Linkuri accesibilitate

Guvernul României plafonează prețurile la gaze și electricitate pentru un an


Anunțul lui Ciucă vine în contextul creșterii tot mai mari a prețurilor la energie, gaze și carburanți. Săptămâna trecută, șoferii români au așteptat la coadă ore în șir pentru un plin la mașină pe fondul temerilor că prețurile la carburanți vor crește.
Anunțul lui Ciucă vine în contextul creșterii tot mai mari a prețurilor la energie, gaze și carburanți. Săptămâna trecută, șoferii români au așteptat la coadă ore în șir pentru un plin la mașină pe fondul temerilor că prețurile la carburanți vor crește.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat luni că urmează să adopte un proiect pentru plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică pentru a-i ajuta pe oameni să facă față creșterii prețurilor generate de criza de energie.

Plafonarea ar urma să intre în vigoare începând cu luna aprilie, după ce Guvernul va adopta în această săptămână măsurile la nivel naţional care să reducă presiunea generată de facturile la energie şi gaze naturale.

Ciucă a transmis că toți consumatorii casnici vor plăti 0,68 de lei/kw pentru un consum de până la 100 de kw și 0,8 lei pentru un consum între 100 și 300 kw, scrie G4media.

Prețul la gaz pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kw.

„Traversăm o perioadă de crize multiple, care necesită decizii și măsuri eficiente de contracarare a creșterii prețurilor. Am discutat cu ministrul Finanțelor care se află la Bruxelles, unde discută cu omologii europeni să găsească măsuri concrete la nivelul UE pentru sprijinul economic al țărilor membre. Avem deja un mecanism care a funcționat în perioada pandemiei și care poate fi extins în contextul celorlalte crize cu care ne confruntăm astăzi”, a spus Ciucă.

Premierul a spus că firmele românești vor avea un preț fix la energia electrică și la gaze. În cazul companiilor, acestea vor beneficia de un preț fix: 1 leu pe kw (TVA inclus) și 0,37 lei/kw pentru gaz (TVA inclus).

„ Cu excepţia marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile româneşti vor beneficia de un preţ fix, la energia electrică, de 1 leu pe kw, tva inclus, şi 0,37 lei/kw pentru gaz, tva inclus”, a explicat Ciucă.

Declanșarea războiului din Ucraina a amânat o parte din luarea măsurilor economice, promise de Guvernul PSD-PNL încă de la începutul anului 2022. Printre măsurile inițial promise se numără reducerea TVA-ului la alimente, scăderea TVA-ului la energie, gaz sau carburant.

Cu toate acestea, experții susțin că pentru multe dintre aceste măsuri nu există bani la buget, lucru ce ar duce la o creștere a împrumuturilor.

Împrumuturile curente au 6% dobândă la euro – cea mai marid in 2013 și până în prezent, potrivit profesorului de economie, Cristian Păun, consultat de Europa Liberă la începutul lunii martie.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG