Marcel Vela, ministrul de Interne, a declarat, la Digi 24, că reprimarea protestelor de la 10 August a fost pregătită după un plan minuțios.
„Regizorii au fost oameni din sistem în legătură cu politicienii care au decis intervenția în anumite etape, în anumite moduri și premeditând-o în modul de organizare”, a declarat Marcel Vela.
Ministrul de interne nu a dat nume de politicieni și nici nu a nominalizat cine ar fi oamenii din sistem care ar fi pregătit violențele Jandarmeriei din vara anului trecut, la mitingul din Piața Victoriei la care au participat peste 100.000 de oameni.
În declarațiile ministrului, la o lună de când a preluat mandatul în fruntea Internelor, care includ și Jandarmeria, s-au ivit însă și nuanțe. El a spus că anumiți politicieni și-au propus să genereze o stare de conflict, dar nici aceștia ”nu se așteptau la un asemenea final negativ”
- „Jandarmeria a fost pusă într-o ipostază incorectă, târâtă de cei care au decis. Instituția Jandarmeriei nu merită asta (…) Regizorii au fost oameni din sistem în legătură cu politicienii care au decis intervenția în anumite etape, în anumite moduri și premeditând-o în modul de organizare”, a declarat ministrul.
- El a adăugat că nici jandarmii nu erau pregătiți pentru un asemenea scenariu, iar argumentul pșe care l-a folosit în favoarea unei astfel de afirmații a fost că „nu purtau măști pentru gaze lacrimogene în momentul în care au început să le împrăștie”.
- „Jandarmii care au aruncat gaze lacrimogene nu aveau măști de gaze lacrimogene la ei. Situația a fost neplăcută, disperată și pentru ei. Când ești în stare de adrenalină, nu mai gândești rațional, ci emoțional (…) De altfel, nu am făcut eu minuni cu desecretizarea, dar dacă dăm timpul înapoi, prefectul de București a declarat public niște adevăruri la momentul potrivit (…) În ziua de 10 și 11 august, anumiți conducători din Jandarmerie au fost în legătură cu anumiți politicieni și deciziile lor au dus la activități care au adus de suferit pentru protestatari”, a declarat Marcel Vela.
Marcel Vela a desecretizat dosarul 10 august, care a fost ținut secret în timpul guvernării PSD. Relevanța desecretizării informațiilor operative și apoi a comunicării radio din timpul zilei este că, de-acum, acestea pot fi folosite de procurori ca probe pentru determinarea vinovățiilor.
Săptămâna trecută, Vela a spus că aceia care au tergiversat desecretizarea, mai ales a comunicării radio, vor suporta sancțiuni administrative sau chiar penale.
În prima etapă a desecritizării, în presă au apărut informații potrivit cărora Carmen Dan ar fi preluat comanda operațiunilor de la 10 august la ora 12.00, iar Liviu Dragnea ar fi fost informat de fostul său aghiotant, Adrian Mlădinoiu.
Parchetul militar a preluat inițial violențele din august 2018, apoi dosarul a fost transferat la Parchetul General, care a înregistrat peste 750 de plângeri de la oamenii afectați de bătăile aplicate de jandarmi și de gazele lacrimogene folosite în cantități mari. Recent, dosarul a fost declinat DIICOT, pe considerentul că ar exista elemente care au legătură cu siguranța națională. Nu există încă vinovați și nici un rechizitoriu, la peste un an de la evenimentele de la 10 august, care au amintit de violențele minerilor din anii 90.
Violențele din 10 august au fost condamnate de Departamentul de Stat al SUA, în raportul anual asupra drepturilor omului. De asemenea, și o rezoluție a Parlamentului European din toamna anului trecut a condamnat violențele jandarmeriei din timpul protestelor de la 10 august.
Facebook Forum