Linkuri accesibilitate

Germania: Crimele de război din Ucraina trebuie judecate de un tribunal internațional


Cadavrul unui civil cu mâinile legate la spate a fost fotografiat în Bucea, pe 3 aprilie 2022, după retragerea forțelor rusești. Localnicii spun că persoana respectivă a fost împușcată de soldații ruși.
Cadavrul unui civil cu mâinile legate la spate a fost fotografiat în Bucea, pe 3 aprilie 2022, după retragerea forțelor rusești. Localnicii spun că persoana respectivă a fost împușcată de soldații ruși.

Procurorul general al Germaniei se declară în favoarea unui tribunal internațional pentru războiul din Ucraina, după ce investigatorii germani au adunat dovezi cu privire la crimele de război comise de soldații ruși.

Germania a adunat dovezi ale crimelor de război din Ucraina, a declarat procurorul general al țării, adăugând că vede necesitatea unui proces judiciar la nivel internațional, conform unui interviu publicat sâmbătă de ziarul Welt am Sonntag.

„În prezent, de exemplu, ne concentrăm asupra crimelor în masă de la Bucea sau asupra atacurilor împotriva infrastructurii civile ucrainene”, a declarat Peter Frank, scrie Reuters.

Până în prezent, procurorii dispun de probe de ordinul a „trei cifre”, a adăugat el, fără să ofere mai multe detalii în acest sens.

Anchetă începută în martie 2022

Germania a început să colecteze probe în martie 2022 pentru a urmări în justiție posibile crime de război, inclusiv prin intervievarea refugiaților ucraineni și prin evaluarea informațiilor publice disponibile, a menționat Peter Frank

El a subliniat că procurorii germani nu au investigat încă persoane specifice, ci doar s-au ocupat să strânge probele.

This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing.
Cadavrele unor bărbați, unii cu mâinile legate la spate, zac pe jos în Bucea, Ucraina, 3 aprilie 2022.
Cadavrele unor bărbați, unii cu mâinile legate la spate, zac pe jos în Bucea, Ucraina, 3 aprilie 2022.
This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing - Click to reveal
Cadavrele unor bărbați, unii cu mâinile legate la spate, zac pe jos în Bucea, Ucraina, 3 aprilie 2022.

„Ne pregătim pentru un posibil proces judiciar ulterior - fie că este vorba despre (unul ținut) la noi, în Germania, fie că este vorba despre partenerii noștri străini, fie că este vorba despre un tribunal internațional”, a adăugat el.

Întrebat cine ar trebui să fie judecat, procurorul general german a spus că liderii statului rus și cei care pun în aplicare deciziile la cel mai înalt nivel militar ar trebui să fie trași la răspundere.

„Vinovați sunt cei care au luat decizia politică”

Agenția de presă dpa relatează că procurorul general la nivel federal a acordat un interviu și ziarului Die Welt, care va fi publicat duminică.

Conform declarațiilor văzute în avans de agenția de știri, Peter Frank s-a pronunțat în favoarea unei anchete penale internaționale privind războiul rusesc din Ucraina.

„Cei care au luat decizia politică de a începe un război și cei care pun în aplicare această decizie la cel mai înalt nivel militar” trebuie trași la răspundere „fie prin intermediul Curții Penale Internaționale, fie prin intermediul unui tribunal special”, a spus Frank.

Ucraina și aliații săi occidentali au acuzat forțele rusești că au comis atrocități la Bucea, un oraș apropiat de Kiev, la scurt timp după ce au lansat invazia, pe februarie anul trecut.

Rusia a vizat, de asemenea, infrastructuri-cheie din Ucraina, dar neagă că a vizat în mod deliberat civili. Discursul oficial al Moscovei este că a lansat „o operațiune militară specială” pentru a-și proteja propria securitate.

În acest sens, Ucraina face presiuni pentru crearea unui tribunal special pentru a urmări în justiție liderii militari și politici ruși pe care îi consideră responsabili de declanșarea războiului.

Curtea Penală Internațională a lansat propria anchetă privind presupusele crime împotriva umanității și crime de război, la câteva zile după invazia Moscovei din 24 februarie, dar nu are jurisdicție pentru a judeca agresiunea din Ucraina.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care se află zilele acestea la Kiev, a declarat joi că un centru internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune în Ucraina va fi înființat la Haga.

Trupuri legate și împușcate, găsite într-o groapă comună de lângă Kiev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:28 0:00
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG