Linkuri accesibilitate

Grevă generală în școli. Guvernul promite o nouă lege a salarizării și bonusuri, sindicatele nu sunt mulțumite


Reprezentanții sindicatelor din învățământ au participat la o negociere alături de membri ai guvernului, cu o zi înainte de greva generală anunțată pentru luni, 22 mai.
Reprezentanții sindicatelor din învățământ au participat la o negociere alături de membri ai guvernului, cu o zi înainte de greva generală anunțată pentru luni, 22 mai.

Guvernul promite angajaților din învățământul preuniversitar un nou proiect de lege al salarizării în mai puțin de două luni și bonusuri pentru profesorii debutanți. Sindicatele anunță că greva generală va avea loc.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a participat, alături de mai mulți miniștri și de șeful PSD, Marcel Ciolacu, la negocieri cu reprezentanții sindicatelor din sistemul preuniversitar cu o zi înainte ca peste 100.000 de cadre didactice să intre în grevă generală.

Potrivit unui comunicat de presă al guvernului, reprezentanții Guvernului au propus stimulente financiare pentru debutanți si cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate, dar și o nouă lege privind salarizarea din sistemul preuniversitar până pe 15 iulie.

Noua grilă presupune o creștere a salariilor personalului didactic și nedidactic din învățământul preuniversitar din România, însă nu au fost oferite cifre concrete cu privire la ajustări.

„Guvernul își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare și în eliminarea inechităților din legea salarizării”, a transmis Executivul.

Șeful PSD, Marcel Ciolacu (stânga), alături de premierul Nicolae Ciucă (centru) și ministrul de interne, Lucian Bode.
Șeful PSD, Marcel Ciolacu (stânga), alături de premierul Nicolae Ciucă (centru) și ministrul de interne, Lucian Bode.

Reprezentații guvernului au mai arătat că la nivelul Ministerului Muncii va fi asumat un calendar astfel încât proiectul noii legi a salarizării să fie finalizat până pe 15 iulie.

Intrarea în vigoare a acestuia, așadar inclusiv creșterea salariilor, ar urma să aibă loc cel mai devreme în toamnă.

Greva va avea loc

„Guvernul va continua dialogul cu reprezentantii sindicatelor din educatie, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanțiile ca Educatia rămâne prioritate pentru actuala coaliție de guvernare”, a mai transmis guvernul.

La ieșirea de la negocieri, reprezentanții sindicatelor din învățământ au precizat că nu sunt mulțumiți de oferta primită și că greva generală va avea loc.

„Eu mi-aș fi dorit, și este dorința tuturor celor care lucrează în sistem, să nu fie această grevă generală. Nu noi ne-am dorit-o, am fost obligați să ajungem aici, este un cumul de mulțumiri iar durata lor va depinde strict de răspunsul pe care îl va avea guvernul, nu de tipul acestor declarații, ci de dorința colegilor noștri”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației „Spiru Haret”.

Reprezentanții sindicatelor transmiteau, de altfel, și înaintea negocierilor că greva programată a începe pe 21 va avea loc.

„Greva nu este a noastră, este a oamenilor. Ei au semnat pentru grevă, ei decid dacă fac sau nu grevă mai departe. Noi avem şedinţe cu liderii, comunicăm mâine oamenilor, oamenii ne dau feedback-ul, ei ne spun: nu acceptăm, mergem mai departe”, a precizat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

Liderii sindicatelor din învățământ la negocieirile cu guvernul din 21 mai.
Liderii sindicatelor din învățământ la negocieirile cu guvernul din 21 mai.

Premierul Nicolae Ciucă a spus, la rândul său, înainte de demararea negocierilor, că Educaţia face parte din „primele două priorităţi ale programului de guvernare”, transmite Agerpres.

Ciucă a spus că greva care a fost anunţată de sindicatele din Educaţie este o presiune în plus asupra tinerilor, înaintea examenelor.

„Prioritatea este educaţia, ea rămâne în topul asumărilor noastre, la nivelul coaliţiei. Am discutat şi am făcut în aşa fel încât legile Educaţiei să fie cele mai dezbătute legi până în acest moment. Este vorba de viitorul copiilor, este vorba de liniştea părinţilor şi este vorba de ceea ce proiectăm pentru ţara noastră”, a spus Ciucă.

Alături de Nicolae Ciucă, la negocierile cu sindicatele au mai participat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul de Interne, Lucian Bode, ministrul Muncii, Marius Budăi şi ministrul de Finanţe, Adrian Câciu.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG