Linkuri accesibilitate

Germania | Noile provocări ale coaliției de guvernare condusă de Olaf Scholz


Cancelarul actual al Germaniei, Angela Merkel, primește un buchet de flori de la ministrul german de Finanțe și viitor cancelar al țării, Olaf Scholz, înainte de reuniunea săptămânală a cabinetului acesteia. Fotografie realizată în Berlin, Germania, pe 24 noiembrie 2021.
Cancelarul actual al Germaniei, Angela Merkel, primește un buchet de flori de la ministrul german de Finanțe și viitor cancelar al țării, Olaf Scholz, înainte de reuniunea săptămânală a cabinetului acesteia. Fotografie realizată în Berlin, Germania, pe 24 noiembrie 2021.

Pe 24 noiembrie, Guvernul condus de Olaf Scholz, viitorul cancelar al Germaniei și actual ministru de Finanțe în cabinetul Merkel, a prezentat un acord de coaliție ce implică toate cele trei partide aflate la conducerea țării.

Noul Guvern de tip „semafor”, botezat după culorile celor trei partide – roșu pentru Partidul Social Democrat (SPD), galben pentru Partidul Liber Democrat (FDP) și verde pentru Partidul Verzilor – este prima coaliție de acest tip din ultimii aproape 70 de ani.

Guvernul Scholz promite o serie de măsuri progresiste pentru a moderniza Germania, condusă timp de 16 ani de Angela Merkel și partidul ei creștin-democrat. Printre promisiunile făcute se numără creșterea salariului minim pe economie la 12 euro, legalizarea marijuanei, acceptarea dublei cetățenii – fapt ce ar avantaja comunitatea numeroasă de turci din țară – construirea a 400.000 de locuințe noi și reducerea vârstei de vot la 16 ani.

Noua coaliție promite că va pune capăt arderii de cărbune până în 2030, cu opt ani mai devreme decât fusese anterior planificat. Noua conducere garantează, totodată, că va crește ponderea surselor regenerabile la 80% din totalul de energie furnizat, față de obiectivul anterior de 65%.

Tot până în 2030, Guvernul de la Berlin intenționează să mărească transportul feroviar de marfă cu 25% și să pună în circulație cel puțin 15 milioane de mașini electrice pe șoselele din țară.

Pe partea de imigrare, noile politici vor semăna, mai degrabă, cu o sabie cu două tăișuri. Noul Executiv intenționează să ușureze regulile de reunificare a familiilor. În același timp, Executivul planifică simplificarea mecanismului prin care oamenii sosiți în țară pot fi deportați.

Pe plan extern, Guvernul Scholz pare să continue aceleași politici adoptate până în prezent de Angela Merkel. Germania va sprijini în continuare demersul de aderare a statelor din peninsula balcanică la Uniunea Europeană și va rămâne parte dintr-un acord cu NATO, ce presupune găzduirea de arme nucleare americane pe teritoriul acesteia. Cu toate acestea, Olaf Scholz încă nu promite că va majora cheltuielile militare la 2% din bugetul național – lucru cerut expres de Washington.

Nici față de Rusia situația nu stă mai bine – noua coaliție a evitat în mod evident să discute despre noua conductă de gaze Nord Stream 2 și riscul sporirii dependenței Uniunii Europene de gazul rusesc.

Politicile Germaniei față de China vor deveni, în schimb, mai clare și pragmatice. Noul Guvern și-a exprimat susținerea față de implicarea Taiwanului în organizațiile internaționale.

Măsurile propuse se vor confrunta, însă, cu mai multe obstacole.

În primul rând, Partidul Creștin Democrat, condus de Angela Merkel, va continua să domine Parlamentul german. În ciuda relaxării politicilor monetare pe durata pandemiei, partidul condus de Merkel a favorizat dintotdeauna politici monetare conservatoare.

În acest sens, promisiunile făcute de noua coaliție de guvernare, care se bazează pe cheltuieli ridicate de modernizare, se vor lovi de aprobarea (sau opoziția) creștin-democraților.

În al doilea rând, liberal-democrații, care fac parte din viitoarea coaliție de guvernare, vor continua să se opună relaxării politicilor monetare. Cristian Lindner, liderul FDP și viitorul ministru al Finanțelor, s-a opus în trecut planului UE de redresare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro, dar și împotriva creșterii deficitului bugetar.

O posibilă viziune conservatoare a lui Lindner se va confrunta cu politicile costisitoare ale verzilor, ce intenționează să extindă cheltuielile pe parte de politici climatice prin intermediul noului minister al Economiei și Climei.

Nu în ultimul rând, în ciuda politicilor mai dure față de China, în noul acord al coaliției este menționat faptul că orice relație dintre cele două țări va fi bazată pe „parteneriat, competiție și rivalitate economică”.

Acest lucru pare să contrazică intențiile viitorului ministru de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, un susținător al drepturilor omului, de a trage China la răspundere pentru abuzurile comise de autoritățile chineze împotriva uigurilor din regiunea Xinjiang.

Noul Guvern va fi investit în funcție la începutul lunii decembrie.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG