Reprezentanții celor două blocuri principale de opoziție - Mișcarea Națională Unită (ENM) și Coaliția pentru Schimbare - au depus un recurs pe 12 noiembrie la Comisia Electorală Centrală (CEC) cerând anularea listelor lor de partid. Astfel, înregistrarea candidaților opoziției va fi imposibilă.
„În numele Mișcării Naționale Unite, declarăm că nu recunoaștem legitimitatea acestor alegeri și refuzăm mandatele noastre parlamentare. Astăzi, fiecare dintre noi care se afla pe lista parlamentară a trimis oficial o scrisoare Comisiei Electorale Centrale, astfel încât niciunul dintre candidați să nu fie înregistrat”, a spus șefa ENM, Tina Bokuceava, într-o conferință de presă comună.
Nika Gvaramia, liderul Coaliției pentru Schimbare, a declarat că toți membrii listei blocului său vor semna oficial refuzul lor de câte ori va fi necesar dacă CEC, sub presiunea autorităților, încearcă să-i înregistreze în parlament prin proceduri birocratice.
„Acest parlament este ilegitim, iar participarea noastră la activitățile sale este exclusă. Nu vom ajuta autoritățile să-l legitimeze cu prezența noastră”, a spus Gvaramia.
Ca răspuns, Visul Georgian a declarat că va intenta un proces la Curtea Constituțională pentru a scoate în afara legii unele partide de opoziție, acuzând direct ENM de trădare.
„Nu excludem că vom avea grijă în primul rând de ENM, care a comis acte de trădare împotriva țării”, a declarat secretarul general al Visul Georgian, Kaha Kaladze, adăugând că autoritățile au „o mulțime de dovezi” pentru a scoate în afara legii blocul, fără a da detalii.
Măsurile vin după ce președintele pro-european al Georgiei, Salome Zurabișvili, a refuzat să recunoască validitatea rezultatelor și a cerut noi alegeri.
Opoziția a organizat proteste zilnice la Tbilisi de când partidul Visul Georgian, apropiat de Moscova, aflat la putere în ultimii 12 ani, și-a revendicat victoria cu 54% din voturi.
Georgia este candidată la aderarea la UE de anul trecut. Măsurile partidului de guvernământ Visul Georgian prin care reduce finanțarea străină a ONG-urilor și măsurile anti-LGBT au stârnit critici din partea Bruxelles-ului și Washingtonului.
SUA și UE au transmis că țara din Caucaz a făcut regrese în ceea ce privește democrația și au cerut anchete temeinice legate de acuzațiile de fraudare a alegerilor.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.