Linkuri accesibilitate

Marea Britanie este afectată de „greva unei generații”: 500.000 de oameni în stradă


Câțiva profesori țin steaguri și pancarte de protest în fața școlii Holland Park, în timpul grevei cauzate de salariile prea mici, Londra, miercuri, 1 februarie 2023.
Câțiva profesori țin steaguri și pancarte de protest în fața școlii Holland Park, în timpul grevei cauzate de salariile prea mici, Londra, miercuri, 1 februarie 2023.

Marea Britanie se confruntă miercuri cu cea mai mare grevă din ultimul deceniu. Aproximativ 500.000 de angajați sunt așteptați să întrerupă lucrul pe parcursul zilei. Nemulțumirile lor sunt cu privire la salarii și condițiile de la locul de muncă.

Membrii a șapte sindicate protestează miercuri, afectând domenii importante precum educația, transportul public, cel feroviar și controalele la graniță. Din acest motiv, armata a fost pusă în așteptare pentru a ajuta la controalele la frontieră.

Se preconizează că aproximativ o jumătate de milion de angajați protestează miercuri în stradă din cauza salariilor și condițiilor de muncă.

Cel mai mare grup implicat în „greva unei generații” este cel al profesorilor, aproximativ 300.000 dintre ei fiind așteptați să întrerupă lucrul, conform Reuters. Acestora li se adaugă și zeci de mii de profesori universitari.

Natasha De Stefano-Honey, profesoară în ultimii 14 ani, a declarat că aceasta este cea mai proastă perioadă pentru educație de care își amintește.

„Poate că în urmă cu zece ani aș fi recomandat cu adevărat predarea ca și carieră, dar acum sunt unul dintre acei care nu o pot recomanda”, a spus ea, în timp ce protesta în fața unei școli din sudul Londrei.

Reprezentanții sindicatelor din învățământ spun că nu au de ales decât să facă grevă, deoarece scăderea salariilor a făcut ca un număr mare de cadre didactice să părăsească profesia, ceea ce a îngreunat situația pentru cei care au rămas.

„În ultimii 12 ani a avut loc o scădere cu adevărat catastrofală pe termen lung a salariilor lor”, a spus Mary Bousted, secretar general al Sindicatului Național al Educației, pentru Reuters.

Guvernul spune că va alimenta inflația

Salariile din Regatul Unit sunt afectate de o inflație de două cifre, însă guvernul britanic și-a menținut poziția în ziua grevei, denumită „Walkout Wednesday”.

Ministrul educației, Gillian Keegan, a afirmat că o majorare a salariilor nu va face decât să alimenteze inflația.

„Nu putem să acordăm creșteri salariale care distrug inflația unei părți a forței de muncă și să înrăutățim inflația pentru toată lumea. Nu este un lucru rațional din punct de vedere economic”, a declarat ea pentru BBC.

Aproximativ 23.000 de școli din Marea Britanie ar fi afectate de greva profesorilor, iar mulți părinți se confruntă cu incertitudini, deoarece decizia de a închide clasele, parțial sau total, aparține fiecărei școli în parte.

Pe de altă parte, majoritatea asociațiilor de părinți susțin greva și sunt de acord că salariile profesorilor trebuie să crească.

Transporturile și activitatea la graniță, afectate

De asemenea, miercuri sunt în grevă 100.000 de funcționari publici din peste 120 de departamente guvernamentale, precum muncitori din transportul de mărfuri și lucrători feroviari.

Și poliția de frontieră britanică (Border Force) a anunțat organizarea unei greve, din această cauză călătorii fiind nevoiți să îndure timpi de așteptare mai lungi pentru control.

În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe al României a emis o atenționare de călătorie pentru cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regatul Unit pe 1 și 2 februarie.

Astfel, vor fi afectate toate punctele de trecere a frontierei internaționale (maritim și aeroporturi) din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum și punctele de frontieră din nordul Franței: Calais, Dunkirk și Coquelles.

În plus, sunt programate mitinguri împotriva unei noi legi care vizează limitarea grevelor în anumite sectoare.

Câțiva muncitori din domeniul feroviar participă la o grevă în fața gării Euston din Londra, miercuri, 1 februarie 2023.
Câțiva muncitori din domeniul feroviar participă la o grevă în fața gării Euston din Londra, miercuri, 1 februarie 2023.

Britanicii spun că au ajuns să fie stresați, să se simtă subevaluați și să se chinuie pentru a ajunge la sfârșit de lună cu banii, din cauza facturilor tot mai mari și ale prețurilor la alimente.

Costurile protestelor

Cu o inflație de peste 10% - cel mai ridicat nivel din ultimele patru decenii - Marea Britanie a înregistrat în ultimele luni un val de greve în diferite sectoare, inclusiv în sectorul sănătății și al transporturilor, în rândul angajaților din depozitele Amazon și al personalului poștal al Royal Mail.

În cele opt luni de acțiuni sindicale, economia britanică nu a fost afectată în mod semnificativ, potrivit firmei de consultanță Centre for Economics and Business Research (CEBR), care a estimat pierderile la aproximativ 1,7 miliarde de lire sterline (peste 2 miliarde de dolari), adică aproximativ 0,1% din PIB.

Însă grevele ar putea avea un impact politic asupra guvernului condus de Rishi Sunak.

Partidul său conservator se află în urma Partidului Laburist, aflat în opoziție, cu aproximativ 25% în sondaje. Acestea mai indică faptul că britanicii consideră că guvernul a gestionat grevele în mod defectuos.

Iar săptămâna viitoare vor avea loc alte greve. Asistentele medicale, personalul de pe ambulanțe, paramedicii, personalul care se ocupă de apelurile de urgență și alți lucrători din domeniul sănătății vor organiza proteste.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG