Linkuri accesibilitate

Germania trimite sute de polițiști la granița cu Polonia. Efectele valului de migranți din Belarus


Migranți irakieni într-un camion militar după ce au fost prinși în Polonia, în urma trecerii ilegale a graniței cu Belarus. 14 octombrie 2021
Migranți irakieni într-un camion militar după ce au fost prinși în Polonia, în urma trecerii ilegale a graniței cu Belarus. 14 octombrie 2021

Germania a mobilizat 800 de sute de polițiști pentru suplimentarea forțelor de la granița cu Polonia în fața valului de migranți care vin din Belarus. Un oficial de la Berlin a precizat că Germania e pregătită să înăsprească, dacă va fi nevoie, controalele la frontieră.

Ministrul de Interne Horst Seehofer a declarat, duminică, pentru ziarul Bild că nu va ezita să mobilizeze chiar mai mulți polițiști la graniță dacă acest lucru va fi necesar.

El a exclus varianta închiderii graniței cu Polonia și anterior i-a propus omologului său polonez sporirea patrulelor comune de-a lungul frontierei.

În partea germană a graniței, polițiștii au fost nevoiți să intervină deja pentru a dispersa un grup de 50 de militanți de extremă dreapta înarmați, care doreau să îi împiedice pe migranți să treacă granița.

Grupul radical „A treia cale” și-a chemat membrii la graniță pentru „a lua măsuri” împotriva migranților care încearcă să treacă din Polonia în Germania.

Sâmbătă, în localitatea germană Guben, mai multe persoane au organizat un protest față de acțiunile grupării de extremă dreapta „A treia cale”. „Împotriva naziștilor vechi și noi", au transmis participanții.
Sâmbătă, în localitatea germană Guben, mai multe persoane au organizat un protest față de acțiunile grupării de extremă dreapta „A treia cale”. „Împotriva naziștilor vechi și noi", au transmis participanții.

Mai multe țări și oficiali europeni l-au acuzat pe liderul autoritar din Belarus, Alexandr Lukașenko, că folosește migrația ca o „armă” împotriva Occidentului.

Acesta s-ar răzbuna pentru sancțiunile împotriva regimului său prin permiterea trecerii prin Belarus a unui mare de migranți care ajung la granițele Uniunii Europene.

Un oficial german din domeniul protecției frontierei l-a acuzat pe Lukașenko că a „instigat” actuala criză a migrației către UE. „Dacă permitem să fim șantajați de o asemenea persoană, atunci noi, ca Uniune Europeană, nu avem nicio șansă”, a spus Michael Kretschmer, șeful serviciilor de frontieră din landul Saxonia.

Autoritățile de la Berlin s-au plâns de apariția unui flux masiv de migranți veniți pe „ruta Belarus” și estimează că aproape 5.000 de migranți ilegali au ajuns în Germania via Polonia și Belarus în ultimele trei luni. Cei mai mulți dintre aceștia provin din Irak, Siria, Yemen și Iran.

Polonia a propus construirea unui zid la granița sa cu Belarus pentru a bloca accesul migranților.

Întrebat despre o asemenea construcție, ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a spus că „este legitim să dorim să protejăm granițele externe ale UE într-un mod care previne accesul ilegal”.

Și Lituania, primul stat care a semnalat valul de migranți lăsați sau chiar ajutați să ajungă la granița UE din Belarus a lansat proiectul construirii unui gard de protecție la graniță. Împreună cu alte 11 state membre, Lituania a cerut Uniunii Europene finanţarea acestor construcţii.

Video | Cum ajung mii de refugiați în UE pe la granița cu Belarus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00
  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG