Negocierile au durat mai multe săptămâni, după ce creștin-democrații lui Merz, noul cancelar desemnat, au câștigat alegerile parlamentare anticipate din 23 februarie, dar fără a obține majoritatea.
„Acordul este un semnal foarte clar și puternic pentru cetățenii țării noastre și este, de asemenea, un semnal clar pentru partenerii noștri din Uniunea Europeană”, a spus Merz într-o conferință de presă, alături de partenerii de coaliție, social-democrații (SPD).
Friedrich Merz, care urmează să fie ales cancelar la începutul lunii mai, a adăugat că „Germania primește un guvern puternic și capabil să acționeze”.
Acordul de coaliție urmează să fie validat prin vot de membrii SPD, iar dacă va fi aprobat, funcția de cancelar va reveni din nou conservatorilor, după trei ani în care a fost deținută de Olaf Scholz.
Cele două mari partide germane s-au aliat din nou la guvernare pe fundalul amenințării dinspre extrema dreaptă, reprezentată de Alternativa pentru Germania (AfD).
La parlamentarele din februarie, AfD a urcat în premieră pe locul al doilea, după creștin-democrați. SPD-ul cancelarului în exercițiu, Olaf Scholz, s-a clasat pe poziția treia.
De altfel, acordul dintre conservatori și social-democrați a fost anunțat chiar în ziua în care a apărut un nou sondaj de opinie, al institutului Ipsos, potrivit căruia (AfD) s-a clasa pe primul loc în preferințele alegătorilor, cu 25%.
Blocul conservator CDU/CSU al lui Merz, care a câștigat alegerile din 23 februarie, a scăzut cu cinci puncte procentuale, până la 24%. SPD a rămas cu 15%.
Prioritățile programului de guvernare
Printre măsurile convenite, noua coaliție de guvernare de la Berlin propune:
- reduceri de taxe pentru germanii cu venituri mici și medii
- scăderea impozitului pe profit
- reducerea prețurilor la energie
- sprijin pentru industria automobilelor electrice
- eliminarea unei legi controversate privind lanțurile de aprovizionare.
De asemenea, a fost anunțată formarea unei comisii pentru a analiza modificarea unei reguli constituționale, care limitează posibilitățile statului de a se împrumuta și care este criticată de mulți economiști pentru că ar bloca investițiile și creșterea economică.
Cu ochii pe sondaje, cele două partide centriste a semnalat și o abordare mai dură în privința migrației. A propus între altele ca cererile de azil ale imigranților să poată fi respinse direct la graniță, dar și eliminarea unei proceduri de naturalizare accelerată a străinilor.
În domeniul apărării, coaliția a spus că va introduce serviciul militar voluntar. De asemenea - crearea unui Consiliu Național de Securitate și măsuri pentru a accelera achizițiile din domeniul apărării.
Viitorul cancelar Merz, în vârstă de 69 de ani, a repetat mesajul că SUA au devenit sub Trump un partener nesigur, inclusiv în domeniul apărării, așa încât Germania trebuie să crească cheltuielile pentru apărare în fața amenințărilor din partea Rusiei.
Astfel, după ce a câștigat alegerile, viitorul cancelar Merz a trecut prin Bundestag o serie de măsuri care permit guvernului să se împrumute masiv pentru a finanța creșterea cheltuielilor pentru apărare și infrastructură, precum și sprijinirea firmelor afectate de consecințele invaziei rusești din Ucraina.
Această decizie, deși oferă guvernului german resurse semnificative, a fost criticată, inclusiv din propriul său partid, ca o abatere de la promisiunile sale privind disciplina fiscală, făcute în campania electorală.
Știre scrisă de Europa Liberă Moldova cu relatări ale agențiilor dpa și Reuters.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.