Linkuri accesibilitate

Alegeri în Germania. Extrema-dreaptă, pe cale să mai câștige într-un land


Miting de campanie al Alternativei pentru Germania (AfD) pentru viitoarele alegeri în landul Brandenburg, în Cottbus.
Miting de campanie al Alternativei pentru Germania (AfD) pentru viitoarele alegeri în landul Brandenburg, în Cottbus.

Locuitorii din landul german Brandenburg își aleg astăzi reprezentanții locali. Sondajele dau partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) ca principal favorit, care i-ar depăși pe social-democrații cancelarului Olaf Scholz în unul din fiefurile lor electorale, transmite Reuters.

AfD, partid de extrema dreaptă, a câștigat până acum alegerile de stat din Germania în Turingia și s-a clasat pe al doilea loc în Saxonia.

Creșterea AfD este pusă pe seama îngrijorărilor legate de încetinirea creșterii economice, de imigrație și de războiul din Ucraina care sunt extrem de puternice în estul Germaniei.

Creșterea extremei drepte ar fi pusă și pe seama luptelor interne din coaliția federală tripartită a lui Scholz.

Hans-Christoph Berndt, candidatul AfD pentru funcția de premier al landului Brandenburg, a votat duminică în orașul Golssen, scrie Reuters. El și-a exprimat optimismul cu privire la perspectivele partidului său, care înregistrează un sprijin crescut față de 2019.

„Dacă vom continua să primim același nivel de sprijin pe care l-am văzut în ultimele săptămâni și luni, lucrurile în Germania vor începe să se îmbunătățească”, a susținut Berndt.

Reuters califică o victorie a AfD în landul Brandenburg ca stânjenitoare.

Social-democrații (SPD) au câștigat alegerile în Brandenburg – land cu 2,5 de locuitori, situat în estul Germaniei – și au guvernat regiunea de la reunificarea cu Germania de Vest, din 1990. O victorie a AfD ar ridica și mai multe semne de întrebare cu privire la capacitatea lui Scholz de a conduce partidul în alegerile de anul viitor.

Scor strâns în sondaje

Deși în ultimele săptămâni, SPD a reușit să reducă decalajul față de AfD, partidul de extremă dreapta conduce, conform sondajelor de opinie.

Un sondaj publicat joi plasa AfD la 28%, urmat de SPD cu 27%, conservatori cu 14% și de noua Alianță de stânga Sahra Wagenknecht (BSW) cu 13%.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG