Waltz a făcut declarația la Conferința de acțiune politică conservatoare (CPAC) de la Washington și a spus că va fi bine pentru Ucraina și că SUA vor „recupera sutele de miliarde de dolari care au fost investite în acest război”.
„Președintele Zelenski va semna acel acord”, a spus el. „Și veți vedea asta foarte curând”, a adăugat el, citat de Reuters.
La rândul său, trimisul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina spune că a purtat discuții „ample și pozitive” cu președintele ucrainean, în timp ce Casa Albă încearcă să încheie un acord cu Kievul privind accesul la mineralele esențiale ale țării în schimbul asistenței SUA.
După discuțiile cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care au continuat și vineri, generalul Keith Kellogg a scris despre Volodimir Zelenski, „liderul luptător și curajos” de la Kiev, într-o postare făcută pe X, în care a preluat o postare făcută de liderul ucrainean după cele două de discuții cu generalul Kellogg.
„O zi lungă și intensă cu conducerea de vârf a Ucrainei. Discuții ample și pozitive cu Zelenski, liderul luptător și curajos al unei națiuni aflate în război și cu echipa sa talentată de securitate națională”, a scris Kellog.
„O zi de muncă internațională intensă. Întâlnirea mea cu generalul Kellogg a fost una care redă speranța și avem nevoie de acorduri puternice cu SUA – acorduri care să funcționeze cu adevărat. Mi-am instruit echipa să lucreze rapid și foarte sensibil. Economia și securitatea trebuie să meargă întotdeauna mână în mână, iar detaliile acestor acorduri contează – cu cât sunt mai bine structurate, cu atât rezultatele sunt mai mari. Cu generalul Kellogg, am discutat despre situația din prima linie, necesitatea eliberării tuturor prizonierilor noștri de război deținuți în Rusia și necesitatea unui sistem clar și fiabil de garanții de securitate – unul care să asigure că acest război nu se va întoarce niciodată și că Rusia nu va mai distruge niciodată vieți. Cu toții avem nevoie de pace – Ucraina, Europa, America și întreaga lume”, a scris la rândul său Volodimir Zelenski în postarea preluată de generalul Kellogg.
În urmă cu două zile, Donald Trump l-a numit pe Zelenski un „dictator fără alegeri”, iar Zelenski l-a acuzat că preia tezele propagandei ruse.
Comentariile de conciliere au venit după vizita de două zile a lui Kellogg în Ucraina care, pe lângă explorarea soluțiilor pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina, are ca miză și accesul Statelor Unite la zăcămintele minerale esențiale ucrainene, compensație pentru ajutorul acordat până acum Ucrainei și care ar putea asigura o eventuală susținere viitoare.
Termenii exacți ai ofertei SUA nu sunt cunoscuți și rămâne neclar dacă s-au înregistrat progrese în timpul vizitei lui Kellogg la Kiev.
Atât Reuters, cât și Axios au relatat că oficialii americani în timpul vizitei lui Kellogg au prezentat Kievului un nou pact simplificat privind mineralele, după ce Zelenski a respins o ofertă inițială prezentată de secretarul Trezoreriei american Scott Bessent, care ar fi dat Statelor Unite un pachet de 50% din resursele naturale ale Ucrainei, inclusiv minerale, petrol și gaze.
Noua ofertă a SUA urmărește să ajungă rapid la un nou acord simplificat cu Kievul și apoi să negocieze termeni detaliați. Zelenski și-a exprimat îngrijorarea când a respins oferta săptămâna trecută cu privire la unele prevederi, inclusiv lipsa garanțiilor de securitate pentru Ucraina. Noua ofertă din SUA ar fi adus modificări „îmbunătățite” celei anterioare, potrivit Reuters și Axios.
Trump a spus în repetate rânduri că dorește o formă de rambursare pentru asistența pe care Washingtonul a investit-o în apărarea Ucrainei și a spus că dorește un pact privind resursele înainte de a autoriza mai mult sprijin militar al SUA.
Accesul la resursele ucrainene, în special la zăcămintele de pământuri rare ale țării, ar putea valora în total trilioane.
Washingtonul a spus că vrea mineralele critice ale Ucrainei în valoare de 500 de miliarde de dolari, ceea ce Zelenski a respins.
Acest dezacord cu privire la resurse a contribuit la declanșarea unei crize mai ample în relațiile dintre Kiev și Washington, pe fondul temerilor Kievului și ale capitalelor europene că discuțiile dintre SUA și Rusia la Riad ar exclude Ucraina dintr-un acord de pace care ar favoriza Rusia.
„Scott Bessent a mers acolo și a fost tratat destul de nepoliticos pentru că, în esență, i-au spus „nu”, le-a declarat Trump reporterilor pe 19 februarie.
Chiar și în timpul vizitei lui Kellogg în Ucraina și al ritmului accelerat al diplomației pentru a ajunge la un acord de pace, Rusia a ucis cu atacurile sale 12 civili și a rănit alți 6, deși Kremlinul neagă permanent că ar ataca zone locuite de civili și infrastructura civilă.
Oficialii locali au spus că atacurile – despre care Forțele Aeriene Ucrainene spun că au implicat 160 de drone rusești – au lovit zeci de case și au deteriorat infrastructura din regiunile Donețk, Herson, Nikopol și Zaporojie.