoperire de gaze a avut loc în 2012.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG