China desfășoară deja proiecte imense de construcții și infrastructură în Georgia, iar un astfel de acord ar putea intensifica relațiile economice - la rându-i adâncind datoriile Georgei față de băncile chineze care acordă împrumuturi uriașe pentru astfel de proiecte.
Analiștii consultați de serviciul georgian al Europei Libere avertizează că Beijingul privește Georgia prin prisma Rusiei, iar relațiile vor rămâne asimetrice. La începutul acestui an, ambasadorul Chinei la Paris a declarat că, din perspectiva Chinei, statele post-sovietice „nu au un statut adevărat în dreptul internațional”.
China este privită cu din ce în ce mai multă suspiciune din capitalele vestice, nu doar pentru propria sa strategie economică, dar și pentru asocierea cu Rusia pe timp de război sub pretextul „neutralității”. Beijingul a fost semnalat drept o amenințare în cea mai recentă declarație comună a NATO, publicată în timpul summitului de la Vilnius în luna iulie.
Premierul Georgiei, Irakli Gharibashvili, a declarat într-o vizită oficială în China că „Georgia susține puternic principiul Chinei unice”. Principiul diplomatic al Beijingului susține că Taiwanul face parte din China și va fi, în viitor, unit cu restul țării.
În schimb, prin acordul de asociere China nu recunoaște integritatea teritorială a Georgiei, care are conflicte înghețate în Abhazia și Osetia de Sud.
Parteneriatul Georgiei cu NATO și UE a fost, de mulți ani, calea preferată de Georgia. Planul de aderare la ambele alianțe este înscris chiar în constituția georgiană, însă guvernul de la Tbilisi se îndepărtează din ce în ce mai mult de alinierea cu politicile vestice.