Linkuri accesibilitate

Consiliul European vrea noi sancțiuni împotriva Belarusului și cere ajutorul Comisiei


Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, participă la un summit al liderilor Uniunii Europene la Bruxelles, Belgia, 21 octombrie 2021.
Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, participă la un summit al liderilor Uniunii Europene la Bruxelles, Belgia, 21 octombrie 2021.

Uniunea Europeană va continua să combată atacurile hibride venite din partea Belarusului, anunță Consiliul European. Liderii UE au adoptat o serie de concluzii pe teme precum lupta împotriva pandemiei, prețuri la energie sau migrație.

Întâlnirea a avut loc în intervalul 21 și 22 octombrie, iar aceasta s-a încheiat cu o nouă promisiune de a impune noi măsuri restrictive asupra unor persoane și entități legale din Belarus, fără a oferi detalii.

Potrivit documentului semnat de liderii politici, Consiliul European va ruga Comisia Europeană să propună în regim de urgență soluții și să deblocheze accesul la fonduri pentru a putea acționa asupra rutelor de migranți către UE.

Consiliul European a declarat, de asemenea, că nu va tolera orice încercare a unui stat terț de a instrumentaliza migranții aduși la granița Uniunii Europene. Totodată, liderii politici au cerut regimului de la Minsk să elibereze toți prizonierii politici pe care Belarusul îi ține în închisori la momentul de față.

O soluție propusă de Consiliul European ar fi accesarea a 10% din Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională (IVCDCI). Instrumentul finanțează acțiunile externe ale UE.

O altă soluție considerată este interzicerea și sancționarea companiilor europene ce închiriază avioane către Belavia, compania aeriană de stat a Belarusului. Belavia închiriază avioane de la alte state membre UE, în particular din Irlanda. Liderii europeni cred că avioanele respective sunt folosite de Belarus pentru a aduce migranți în Belarus, care mai apoi vor fi transportați la granița cu Letonia, Lituania și Polonia – toate trei state membre UE.

„Aceștia organizează noi zboruri din mai multe țări din Orientul Mijlociu și nordul Africii și îi înșeală pe oameni cu speranța că vor intra ușor în Uniunea Europeană”, a declarat Gabrielius Landsbergis, ministrul de Externe al Lituaniei.

Un grup de migranți irakieni, înconjurat de polițiști de frontieră și ofițeri de poliție după ce au trecut frontiera bielorusă-poloneză la Hajnowka, 14 octombrie 2021.
Un grup de migranți irakieni, înconjurat de polițiști de frontieră și ofițeri de poliție după ce au trecut frontiera bielorusă-poloneză la Hajnowka, 14 octombrie 2021.

Prim-ministrul Irlandei, Micheal Martin, a declarat că va susține sancțiunile UE împotriva companiilor înregistrate în Irlanda care închiriază avioane către Belarus. Martin a descris atitudinea liderului bielorus Alexandr Lukashenko drept josnică și a catalogat situația creată de acesta „atroce” și „condamnabilă”. Cu toate acestea, liderul de la Dublin a descris situația contractelor dintre companiile irlandeze și belavia ca fiind complexă.

Oficialii au declarat că încă nu se știe ce companii din Irlanda vor fi afectate de această decizie, în special fiindcă avioanele închiriate sunt pentru folosite pentru distanțe mici de zbor, în timp ce statul bielorus a adus migranți din zone mai îndepărtate.

Cancelarul Austriei, Alexander Schallenberg, a sugerat ca Uniunea Europeană să ajute Lituania să construiască un zid la granița sa de est cu Belarusul.

Polonia susține impunerea de sancțiuni împotriva companiilor aeriene care transportă migranți și care obțin profit de pe urma acestui lucru, potrivit lui Mariusz Kaminski, ministrul polonez de Interne și al Administrație.

Marți, 19 octombrie, ministrul de Interne german, Horst Seehofer, s-a oferit să trimită ofițeri de control la granița dintre Polonia și Belarus pentru a ajuta Executivul de la Varșovia în a controla influxul de migranți din Belarus. Germania promite, de asemenea, și suport logistic.

Lukashenko susține neagă acuzațiile și dă vina pe statele din Vest pentru catastrofa umanitară de la granița Belarusului cu Polonia.

Criza migranților se amplifică pe zi ce trece. Potrivit Info Migrants, opt oameni au murit până acum la frontiera Uniunii Europene cu Belarusul. Ultima persoană decedată, un tânăr sirian în vârstă de 19 ani a fost găsit într-un râu ce desparte Polonia de Belarus.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG