Linkuri accesibilitate

Generalul aflat la șefia MAI pe 10 august, trecut în rezervă


Gheorghe-Nucu Marin este generalul care s-a aflat la conducerea MAI în timpul reprimării protestelor de la 10 august, violențele jandarmilor fiind cercetate penal
Gheorghe-Nucu Marin este generalul care s-a aflat la conducerea MAI în timpul reprimării protestelor de la 10 august, violențele jandarmilor fiind cercetate penal

Generalul Gheorghe-Nucu Marin a fost trecut în rezervă, luni, de președintele României, Klaus Iohannis, anunță Administrația Prezidențială.

Generalul, fost secretar de stat în Ministerul de Interne, s-a aflat la comanda Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în timpul mitingului diasporei din 10 august, din Piața Victoriei, reprimat cu violență de Jandarmerie, ministrul de la acea vreme, Carmen Dan, aflându-se oficial în concediu. Gheorghe-Nucu Marin a fost eliberat din funcție de fostul premier Viorica Dăncilă în august 2019, pe fondul emoțional al cazului de la Caracal, soldat cu uciderea unei minore, din cauza bâlbelor poliției, deși fata a sunat la 112 anunțând că a fost răpită și violată de un individ din Caracal și dând suficiente detalii pentru a putea fi găsită.

Generalul Marin a fost audiat în dosarul reprimării violente a protestelor din 10 august 2018, dar numai ca martor. Între timp, informațiile strânse de procurori arată că, de fapt, intervenția din Piața Victoriei a fost coordonată de fostul ministru de Interne Carmen Dan, chiar dacă aceasta era în concediu. Ea ar fi ajuns la biroul său de la Ministerul de Interne în jurul orei 12.00 și ar fi preluat comanda operațiunilor, potrivit raportului privind intervenția jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018, citat de Hotnews.

XS
SM
MD
LG