Linkuri accesibilitate

Greva din școli continuă și luni, când va veni răspunsul sindicatelor la cea mai recentă ofertă a Guvernului


După trei săptămâni de grevă și numeroase proteste, sindicatele din învățământ s-au întâlnit, din nou, duminică cu reprezentanții guvernului. La final au anunțat că va fi grevă și luni, 12 iunie.
După trei săptămâni de grevă și numeroase proteste, sindicatele din învățământ s-au întâlnit, din nou, duminică cu reprezentanții guvernului. La final au anunțat că va fi grevă și luni, 12 iunie.

Reprezentanții sindicatelor s-au întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă duminică, de la ora 9:00, înaintea ședinței de guvern programate pentru ora 10:00. Sâmbătă seara, Guvernul formulase o nouă ofertă.

La ieșirea de la întâlnirea de la Guvern, reprezentanții sindicaliștilor au anunțat că au luat act de ultima ofertă, dar așteaptă concretizarea ei într-un document oficial și o decizie a membrilor de sindicat pentru a putea anunța o încetare a grevei. Un răspuns ar urma să fie anunțat luni, la ora 10:00.

Cea mai recentă promisiune a Guvernului, confirmată de premierul Nicolae Ciucă după întâlnirea cu sindicatele, include:

 • o majorare salarială de 25% pentru toți angajații, față de nivelul de salarizare anterior ordonanței 53/2023;
 • salariul debutantului să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie, de anul viitor, odată cu grila de salarizare nouă;
 • 1.500 lei anual pentru personalul didactic de predare şi auxiliar până în 2027;
 • 500 de lei anual pentru personalul nedidactic până în 2027;
 • Majorare cu 50% a primei tranșe din diferența între salariul actual și noua grilă, din noua Lege a salarizării, de la 1 ianuarie 2024.

Premierul Nicolae Ciucă a mai declarat duminică dimineață, după discuția cu reprezentanții angajaților din învățământ, că în coaliția de guvernare (la discuție a participat și președintele PSD, Marcel Ciolacu, nu doar miniștrii Educației și Muncii - Ligia Deca și Marius Budăi) există o dorință clară de încheiere a acestui conflict.

Marcel Ciolacu ar urmă să îl înlocuiască pe Nicoale Ciucă la conducerea Guvernului, potrivit înțelegerii de la formarea actualei coaliții de guvernare. Nicoale Ciucă ar urma să demisioneze chiar luni, 12 iunie, când speră să se fi încheiat și conflictul de muncă din învățământ.

Noua OUG, cu noile majorări, a intrat duminică în procedura obligatorie de transparență decizională, pentru a putea fi adoptată luni, a adăugat premierul.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat, la rândul ei, măsurile care vor fi aprobate duminică și sunt menite să ajute la încheierea anului școlar:

 • echivalarea probelor de competență din examenul de Bacalaureat cu mediile din anii de liceu. Rămân doar probele scrise, care pot fi organizate potrivit calendarului anunțat;
 • titularizarea se va face doar pe baza probei scrise, fără a mai fi obligatorii inspecțiile (acestea nu au fost desfășurate în perioada grevei);
 • evaluarea pentru clasa a VI-a nu se mai susține în acest an școlar;

La ieșirea de la discuțiile de duminică, reprezentanții sindicatelor spuseseră că orele pierdute ar trebui recuperate și că nu știu în acest moment ce se va întâmpla cu examenul de Bacalaureat.

 • 16x9 Image

  Carmen Valică

  A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

  valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG