Linkuri accesibilitate

Au existat ordine politice la 10 august? Aflăm după desecretizarea comunicațiilor radio, anunțată de ministrul Marcel Vela


Marcel Vela, ministrul de interne, anunță că va desecretiza și cominicațiile radio de la 10 august. Astfel se poate afla dacă și cine a dat ordine politice pentru intervenția în forță a Jandarmeriei
Marcel Vela, ministrul de interne, anunță că va desecretiza și cominicațiile radio de la 10 august. Astfel se poate afla dacă și cine a dat ordine politice pentru intervenția în forță a Jandarmeriei

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, într-o intervenție la B1TV, că intenționează să desecretizeze şi convorbirile purtate prin staţie de forţele de ordine care au intervenit în Piaţa Victoriei din dosarul 10 august. În acest caz, este posibil să se ajungă inclusiv la comenzile politice, dacă acestea au existat.

„Suntem dispuşi (…), la cererea procurorilor, să mai desecretizăm documente militare (…), documente secretizate cu privire la comunicaţiile prin staţiile radio, care acum sunt secretizate şi mi s-a spus că nu pot fi desecretizate, din cauza indicativelor folosite”, a spus ministrul de interne.

El a mai adăugat că intenționează să schimbe indicativele, astfel înlesnind accesul procurorilor de caz la conversațiile purtate prin stație.

  • Declarația ministrului Vela are relevanță din perspectiva aflării ordinelor de la vârful ierarhiei din Ministerul de Interne și, în cazul în care a existat, o legătură cu oameni politici sau cu mesagerii acestora.
  • De asemenea, declarația ministrului relevă și faptul că mai există încă documente militare care nu au fost desecretizate. Potrivit unor surse politice din cadrul comisiilor de apărare, desecretizarea documentelor militare, care ar trebui să aibă și aprobarea STS, ar aduce la lumină planurile operațiunii de la 10 august, așa cum a fost gândită și, ulterior, aplicată.

Peste 750 de plângeri penale au fost înregistrate după violențele la care au recurs jandarmii împotriva a peste 100.000 de protestatari
Peste 750 de plângeri penale au fost înregistrate după violențele la care au recurs jandarmii împotriva a peste 100.000 de protestatari

Este important de precizat că toate documentele care au fost până acum desecretizate, inclusiv cele publicate în presă, sunt cele pe care Ministerul de Interne le-a redactat cât s-a aflat la comandă Carmen Dan, ministrul PSD. Ea a fost acuzată de politicienii de opoziție și de societatea civilă că ar fi fost cea care ar fi ordonat intervenția în forță împotriva protestatarilor pașnici, dintre care mulți erau vârstnici sau copii. Și numele lui Liviu Dragnea a fost vehiculat, însă până acum nu au existat dovezi publice privind astfel de acuzații.

Imediat după ce ministrul de interne a anunțat săptămâna trecută că a trimis la DIICOT dosare desecretizate, în presă au apărut informații potrivit cărora Carmen Dan ar fi preluat comanda operațiunilor de la 10 august la ora 12.00, iar Liviu Dragnea ar fi fost informat de fostul său aghiotant, Adrian Mlădinoiu.

În intervenția de la B1TV, ministrul de interne a dat câteva detalii despre semnificația desecretizării dosarului 10 august, care va putea fi văzut și de public abia la finalul anchetei DIICOT.

  • abia acum, după desecretizare, procurorii de la DIICOT pot folosi ca probe conținutul dosarului. Și până la desecretizare, procurorii puteau consulta dosarul ținut secret de guvernul PSD, dacă aveau ORNISS, însă nu puteau folosi ca material doveditor informațiile.
  • în acest caz, datele din dosar pot căpăta relevanță penală și se poate stabili culpa celor care au comandat agresiunile.
  • în cazul în care documentele ar fi rămas secretizate, admițând că și procurorii și avocații erau certificați ORNISS, procesul care ar fi urmat la capătul rechizitoriului s-ar fi desfășurat cu ușile închise.

„Muşamalizarea acestui dosar a început chiar cu secretizarea unor date şi unor evenimente care au avut loc în 10 august, pentru că, dacă nu încercau o muşamalizare sau nu voiau să ascundă nimic, dosarul ar fi fost public pentru toată lumea şi nu ar fi avut nimic de ascuns. (…) Această secretizare implică unele răspunderi civile şi penale”, a declarat Vela.

Presa a mai scris, zilele acestea, că din dosarul de la 10 august reiese că „informările primite de la serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securității naționale”, aceasta fiind și teza pe care a susținut-o Carmen Dan după reprimarea protestului pașnic din august anul trecut. Dosarul a fost făcut pe vremea când la conducerea Internelor s-a aflat Carmen Dan, iar informațiile publicate acum nu se referă la natura informațiilor primite de la serviciile secrete. În schimb, pun în dificultate teoria lansată de conducerea PSD la acel momengt, potrivit căreia protestul celor peste 100.000 de oameni ar fi fost parte dintr-o lovitură de stat.

Parchetul militar a preluat inițial violențele din august 2018, apoi Parchetul General, care au înregistrat peste 750 de plângeri de la oamenii afectați de bătăile aplicate de jandarmi și de gazele lacrimogene folosite în cantități mari. Recent, dosarul a fost declinat DIICOT, pe considerentul că ar exista elemente care au legătură cu siguranța națională. Nu există încă vinovați și nici un rechizitoriu, la peste un an de la evenimentele de la 10 august, care au amintit de violențele minerilor din anii 90.

Violențele din 10 august au fost condamnate de Departamentul de Stat al SUA, în raportul anual asupra drepturilor omului. De asemenea, și o rezoluție aParlamentului European din toamna anului trecut a condamnat reprimarea protestelor de la 10 august.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG