Linkuri accesibilitate

Grecia. Incendiile de vegetație au scăpat de sub control la periferia Atenei


Echipajele de urgență din Grecia încearcă să stingă un incendiu de vegetație. 12 august 2024. Autoritățile de protecție civilă din Grecia au ordonat evacuarea mai multor localități din suburbiile Atenei.
Echipajele de urgență din Grecia încearcă să stingă un incendiu de vegetație. 12 august 2024. Autoritățile de protecție civilă din Grecia au ordonat evacuarea mai multor localități din suburbiile Atenei.

Grecia e în alertă maximă după ce incendiile de vegetație „excepțional de periculoase” au scăpat de sub control la periferia capitalei Atena. Vânturile puternice au împiedicat eforturile a sute de pompieri și zeci de avioane de a limita focul. Grecia a cerut ajutorul UE.

Incendiul masiv și rapid avut flăcări de peste 25 de metri în timp ce Grecia a solicitat asistență din partea altor țări, activând mecanismul reciproc de protecție civilă al Europei, scrie AP.

Departamentul de pompieri a anunțat la miezul nopții că pompierii au găsit un cadavru într-o clădire arsă din suburbia Vrilissia.

Incendiul a început duminică după-amiază la aproximativ 35 de kilometri nord-est de Atena și a ars locuințe, magazine și întreprinderi și a ajuns luni la 15 kilometri de Atena. O pătură de fum și cenușă a ajuns deasupra centrului Atenei. Întreruperile de curent au afectat zone ale capitalei Greciei și au afectat semafoarele din principalele intersecții centrale.

Autoritățile au declarat că 15 persoane au fost rănite, mai ales din cauza inhalării fumului, iar imagini din satelit arată că incendiile de vegetație au afectat aproximativ 10.000 de hectare.

Grecia a cerut sprijinul Uniunii Europene pentru a lupta cu incendiile violente. Primele țări care au anunțat ajutoare sunt Italia, Franţa, Cehia şi România.

Zeci de pompieri români se află deja în misiune în Grecia și participă la acțiuni de protejare a locuinţelor şi de stingerea incendiilor de vegetaţie în apropierea localităţii Kapandriti.

Această combinație de imagini din satelitul Planet Labs creată pe 12 august 2024 arată Attica de Est, Grecia, pe 11 august 2024 (stânga) și în timpul incendiului de vegetație pe 12 august 2024 (dreapta).
Această combinație de imagini din satelitul Planet Labs creată pe 12 august 2024 arată Attica de Est, Grecia, pe 11 august 2024 (stânga) și în timpul incendiului de vegetație pe 12 august 2024 (dreapta).

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) transmite că intervenția este una extrem de dificilă. IGSU precizează că un pompier din România a suferit răni superficiale la faţă, dar nu a avut nevoie de tratament.

„Deşi condiţiile de intervenţie sunt extrem de dificile, din cauza temperaturilor ridicate, a fumului dens şi a vântului, niciunul dintre salvatorii români nu a avut nevoie de îngrijiri medicale”, arata IGSU într-un comunicat.

Militarii români intervin cu trei maşini de stingere incendii de pădure, o maşină de stingere de mare capacitate de 10.000 de litri de apă precum şi cu o cisternă de 30.000 de litri.

Franța va furniza un elicopter, Italia două avioane cu apă, iar Republica Cehă 75 de pompieri și 25 de vehicule, au declarat oficiali UE.

Ministerul de Externe al Turciei a declarat că țara va trimite două avioane de stingere a incendiilor și un elicopter, în timp ce Spania pregătește ajutoare similare pentru a le trimite în Grecia.

Echipe de pompieri români acționează pentru stingerea incendiilor de vegetație din Grecia.
Echipe de pompieri români acționează pentru stingerea incendiilor de vegetație din Grecia.

Ministrul grec pentru criza climatică și protecția civilă, Vassilis Kikilias, a declarat luni că este vorba despre „un incendiu excepțional de periculos, cu care ne luptăm de peste 20 de ore în circumstanțe dramatice”. Unele zone care ardeau pe un munte la nord-est de Atena erau deosebit de greu accesibile, a adăugat el.

Trei spitale, inclusiv un spital de copii, două mănăstiri și o casă de copii, au fost evacuate luni după-amiază. Telefoanele mobile din zonă au primit cel puțin 30 de alerte care avertizau oamenii să fugă.

Ordinele de evacuare au fost emise pentru mai multe suburbii ale Atenei până luni. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Pompieri a declarat că au existat zeci de explozii în zonele afectate de incendii.

Peste 700 de pompieri greci, susținuți de 27 de echipe speciale de pompieri, și personal al forțelor armate se luptă cu flăcările. Au fost desfășurate peste 190 de vehicule, cu sprijin aerian de la 17 avioane și 16 elicoptere.

Poliția a declarat că 380 de ofițeri de poliție au asistat la evacuări și au ajutat la mutarea a peste 250 de persoane departe de calea flăcărilor.

Autoritățile au declarat că unele persoane au refuzat să-și părăsească casele, au rămas ulterior blocate și au avut nevoie de intervenții de urgență, punând astfel în pericol viața pompierilor.

Meteorologii au avertizat că pericolul de incendii se menține până joi. Jumătate din țară e plasată sub alertă roșie.

Un avion de pompieri pulverizează apă pentru a stinge un incendiu de vegetație în regiunea Ano Souli din Attica, Grecia. 12 august 2024.
Un avion de pompieri pulverizează apă pentru a stinge un incendiu de vegetație în regiunea Ano Souli din Attica, Grecia. 12 august 2024.

Incendiile de vegetație sunt frecvente în țara mediteraneană în timpul verilor fierbinți și uscate, dar autoritățile spun că schimbările climatice favorizează incendii tot mai extinse și mai frecvente.

În 2018, un incendiu masiv a cuprins orașul Mati de pe litoral, la est de Atena, blocând oamenii în casele lor și pe drumuri în timp ce încercau să fugă cu mașinile. Peste 100 de persoane au murit, inclusiv unele care s-au înecat încercând să înoate departe de flăcări.

Anul trecut, incendiile de vegetație din Grecia au ucis peste 20 de persoane, inclusiv 18 migranți care au fost prinși de flăcări în timp ce călătoreau printr-o pădure din nord-estul Greciei.

Incendiile de vegetație de luni au lovit, de asemenea, țări vecine precum Macedonia de Nord și Albania, unde s-au înregistrat, de asemenea, temperaturi ridicate de vară și vânturi puternice.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG