Linkuri accesibilitate

Președinta Georgiei spune că Parlamentul este „ilegitim”. SUA suspendă parteneriatul strategic


Președinta Georgiei, Salome Zurabishvili
Președinta Georgiei, Salome Zurabishvili

Președinta Georgiei, Salome Zurabishvili, critic înflăcărat al partidului de guvernământ „Visul georgian”, a spus că Parlamentul țării este „ilegitim”.

Ea a promis că va rămâne în funcție atunci când mandatul său se încheie luna viitoare, în timp ce Washingtonul a declarat că își suspendă „parteneriatul strategic” cu Georgia.

Georgia se confruntă cu frământări interne după alegerile parlamentare din octombrie - în care „Visul georgian” a obținut 54% din voturi -- opoziţia şi guvernele occidentale afirmând că acestea ar fi fost afectate de nereguli şi de influenţa rusească.

Zurabishvili a spus pe 30 noiembrie că parlamentul „ilegitim” nu are dreptul să îi aleagă succesorul după încheierea mandatului său, în decembrie, și a promis că va rămâne în funcție.

„Nu există un parlament legitim și, prin urmare, un parlament ilegitim nu poate alege un nou președinte”, a spus Zurabishvili.

„Mandatul meu continuă până când se formează un parlament ales în mod legitim”, a adăugat ea, conturând o posibilă dispută cu „Visul georgian”, cu privire la mandatul prezidențial.

În paralel, Washingtonul a criticat măsurile de securitate folosite împotriva georgienilor care au protestat în stradă. Asta în urma alegerilor contestate și după ce prim-ministrul Irakli Kobakhidze a anunțat în 28 noiembrie că guvernul său suspendă discuțiile de aderare la UE și va respinge granturile bugetare de la Bruxelles „până la sfârșit de 2028”.

Georgian Police Kick And Slap Protesters In Tbilisi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:13 0:00

„Statele Unite condamnă folosirea excesivă a forței de către poliție împotriva georgienilor care doresc să-și exercite drepturile de întrunire și de exprimare, inclusiv libertatea de a protesta pașnic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-un comunicat.

„Prin suspendarea procesului de aderare a Georgiei la UE, (partidul, n.r.) «Visul georgian» a respins oportunitatea unor legături mai strânse cu Europa și a făcut Georgia mai vulnerabilă în fața Kremlinului”, a spus el.

„Diferitele acțiuni antidemocratice ale «Visului georgian» au încălcat principiile de bază ale parteneriatului nostru strategic SUA-Georgia, care s-a bazat pe valori și angajamente comune față de democrație, statul de drept, societatea civilă, respectul pentru drepturile omului și libertățile fundamentale”, a adăugat Miller.

„Ca urmare, Statele Unite au suspendat acest mecanism”, a subliniat el.

Oficialul american a făcut un apel către guvernul georgian, ca acesta să revină la parcursul euro-atlantic, să investigheze neregulile de la alegerile parlamentare și „să abroge legile nedemocratice care limitează libertatea de întrunire și expresie.”

Peste 100 de persoane au fost reținute într-un miting masiv pro-UE la Tbilisi, pe 29 noiembrie, în timp ce poliția georgiană a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii.

Ministerul de Interne al Georgiei a declarat că protestatarii au agresat „verbal și fizic” ofițeri de poliție și au aruncat diverse obiecte în forțele de securitate.

Diverse videoclipuri de la miting au arătat ofițeri de poliție care lovesc protestatari.

Premierul Kobakhidze a sugerat pe 30 noiembrie că au existat incidente „izolate” de brutalitate a poliției, în schimb ar fi existat „violență sistemică” împotriva forțelor de securitate, din partea protestatarilor.

„Pe de-o parte au fost violențe, pe de altă parte au fost incidente”, a spus el într-o conferință de presă.

Opoziția a cerut reluarea protestelor pe 30 noiembrie, câteva mii de manifestanți adunându-se în apropierea parlamentului, fluturând steaguri UE și ale Georgiei. Oficialii au declarat că protestatarii au avariat pereții clădirii Parlamentului, folosind pietre și alte obiecte.

Poliția a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a supune mulțimea la scurt timp după miezul nopții de 1 decembrie. Au fost semnalate și incendii în perimetrul Parlamentului.

În prima noapte de proteste, aproximativ 43 de manifestanți au fost reținuți „ca urmare a unor acțiuni ilegale și violente”, potrivit Ministerului de Interne.

Kobakhidze a spus pe 30 noiembrie, că pentru Georgia vor urma câteva luni „dificile”, dar că se așteaptă ca relațiile cu Occidentul să se „reseteze”.

Georgian Special Forces Attack Current Time Cameraman During Massive Protests In Tbilisi (Video)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:37 0:00

Președinta Zurabishvili, care s-a situat de multă vreme de partea protestatarii, a condamnat „atacurile brutale și disproporționate asupra poporului și a presei georgiane”, asemănând represiunea din 29 noiembrie cu o „represiune în stil rusesc”.

A doua zi, a îndemnat diaspora georgiană să se „trezească” și să-i ajute pe protestatari, inclusiv discutând cu mass-media și făcând apel la autoritățile de unde locuiesc.

În 28 noiembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a solicitat noi alegeri legislative în Georgia și sancțiuni împotriva membrilor de rang înalt ai partidului „Visul georgian.”

În rezoluția amintită, forul european a spus că rezultatul alegerilor „nu a constiuit o reprezentare de încredere a voinței poporului georgian”.

De asemenea, a cerut Uniunii Europene, care a „înghețat” luna trecută cererea de aderare a Georgiei la UE, să impună sancțiuni împotriva oficialilor cheie din cadrul partidului de guvernământ, inclusiv Kobakhidze, președintelui „Visului georgian”, Irakli Gharibashvili, agentului de putere miliardar și fondator de partid Bidzina Ivanishvili și primarului Tbilisi Kakha. Kaladze.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG