Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, vorbește la 30 de ani de la demisia sa din funcția de președinte al URSS despre faptul că SUA au devenit o țară arogantă, marcată de auto-suficiența ei, în urma prăbușirii Uniunii Sovietice.
Gorbaciov, în vârstă de 90 de ani, a spus că a existat un sentiment de triumf în Occident, în special în Statele Unite, după căderea Uniunii Sovietice în 1991. Fostul președinte sovietic a declarat agenției de presă de stat RIA Novosti, într-un interviu publicat pe 24 decembrie, că Kremlinul a fost într-o poziție slabă de negociere, deoarece căderea Uniunii Sovietice a dus la haos economic.
„Într-o astfel de poziție, cum vă puteți aștepta la relații egale cu Statele Unite, cu Occidentul?” spuse Gorbaciov. „În al doilea rând, și nu mai puțin importantă, este starea de spirit triumfală din Occident, în special în SUA. Aroganța și încrederea în sine li s-au urcat la cap”, a spus acesta.
Gorbaciov a adăugat că motivul actualelor dispute internaționale care au în centru Rusia, Ucraina și NATO este dorința SUA de a „construi un nou imperiu”.
Gorbaciov a salutat totuși viitoarele discuții de securitate dintre Moscova și Washington, determinate de mobilizarea militară a Rusiei în apropierea graniței sale cu Ucraina. „Sper că va exista un rezultat”, a spus el.
Mihail Gorbaciov a demisionat din funcția de președinte al Uniunii Sovietice pe 25 decembrie 1991, la câteva zile după ce liderii Belarusului, Rusiei și Ucrainei au declarat că U.R.S.S. nu mai există.
În ultimii ani, președintele Vladimir Putin a devenit din ce în ce mai critic cu privire la extinderea NATO și a cerut recent „garanții legale” care să împiedice orice extindere ulterioară a NATO spre est și desfășurarea de forțe și echipamente militare în statele vecine, în primul rând în Ucraina.
Statele Unite spun că unele dintre cererile Rusiei sunt inacceptabile. Vladimir Putin a declarat într-o conferință de presă din 23 decembrie că Washingtonul ar fi dispus să discute propunerile Rusiei, posibil la începutul anului viitor la Geneva.
Un înalt oficial al administrației americane a declarat că Statele Unite sunt pregătite să poarte discuții cu Rusia la începutul lunii ianuarie, cu privire la cererea acesteia de „garanții de securitate”.
Vladimir Putin a descris în trecut prăbușirea Uniunii Sovietice drept „cel mai mare dezastru geopolitic al secolului al XX-lea”, iar într-un documentar difuzat la televiziunea de stat la începutul acestei luni, a spus că momentul a reprezentat „dezintegrarea Rusiei istorice”.