Linkuri accesibilitate

Covid | Numărul de infecții crește în vestul Europei. Termene de expirare pentru certificatele verzi


Un angajat din sănătate trece pe lângă un centru mobil de vaccinare din orașul Duisburg, vestul Germaniei, pe 12 noiembrie 2021. Țara se confruntă cu un nou val de infecții de la începutul pandemiei.
Un angajat din sănătate trece pe lângă un centru mobil de vaccinare din orașul Duisburg, vestul Germaniei, pe 12 noiembrie 2021. Țara se confruntă cu un nou val de infecții de la începutul pandemiei.

Țările din vestul Europei se confruntă zilele astea cu un număr tot mai crescut al infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2. Unele dintre acestea, cum ar fi Austria și Olanda, au reintrodus restricții pe plan național în timp ce altele se gândesc s-o facă în viitorul apropiat.

În timp ce în România numărul infectărilor cu varianta Delta se află în continuă scădere, multe dintre țările din vestul, centrul și sudul Europei se confruntă, din nou, cu o creștere alarmantă a infectărilor pe fondul reducerii imunității date de vaccin și al campaniilor de vaccinare slabe în unele regiuni.

Potrivit unui grafic publicat de Reuters, Austria, Germania și Olanda au atins vârful valului patru al pandemiei de Covid.

În aceste condiții, Olanda a reintrodus de sâmbătă, 13 noiembrie, noi măsuri parțiale de lockdown pentru întreaga populație. Printre acestea, se numără:

  • Închiderea magazinelor neesențiale la ora locală 18.00, iar a supermarketurilor, cafenelelor și restaurantelor la ora 20.00.
  • Desfășurarea activităților sportive – profesionale și pentru amatori – cu porțile închise.
  • Închiderea cazinourilor, saunelor, saloanelor de coafură și a bordelurilor la ora 18.00.
  • Limitarea numărului de musafiri cu vârsta de peste 13 ani la patru.
  • Încurajarea telemuncii.

Weekendul trecut, pe 6-7 noiembrie, o serie de proteste au izbucnit la nivelul întregii țări după ce prim-ministrul olandez, Mark Rutte, a anunțat intenția introducerii acestor măsuri.

Într-o notă similară, cancelarul austriac, Alexander Schallenberg, a anunțat introducerea de restricții pentru persoanele nevaccinate de luni, în timp ce țara sa se confruntă cu un număr tot mai ridicat de cazuri. Sâmbătă, 13 noiembrie, autoritățile de la Viena au înregistrat 13.152 de cazuri noi într-un interval de 24 de ore, cea mai mare cifră înregistrată de la începutul pandemiei și până în prezent.

Potrivit noilor restricții, persoanele nevaccinate nu își pot părăsi locuințele decât pentru a merge la muncă sau pentru a face cumpărăturile esențiale. Schallenberg a anunțat că restricțiile vor dura inițial doar 10 zile și vor afecta aproximativ două milioane de oameni.

„Trebuie să creștem rata vaccinării. Este rușinos de scăzută”, a transmis acesta duminică, în timpul unei conferințe de presă. Aproximativ 65% din populația Austriei este vaccinată, una dintre cele mai scăzute rate din vestul Europei.

Mulți dintre austrieci sunt sceptici când vine vorba de vaccin, iar îndoiala acestora este alimentată de către partidul de extremă-dreapta din țară, Partidul Libertății. La momentul actual, acesta deține al treilea cel mai mare număr de locuri din Parlament.

Ministrul austriac al Sănătății, Wofgang Muckstein, a declarat că cei cu vârsta de sub 12 ani vor fi exceptați de la noile măsuri adoptate de Guvern. Criticii sunt de părere că acestea nu vor putea fi implementate cu succes, întrucât vor putea fi monitorizate cu greu. Ministrul de Interne, Karl Nehammer, a declarat, în schimb, că poliția va efectua controale de rutină.

În Germania, incidența răspândirii virusului a ajuns în ultimele 24 de ore la 303 la 100.000 de locuitori, cea mai mare rată înregistrată pe teritoriul întregii țări de la începutul pandemiei de Covid. În aceste condiții, viitorul cancelar german al Partidului Social Democrat (SPD), Olaf Scholz, propune înlocuirea stării de urgență cu noi măsuri de restricții.

„Chiar dacă situația e diferită acum fiindcă sunt foarte mulți oameni vaccinați, aceasta nu este una bună”, a precizat Scholz joi, 11 noiembrie. „Acest lucru se datorează în mod particular faptului că nu s-au vaccinat suficient de multe persoane până în prezent.”

În Germania, doar 67,5% din populația țării este vaccinată cu schema completă.

Certificatul verde și imunitatea tot mai scăzută a oamenilor

Pentru multe țări din Occident, unde campania de vaccinare a început în forță acum aproape un an, imunitatea dobândită de pe urma administrării vaccinurilor s-a redus semnificativ. Potrivit unui studiu recent, anticorpii dobândiți de pe urma vaccinării cu serul produs de Astra Zeneca ar scădea semnificativ mai repede în număr decât cei dobândiți în urma vaccinării cu Pfizer. În plus, autoritățile de la nivelul mai multor state europene au întârziat începerea vaccinării persoanelor de peste 60 de ani cu a treia doză de vaccin, lucru ce a dus la pierderea imunității dobândite artificial împotriva virusului SARS-CoV-2.

Din acest motiv, mai multe țări intenționează să introducă termene limită de valabilitate a certificatelor verzi. Marți, 9 noiembrie, președintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat că va introduce noi cerințe de vaccinare în Franța, inslusiv propunerea ca certificatele de vaccinare pentru persoanele de peste 65 de ani să expire dacă acestea nu au făcut a treia doză.

„Dacă v-ați vaccinat acum mai bine de șase luni, vă încurajez să o faceți din nou”, a transmis Macron în timpul unui discurs.

Aceeași măsură pare să fie cea dorită inclusiv de Executivul de la Atena. Săptămâna trecută, prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis, a declarat că guvernul său consideră implementarea unei date de expirare a certificatului verde, pe care grecii îl folosesc ca să meargă la restaurante, baruri, magazine sau la săli de fitness fără a trebui să se testeze. Propunerea inițială a fost făcută de partidul de opoziție, Syriza.

Deși multe dintre statele Uniunii Europene au adoptat certificatul verde pentru călătorii în străinătate, acestea pot introduce mai multe restricții în funcție de situația epidemiologică din fiecare țară.

Deși Comisia Europeană nu s-a pronunțat pe introducerea unor termene limită de valabilitate a certificatelor, a lansat un apel către țările UE să-și alinieze politicile cu privire la circulația liberă între acestea pe baza documentului.

„Politicile de sănătate și vaccinare țin de competența fiecărui stat”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei, Stefan de Keersmaecker. „Acest lucru fiind spus, noi tot timpul am explicat încă de la început faptul că e important ca statele membre să vorbească întâi între ele, iar mai apoi să discute cu noi.”

Introducerea unei date de expirare a certificatelor riscă să creeze o discriminare a oamenilor, în condițiile în care serurile produse de diferitele companii farmaceutice oferă o durată de protecție variabilă.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG