Linkuri accesibilitate

Greșește Iohannis refuzând dezbaterea cu Dăncilă? Sociologi: Iohannis nu pierde voturi, dar câștigă Dăncilă prin victimizare


Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă
Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă

Nici nu s-au răcit bine rezultatele de la primul tur, că marea dispută este legată de dezbaterea Dăncilă-Iohannis. Va fi sau nu? De ce refuză președintele o confruntare directă cu adversara sa? Cine pierde și cine câștigă din această polemică?

Președintele Klaus Iohannis pare decis să o ignore pe contracandidata sa din turul al doilea. ”Nu poate exista dezbatere cu un candidat al unui partid care a guvernat împotriva românilor trei ani de zile. Nu poate fi niciun schimb de idei cu reprezentanta unui PSD nereformat, care a călcat în picioare statul de drept, care a vrut ca România să deraieze de la parcursul său european doar pentru beneficiul unei clici de infractori.”, scrie Klaus Iohannis pe Facebook.

Președintele are un avans de 15 procente în fața lui Dăncilă, spre deosebire de 2014, când Victor Ponta îl surclasa cu 10 procente. Atunci, Iohannis era cel care insista pentru o dezbatere finală, ”necesară și așteptată de toți românii”, iar despre Ponta spunea că este ”arogant”. Zarurile au căzut invers de data aceasta, așa că Iohannis și PNL consideră că dezbaterea e ”inutilă” și nu ar aduce nimic nou.

Strategie, teamă, aroganță? Sociologii consultați de Europa Liberă susțin că e vorba de o strategie a consilierilor de campanie și că președintele Iohannis nu are ce pierde dacă nu participă la o confruntare cu Viorica Dăncilă, în schimb aceasta ar putea câștiga simpatie în rândul nehotărâților.

”I-ar da din credibilitatea lui, e efectul de halou, ar putea s-o victimizeze”, spune pentru Europa Liberă sociologul Dumitru Borțun.

Iohannis nu pierde voturi, dar dacă se duce poate câștiga voturi Viorica Dăncilă de la nehotărâți, pentru că i-ar ridica statutul, i-ar crește credibilitatea. Asta e problema pe care o știu consilierii lui Iohannis. E efectul de halou, dacă îi pui alături, cel mai amărât e avantajat, pentru că ia din haloul credibilității celuilalt. Specialiștii știu de ce nu-l lasă să se ducă: să nu-i ridice mingea la fileu, să n-o credibilizeze. Eu cred că specialiștii lui Iohannis se tem de specialiștii PSD-ului, ai lui Dăncilă, pe care îi cred suficient de capabili să-i pună în gură niște întrebări și răspunsuri care s-o ridice, e și un război între consilieri. Dintre cei doi, într-o confruntare direcă, eu cred că Iohannis ar ieși avantajat, are un discurs mai coerent, știe despre ce vorbește. Dar dacă o victimează? Că e femeie, e singură, e mai mică, ăsta-i ditamai plăvanul, dă în ea, îi spune că n-are ce să caute acolo, o victimizează și poate îi crește capitalul de simpatie. Mă refer la nehotărâți. Ați văzut că toată campania s-a victimizat, cum luptă ea singură cu șase bărbați”.

Există însă riscul ca o parte din electoratul lui Iohannis să stea acasă, supărat că nu acesta refuză să participe la o dezbatere electorală, un exercițiu democratic la urma urmei? Un risc mic, susține sociologul Ovidiu Voicu, o să piardă prea puține voturi ca să conteze.

”Să nu meargă la vot din cauza asta va fi un comportament marginal, pentru că cei care valorizează dezbaterea ca instrument democratic, valorizează și votul ca instrument democratic. Ar fi împotriva propriilor principii să nu meargă la vot. E vorba de o strategie, probabil echipa de campanie a dlui Iohannis a făcut calcule bazate pe sondaje și alte cercetări, din care a rezultat că mai mult câștigă decât pierde neducându-se, nu e un foarte bun vorbitor și nu vrea să-i dea vizibilitate dnei Dăncilă”, spune pentru Europa Liberă Ovidiu Voicu.

În plus, adaugă acesta, mai e și sentimentul de siguranță. ”Iohannis are mandatul în buzunar 90%, e puțin probabil ca aparatul PSD să poată mobiliza în asemenea măsură încât să recupereze distanța față de Iohannis, de fapt față de suma voturilor care vor veni spre el dinspre Barna, Paleologu, USMR-Kelemen”.

Viorica Dăncilă l-a provocat pe Klaus Iohannis să aibă ”curajul” să vină la o dezbatere televizată înaintea turului al doilea de scrutin.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG