Un manifest publicat de manifestanți pe 17 noiembrie afirmă că „fraudarea sistematică a alegerilor de către guvern dezvăluie o încercare grosolană a partidului Visul Georgian de a prelua controlul statului”.
„Nu vom renunța la libertatea țării noastre. În calitate de cetățeni ai Georgiei, rămânem dedicați valorilor democratice și intereselor statului”, se arată în document, care adaugă:
„Fraudarea sistematică a alegerilor dezvăluie o încercare grosolană a [partidului] Visul Georgian de a pune stăpânire pe stat.”
Manifestul a fost semnat de 13 grupuri, inclusiv de studenți de la peste zece universități din Georgia.
Comisia Electorală Centrală (CEC) din Georgia a validat pe 16 noiembrie rezultatele alegerilor de luna trecută, în ciuda săptămânilor de proteste ale opoziției și a acuzațiilor de fraudă pe scară largă și interferență rusă.
Partidul de guvernământ Visul Georgian, apropiat de Moscova, a obținut 53,93% din voturi, față de 37,79% obținute de o alianță de opoziție, a anunțat CEC în timpul unei sesiuni marcate de un incident.
Un politician de opoziție, Davit Kirtadze, l-a stropit cu un lichid negru pe șeful CEC, Giorgi Kalandarișvili, și l-a numit un „punct întunecat”.
Protestul lui Kirtadze s-a referit la cerneala de la pixurile alegătorilor care era vizibilă prin hârtia subțire pe cealaltă parte a unor buletine de vot. Este una dintre metodele prin care, susține opoziția, partidul de guvernământ a compromis secretul votului din 26 octombrie.
Visul Georgian, aflat la putere din 2012, este singurul partid care a recunoscut rezultatele alegerilor. Președintele pro-european Salome Zurabișvili a refuzat în continuare să recunoască rezultatul, despre care a spus că a fost puternic influențat de fraudă și de Rusia.
Opoziția pro-europeană din Georgia a boicotat noul parlament și a renunțat la mandatele câștigate în alegeri,
SUA și UE au transmis că sunt îngrijorate de acuzațiile de fraudă în alegeri și au cerut o anchetă corectă.
Georgia a fost candidată la aderarea la UE încă de anul trecut, dar legea „influenței străine” și măsurile de limitare a drepturilor LGBT au blocat discuțiile.
Statele Unite au anunțat în iulie că vor întrerupe peste 95 de milioane de dolari în asistență pentru guvernul georgian despre care a spus că face ca democrația georgiană să regreseze.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.