Linkuri accesibilitate

Giorgia Meloni, prima femeie premier din istoria Italiei. Surprizele din cabinet


Noul guvern a depus jurământul oficial sâmbătă dimineață, după care se va confrunta cu votul de încredere al celor două camere ale parlamentului de săptămâna viitoare.

Giorgia Meloni a fost numită vineri prima femeie prim-ministru al Italiei și și-a ales echipa de guvernare, punându-și pecetea asupra celui mai de dreapta guvern al țării de la cel de-al Doilea Război Mondial, transmite Reuters.

Din 26 de membri ai guvernului - cu excepția lui Meloni și Mantovano - în ceea ce privește originea de partid, sunt 5 „tehnicieni”, 9 de la Fratelli d'Italia, 5 de la Forza Italia și 5 de la Liga, scrie ilsole24ore.

Meloni, șefa naționaliștilor Frații Italiei, a câștigat alegerile luna trecută, în alianță cu Forza Italia a lui Silvio Berlusconi și Liga lui Matteo Salvini.

Guvernul ei - al 68-lea din Italia din 1946 încoace - va înlocui o administrație de uniune națională condusă de fostul șef al Băncii Centrale Europene Mario Draghi, care a participat vineri la un summit al Uniunii Europene de la Bruxelles, într-unul dintre ultimele sale acte ca prim-ministru.

Fost președinte al Parlamentului European în perioada 2017 - 2019, Antonio Tajani, urmează să preia portofoliul Externelor, precum și funcția de vicepremier.

Meloni, în vârstă de 45 de ani, l-a numit ministru al economiei pe Giancarlo Giorgetti de la Liga Nordulu, rebranduită în „Liga” - partid politic de dreapta, federalist, populist și conservator - și a spus că Ministerul de Externe va merge la Antonio Tajani, de la Forza Italia.

„Giorgia Meloni a acceptat mandatul și și-a prezentat lista de miniștri”, a declarat oficialul prezidențial Ugo Zampetti reporterilor după ce a purtat discuții cu președintele Sergio Mattarella în palatul său Quirinale din Roma.

Lista miniștrilor citită de Meloni include doar alte șase femei.

Componența Guvernului Giorgia Meloni


Ministrul Economiei: Giancarlo Giorgetti

Ministrul de Externe și vicepremier: Antonio Tajani

Ministrul Apărării: Guido Crosetto

Ministrul de Interne: Matteo Piantedosi

Ministrul Justiției: Carlo Nordio

Ministrul pentru Infrastructură și vicepremier: Matteo Salvini

Ministrul pentru Întreprinderi și Made in Italy: Adolfo Urso

Ministrul pentru Tranziție Ecologică: Paolo Zangrillo

Ministrul pentru Administrație Publică: Gilberto Pichetto Fratin

Ministrul pentru Politici Agricole: Francesco Lollobrigida

Ministrul pentru Reforme: Elisabetta Casellati

Ministrul Afacerilor Regionale: Roberto Calderoli

Ministrul pentru Relația cu Parlamentul: Luca Ciriani

Ministrul Cercetării: Anna Maria Bernini

Ministrul Muncii și Politicilor Sociale: Marina Calderone

Ministrul Culturii: Gennaro Sangiuliano

Ministrul Familiei și Natalității: Eugenia Roccella

Ministrul pentru Dizabilități: Alessandra Locatelli

Ministrul Sportului: Andrea Abodi

Ministrul Sănătății: Orazio Schillaci

Ministrul Educației: Giuseppe Valditara

Ministrul Turismului: Daniela Santanchè

Ministrul Afacerilor Europene și PNRR: Raffaele Fitto

Ministrul pentru Politică Maritimă: Nello Musumeci

Deși procesul de constituire a unei noi administrații a fost rapid după standardele italiene, a scos la iveală tensiuni în coaliție, Berlusconi părând în mod repetat să încerce să submineze autoritatea lui Meloni.

Berlusconi, 86 de ani, membru al Senatului, așa cum era de așteptat, nu și-a asumat niciun rol în viitorul cabinet.

Liderul Ligii Salvini, a cărui autoritate a fost afectată de rezultatele relativ slabe ale partidului său la alegeri, va fi ministrul infrastructurii.

Printre alte posturi de top din cabinet, ministerul de interne i-a revenit lui Matteo Piantedosi, un funcționar public de carieră fără afiliere de partid, iar ministerul apărării a fost acordat lui Guido Crosetto, unul dintre fondatorii Fraților Italiei.

Meloni a subliniat în această săptămână că administrația ei va fi ferm pro-NATO și pro-europeană.

„Oricine nu este de acord cu această piatră de temelie nu poate face parte din guvern”, a spus ea.

Ea și-a afirmat autoritatea după ce Berlusconi le-a spus parlamentarilor Forza Italia că a dat vina pe Ucraina pentru războiul de acolo și a spus că a făcut schimb de cadouri și „ scrisori dulci ” cu președintele rus Vladimir Putin.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG