Linkuri accesibilitate

Înalt oficial NATO: Datoria militarilor este să se pregătească pentru cele mai negre scenarii, datoria politicienilor este să le evite


Mircea Geoană este primul oficial NATO care spune că populația trebuie pregătită pentru orice șoc, indiferent că e de natură militară sau nu.
Mircea Geoană este primul oficial NATO care spune că populația trebuie pregătită pentru orice șoc, indiferent că e de natură militară sau nu.

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu există niciun risc asupra securității României sau asupra altor țări aliate, dar că liderii militari trebuie să ia în calcul scenariile cele mai rele.

Declarația a fost făcută după întâlnirea de miercuri, 7 februarie, a consilierilor pentru securitate națională din țările membre ale Alianței Nord-Atlantice.

„Știu că și acasă este o conversație destul de amplă cu privire la ceea ce spun liderii noștri militari și ceea ce spunem noi, liderii politici. Haideți să fim extrem de clari: liderii noștri militari sunt plătiți și au jobul să se pregătească pentru scenariul cel mai negativ posibil. Obligația noastră, a liderilor politici, este să evităm ca aceste scenarii să se întâmple”, a declarat Mircea Geoană.

Secretarul General Adjunct al NATO a mai spus că nu există vreun risc pentru România sau alte țări NATO în privința securității, dar că societatea trebuie pregătită să facă față unor șocuri, nu neapărat de natură militară.

„Deci nu vedem un risc la adresa securității României sau a țărilor aliate. Vedem, în schimb, nevoia de a investi mai mult în ceea ce înseamnă robustețe militară, reziliență economică și, în general, o societate capabilă să facă față unor șocuri care nu sunt neaparat militare, ci pot veni din foarte multe alte direcții”, a mai spus Mircea Geoană.

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană: Datoria militarilor este să se pregătească pentru cele mai negre scenarii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:36 0:00

Mircea Geoană a declarat că, în cadrul întâlnirii de miercuri, liderii NATO au discutat despre o „bază industrială de apărare mult mai robustă în țările aliate”.

Secretarul General Adjunct al NATO a spus că săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire a miniștrilor Apărării din țările membre.

Vă reamintim că, în urmă cu o săptămână, Șeful Statului Major al Apărării României a declarat la Europa Liberă că Rusia a devenit o problemă pentru democrație, iar războiul Rusiei în Ucraina este de fapt un război al Rusiei cu lumea democrată.

Generalul Gheorghiță Vlad a mai spus că românii, la fel ca toți cetățenii Uniunii Europene, trebuie să fie pregătiți pentru scenariile cele mai sumbre.

„Este nevoie de o lege care să permită învățarea voluntară a bărbaților și femeilor de până în 35 de ani să tragă cu arma, să-și facă o decontaminare”, a spus gen. Gheorghiță Vlad la interviurile one2one de la Europa Liberă.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG