Linkuri accesibilitate

Gazprom anunță pierderi record din cauza sistării livrărilor de gaze spre Europa


După invazia rusească din Ucraina, țările din centrul și vestul Europei au adoptat strategii de reducere a dependenței față de gazul rusesc. Spre deosebire de petrol, el încă nu este ținta vreunui embargou UE.
După invazia rusească din Ucraina, țările din centrul și vestul Europei au adoptat strategii de reducere a dependenței față de gazul rusesc. Spre deosebire de petrol, el încă nu este ținta vreunui embargou UE.

Gigantul energetic rusesc Gazprom spune că a înregistrat primele sale pierderi din ultimii 25 de ani, din cauza reducerii bruște a livrărilor spre Europa. În anul 2023, compania ar fi pierdut 629 miliarde de ruble (aproximativ 6,8 miliarde de dolari).

Grupul de companii Gazprom a publicat, pe 2 mai, rapoartele sale financiare pentru anul 2023. Veniturile concernului au scăzut cu 27% față de anul precedent, în principal în domeniul gazelor naturale (-43%).

Vânzările interne și internaționale de petrol ale companiei rusești au depășit pentru prima dată vânzările de gaze.

În același timp, Gazprom nu a reușit practic să reducă cheltuielile, în timp ce investițiile capitale au crescut cu aproape 10%. În plus, compania a trebuit să plătească mai multe taxe în Rusia din cauza creșterii presiunii fiscale.

Potrivit estimărilor ziarului Kommersant, în 2023 Gazprom a redus de peste 2,5 ori exporturile de gaze prin conducte către Europa, până la 24 de miliarde de metri cubi, față de 62 de miliarde de metri cubi în 2022. Livrările sunt direcționate prin Ucraina și Turcia. O valoare maximă aceste exporturi au atins în 2018-2019, când livrările anuale au ajuns la 180 de miliarde de metri cubi. Vânzările către China nu au reușit să compenseze pierderea pieței europene.

Pierderile corporației s-au dovedit a fi semnificativ mai mari decât așteptările analiștilor, potrivit RBC Investment. De asemenea, valoarea veniturilor nete a fost semnificativ mai mică decât se aștepta.

Rapoartele Gazprom contrazic, de asemenea, afirmațiile Kremlinului cu privire la situația companiei. În octombrie 2023, într-un discurs rostit la forumul Russian Energy Week, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că această companie „se simte încrezătoare, calmă, face față” provocărilor, în ciuda scăderii livrărilor și a veniturilor.

Uniunea Europeană a renunțat treptat la procurarea gazelor naturale rusești, după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

UE nu sancționează gazul rusesc care vine prin gazoducte, ci numai importurile maritime. Totodată, UE a impus sancțiuni pentru importurile de petrol rusesc, dar nu și pe cele de gaz natural lichefiat.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG