Linkuri accesibilitate

Explainer | Taxele ascunse ale companiilor aeriene de tip low-cost și când pot fi ele evitate


Companiile low-cost sunt notorii pentru costurile ascunse care ajung, într-un final, pe facturile clienților.
Companiile low-cost sunt notorii pentru costurile ascunse care ajung, într-un final, pe facturile clienților.

Filozofia companiilor aeriene de tip low-cost este practicarea unui preț de pornire mic, după care introduc taxele suplimentare, unele dintre costuri în plus fiind mai puțin justificabile decât altele.

Companiile aeriene se confruntă în perioada aceasta cu o creștere a costurilor la combustibili și cu lipsa de personal. În aeroporturi acest lucru rezultă în întârzieri și se simte, de asemenea, în rândul consumatorilor, când vine vorba de creșterea costurilor.

Companiile low-cost, care în trecut ofereau curse la prețuri de sub 10 euro, sunt acum nevoite să renunțe la aceste tarife pentru a supraviețui pe piață. Pe lângă prețurile la bilet, companiile low-cost folosesc și alte tarife pentru a își îmbunătăți profiturile.

Europa Liberă a consultat un expert în domeniul turismului și a creat un ghid pentru evitarea costurilor suplimentare.

Recomandările experților

Expertul în turism Traian Bădulescu le recomandă celor care urmează să călătorească cu avionul în perioada sărbătorilor, și nu numai, să apeleze la o agenție de turism, care le poate rezerva zborul fie cu o companie low-cost, fie cu o companie de linie.

În plus, expertul explică că, în cazul apariției unor probleme, cum ar fi anularea zborului sau probleme când vine vorba de efectuarea plății, agenția poate rezolva mai rapid decât dacă clientul ar apela la compania aeriană de unul singur.

„Agenția chiar e obligată, la ora actuală, să găsească soluții pasagerului”, adaugă Traian Bădulescu.

Printre greșelile pe care le fac clienții cel mai des, spune el, se numără: completarea greșită a numelui sau al altor date personale, bifarea greșită a perioadelor și transferul greșit al sumei de pe card. Este nevoie astfel de atenție în completarea acestor date.

În cazul unor astfel de greșeli, companiile aeriene mamut, care au milioane de clienți, nu reușesc să răspundă întotdeauna într-un timp util clienților. Pe de altă parte, spune expertul, „o agenție de turism îi răspunde instant și încearcă la rândul ei să soluționeze problema.”

Costurile ascunse ale companiilor low-cost

Companiile low-cost sunt cunoscute pentru costurile suplimentare aferente. Prețurile promovate de către aceste companii induc, adesea, consumatorul în eroare. Un bilet care apare la prețul de 10 euro poate crește exponențial după adăugarea serviciilor suplimentare.

Traian Bădulescu explică că la companiile low-cost filozofia este: „te costă orice altceva în plus”. El mai spune că „se aproprie, în funcție de perioada în care rezervi, de tariful unei companii de linie.”

„Low-costurile sunt primele care nu ofereau la bord nimic gratuit, low-costurile sunt primele care au început să ceară taxe pentru bagaje”, a explicat expertul în turism.

Taxele care îi încură cel mai des pe pasagerii companiilor aeriene de tip low-cost:

  • Costurile suplimentare la bagaje

Costurile pentru surplusul de bagaje diferă în funcție de perioada anului. Spre exemplu, în perioada sezonieră sau de sărbători, costurile sunt mai mari. Un alt factor de care depinde costul suplimentar este greutatea bagajului.

Spre exemplu, în cazul companiei aeriene low-cost WizzAir, costurile încep de la 5 euro dar pot atinge până la 120 euro pentru bagajele cu o greutate de 32 de kilograme.

Merită menționat că unele companii oferă opțiunea de îmbarcare cu prioritate. Pachetul include și spațiu pentru un bagaj adițional la îmbarcare. În cazul companiei Ryanair, costul unui astfel de adaos se află între 8 și 32 de euro iar în cazul WizzAir costul variază între 5 și 40 de euro.

Dimensiunile permise pentru bagaje la bordul aeronavelor WizzAir
Dimensiunile permise pentru bagaje la bordul aeronavelor WizzAir
  • Taxa pentru locul în avion

Această taxă este practicată de toate companiile, iar costul pentru rezervarea locului în avion diferă în funcție de tipul de loc selecționat.

În cazul Ryanair, de exemplu, cei care doresc să își rezerve locul înainte de zbor, astfel încât să nu aibă un loc aleatoriu, costurile încep de la 3 euro și pot atinge până la 30 de euro.

Pentru un loc standard, rezervat la momentul achiziționării biletului, costurile încep de la 3 euro și pot atinge 15 iar pentru un loc cu mai mult spațiu pentru picioare, costurile încep de la 14 euro și pot atinge 30.

Odată ce biletul este achiziționat, compania este însă obligată să îi garanteze pasagerului locul în avion. Pentru a evita costurile suplimentare, se poate sări peste opțiunea de selecționare a locului în avion. Locul va fi repartizat automat, după efectuarea check-in-ului.

  • Taxa pentru check-in și taxa pentru cartea de îmbarcare

O altă taxă care poate fi evitată ușor este cea aferentă check-in-ului. În majoritatea cazurilor, check-in-ul se poate face online, înaintea zborului, fără a alte costuri suplimentare.

Taxa pentru check-in-ul în aeroport depinde de compania aeriană. Costurile încep de la 12 euro (cazul Jet2) și pot atinge până la 55 de euro (Ryanair). În plus, unele companii vor taxa inclusiv imprimarea unei cărți de îmbarcare în aeroport.

Pentru a evita astfel de costuri, efectuarea check-in-ului online, înaintea zborului, este recomandată. Cartea de îmbarcare poate, de asemenea, să fie imprimată în prealabil sau salvată pe telefon.

  • Mâncarea și băuturile în avion

Unele bilete de zbor vin cu mâncare și băutura incluse la bord. Însă, când vine vorba de companiile low cost, acest lucru nu se întâmplă.

Pentru a evita acest cost suplimentar, există opțiunea de a aduce propria mâncare la bord. Lichidele sunt în schimb interzise dar pot fi cumpărate după efectuarea verificărilor de securitate, de la comercianții din aeroport.

Costurile depind de compania aeriană. O altă opțiune este achiziționarea mâncării din aeroport, înaintea zborului.

  • Taxa pentru rezervarea telefonică

O taxă suplimentară care poate fi evitată foarte ușor este cea aferentă rezervării telefonice. Deși taxele administrative incluse în prețul biletului nu pot fi evitate, taxa impusă celor care rezervă prin intermediul unui agent al companiei aeriene poate fi evitată. Acest cost depinde în funcție de compania aeriană.

  • Taxa administrativă

Taxa administrativă este una adăugată automat la costul final. Unele companii, precum EasyJet, nu impun această taxă, pe când altele o impun. Compania WizzAir taxează între 8 și 13 euro, iar Ryainair are pe lista costurilor suplimentare așa numita „taxă administrativă pentru rambursarea taxelor guvernamentale”, care este de 20 de euro.

  • Taxa pentru zborul pierdut

În cazul pierderii zborului, unele companii oferă posibilitatea îmbarcării următorului zbor disponibil. Ryanair oferă acest serviciu, sub condiția sosirii cu mai puțin de o oră după pierderea zborului. Costul este de 100 de euro.

  • Taxa pentru schimbarea numelui pasagerului

Traian Bădulescu explică că, din grabă sau din neatenție, pasagerii greșesc uneori completarea datelor personale. Companiile low-cost taxează adesea destul de sever aceste greșeli.

Ryainair, spre exemplu, taxează până la 160 de euro pentru o astfel de schimbare, în condițiile în care pasagerul are nevoie de ajutorul unui angajat pentru a corecta greșeala.

Taxele practicate de trei dintre cele mai cunoscute companii low cost:

Taxa

WizzAir

Ryanair

EasyJet

Bagaj

‎€5 - ‎€120

€6 - €59.99

£5.99 - £48

Loc în avion

‎€4 - ‎€40

‎€3 - ‎€30

£0.99 - 12.99

Check-in (la aeroport)

‎€40

€55 (și €30 pentru zborurile din Spania)

Taxa administrativă

‎€8 - ‎€13

€20

Nu se aplică

Taxa pentru zborul pierdut

‎€80

€100

£110

Schimbarea numelui pasagerului

‎€47

€115 (online) sau €160 (cu ajutorul unui angajat)

£60

Taxa pentru zborul cu un bebeluș

‎€31

€25 (plus €15 - €20 pentru echipamentul necesar, cum este căruciorul)

£25

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG